Tips voor jouw zakenreis naar Brussel!

Tips voor jouw zakenreis naar Brussel!

Brussel kenmerkt zich door zijn internationale karakter, zijn middeleeuws verleden en moderne heden, zijn lekkere biertjes en natuurlijk als thuisbasis van de Europese Unie! Deze bruisende Belgische stad is een tevens een populaire bestemming onder veel internationale zakenreizigers, waar de stad goed op is ingespeeld. Zo is het zakendistrict van Brussel niet te missen door de wolkenkrabbers die hoog boven de stad uittorenen (hier bevindt zich het financiële hart van Brussel met onder andere het WTC) en vind je nabij vliegveld Zaventem het business center ‘The Corporate Village’. Heb je binnenkort een zakenreis naar Brussel op de planning staan en ben je benieuwd naar tips & inspiratie voor fijne (zaken)hotels, must do’s naast jouw zakelijke afspraken, lokale lekkernijen en transport naar én in Brussel? Lees dan zeker verder!

Tips voor jouw zakenreis naar Brussel!

Vervoer naar en ligging van Brussel

Per vliegtuig

KLM onderhoudt dagelijks een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Brussels Airport, ook wel Brussels Airport – Zaventem genoemd. Brussels Airport is de grootste luchthaven van België en bevindt zich op 15 kilometer ten noordoosten van het centrum van Brussel. Dit betekent dat je met de auto binnen 20 tot 30 minuten in het centrum bent.

Het centrum is tevens prima bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf de luchthaven. Vanaf het treinstation op Brussels Airport, vertrekt er zes keer per uur een trein naar de stations Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. Met 17 minuten sta je op station Brussel-Centraal.

Met de trein

De Thalys brengt je binnen 2 uur van Amsterdam CS rechtstreeks naar Brussels-Midi (Brussel Zuid). Ook vanaf Rotterdam CS is er een rechtstreekse verbinding en komt je na een reis van iets langer dan een uur, aan op station Brussels-Midi. Vanaf Brussels-Midi kun je per metro (lijn 2 en 6) verder reizen naar het centrum. Ook zijn er verschillende tram- en buslijnen die Brussels-Midi met het centrum van Brussel verbinden. Naast de Thalys rijden er ook verschillende IC treinen vanuit Nederland naar Brussel.

Met de auto

Brussel is natuurlijk ook prima met de auto bereikbaar. Plan je route bijvoorbeeld via de routeplanner van de ANWB. Let op: het gehele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is een milieu-zone / lage-emissiezone (LEZ). Dit betekent dat verschillende auto’s niet meer toegestaan zijn in dit gebied. Check altijd van te voren of jouw auto hiertoe behoort, voordat je wellicht een boete riskeert.

Comfortabel verblijven in Brussel

Brussel kent een grote verscheidenheid aan hotels, waarvan we er enkele graag aan je uitlichten!

Jam Hotel ***

Dit hippe boutique hotel is gelegen in het trendy Sint-Gillis, in het centrum van Brussel op 20 minuten rijden van het financiële zakendistrict. Het hotel is een voormalige kunstacademie dat is gemoderniseerd tot een hotel inclusief rooftop, zwembad, restaurant en lichte kamers. Uniek: dit hotel biedt een Japanse sento ervaring (openbaar baden). Een openbare badervaring? Ja! Deze unieke kuuroord ervaring zorgt voor zuivering van lichaam en geest en is een van de meest prominente hotspots van Brussel geworden. Al met al, is dit hotel een heerlijke plek om te verblijven tijdens jouw zakenreis!

Source: Jam Hotel.Tips voor jouw zakenreis naar Brussel: verblijf in het trendy boutique hotel Jam!

Hilton Brussels Grand Place ****

Verblijf in het hart van het historische centrum van Brussel. Dit luxe, onlangs gerenoveerde hotel ligt naast het centraal station en tussen de Grote Markt en het congrescentrum Square. Het hotel heeft een ware hotel chique allure en is de perfecte uitvalsbasis na een lange dag!

Source: Hilton Brussels Grand Place.Tips voor jouw zakenreis naar Brussel: verblijf in het chique Hilton Brussels Grand Place!

NH Collection Brussels Grand Sablon ****

Prachtig gelegen aan het mooiste plein van Brussel, op 400 meter van het centraal station en middenin het centrum van Brussel vind je het NH Collection Brussels Grand Sablon. Een hotel dat beschikt over royale kamers, fijne fitnessruimte, prachtig restaurant en niet geheel onbelangrijk: een Green Key-certificaat voor de inzet omtrent milieu!

Source: NH Collection Brussels Grand Sablon.Tips voor jouw zakenreis naar Brussel: verblijf in het chique NH Collection Brussels Grand Sablon!

Steigenberger Wiltcher’s *****

Dit luxe hotel is gelegen aan de Avenue Louise, de winkelstraat in het stadscentrum van Brussel. Voor een heerlijke (zaken)lunch of diner ben je hier ook zeker aan het goede adres. Het restaurant wordt geroemd als het Mekka voor fijnproevers! Geniet na een lange dag in de stad van de hoge service, de stijlvolle kamers, de heerlijke spa of aan de gezellige bar.

Source: Steigenberger Wiltcher’s.Tips voor jouw zakenreis naar Brussel: verblijf in het elegante Steigenberger Wiltcher's!

De 3,4 en 5 sterrenhotels hebben allemaal gelegenheid tot parkeren bij of in de buurt van het hotel, kosteloos of tegen betaling.

Brusselse specialiteiten

  • Krokante friet: België staat bekend om haar frieten: krokant van buiten en zacht van binnen, dubbel gefrituurd met verschillende sauzen. Locaties waar echte Brusselse frieten gegeten kunnen worden zijn onder andere Frit Flagey en Maison Antoine. Bij Fritland aan de Grote Markt kan je genieten van een Mitraillette: een half stokbrood met daarop vlees (worst of hamburger), friet en saus naar keuze.
  • Zoetekauw: Voor de zoetekauwen onder ons is er de Brusselse Wafel! Verkrijgbaar op zo’n beetje iedere straathoek. De Brusselse wafel is vierkant van vorm en kent geen grenzen wat betreft sauzen, fruit en decoraties. A sweet treat!
  • Volksgerecht: Stoemp is een echt Brussels volksgerecht, ontstaan in de keuken van de arme mensen en waarschijnlijk afkomstig uit Nederland. Het basis ingrediënt van Stoemp is het bintje (de aardappel) en kent vele variaties; met/zonder rauwe of gekookte groeten, worst of vis en zelfs kaviaar, kreeft en foie gras. Stoemp staat symbool voor gezellig tafelen en delen, waar een lekker Belgisch pintje bij hoort.

Brusselse bezienswaardigheden

Wellicht heb je naast de zakelijke afspraken nog wat vrije tijd te besteden? Maar wat mag je dan absoluut niet missen in Brussel?

  • Manneken Pis: De beroemdste inwoner van Brussel gelegen op de hoek van de Eikstraat en de Stoofstraat. Het standbeeld kent een historie dat teruggaat naar de veertiende eeuw. Voor vele reizigers die een bezoek aan Brussel brengen is dit manneke een must see!
  • Het Atomium: Dit bijzondere bouwwerk is ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1958 en is hét symbool van Brussel te noemen. Dit enorme monument is gesitueerd in het Heizelpark, op 20 minuten rijden vanaf Brussel centrum, en biedt de mogelijkheid om van een drankje of hapje op grote hoogte te genieten in het panoramische restaurant.
  • De Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele: Een prachtige kathedraal daterend uit de 13e eeuw, waar nu regelmatig concerten en tentoonstellingen gehouden worden. Daarnaast is dit ook de locatie geweest voor heel wat koninklijke uitvaarten en huwelijken.
  • De Grote Markt: Sinds de 11e eeuw is de Grote Markt de meest centrale plek van Brussel. Tegenwoordig vind je hier alles op het gebied van winkelen, terrasjes, restaurants, hotels, uitgaan en cultuur. Pure gezelligheid dus!
  • De Brusselse striproute: Sinds 1993 zijn er door de stad een aantal stripfiguren als muurschilderingen te zien. De route gaat langs 31 muren door de stad.

Tips voor jouw zakenreis naar Brussel!

Tips omtrent de zakencultuur in België

  • Contact of contract: Nederland en België liggen vlak bij elkaar, maar toch zijn verschillen in de omgangsvormen. Nederland is een contractland en België een contactland. In België is het opbouwen van een vertrouwensband belangrijk. Besteed aandacht aan je zakelijke netwerk.
  • Formaliteit: Belgen zijn formeler en beleefder dan Nederlanders. Ze stellen beleefdheid zeer op prijs. Tutoyeer niet totdat de zakenpartner dit voorstelt. Houd het in eerste instantie op ‘u’ of ‘vous’, ook al worden er voornamen gebruikt.
  • (Niet) Straight to the point: Direct ter zake komen met een Belgische zakenpartner is niet altijd verstandig. Stel je terughoudend op en luister vooral naar wat een zakenpartner te zeggen heeft.
  • Geduld: In België verlopen onderhandelingen vaak op een meer formele manier dan bij ons. Mede hierdoor kan het een tijd duren voordat de deal is gesloten. Trek dus niet te snel conclusies uit een gesprek, maar heb geduld.

Start typing and press Enter to search