Overstappen in Londen

Het vliegtuig blijft een populaire manier om naar Londen te reizen. De metropool telt maar liefst zes commerciële luchthavens, die allemaal vanuit Nederland worden aangevlogen. In dit blog een overzicht van de Londense luchthavens en het vervoer naar de stad zelf.

Londen Heathrow Airport (LHR)

Overstappen in Londen

Aantal passagiers per jaar: 78 miljoen
Afstand tot centrum: 23 kilometer
Vluchten: British Airways (Schiphol, Brussel en Düsseldorf), KLM (Schiphol), Brussels Airlines (Brussel), Eurowings (Düsseldorf).

Londen Heathrow is de grootste luchthaven van Londen en wordt door Nederlandse passagiers vooral gebruikt om over te stappen op een intercontinentale British Airways vlucht. Voor passagiers die Londen wel als eindbestemming hebben zijn er verschillende mogelijkheden om de stad te bereiken.

De snelste optie is de Heathrow Expresss, die je in 15 minuten van de luchthaven naar Paddington station brengt. Het is echter ook een dure optie als je ter plekke pas tickets koopt. Een enkeltje kost 27 Pond en een retourticket 42 pond. Wie binnen 14 dagen voor vertrek online tickets koopt, kan geld besparen. Het wordt pas echt voordelig als je meer dan 90 dagen van tevoren boekt. Enkeltjes zijn dan al beschikbaar vanaf iets meer dan 5 pond. De Heathrow Expresss vertrekt elke 15 minuten van terminals 2, 3 en 5.

Een goedkopere manier om Paddington station per trein te bereiken, is de Heathrow Connect. Dit is een stoptrein die er twee tot drie keer zolang over doet als de Heathrow Expresss, maar met een vaste prijs van 10 pond ook een stuk minder kost. De Connect-trein stopt bij terminals 2, 3 en 4 en vertrekt iedere 30 minuten. Reizigers vanuit terminal 5, de thuis basis van British Airways, kunnen overstappen op de gratis transfertrein naar terminal 2 en 3. Daardoor duurt de reis zo’n 6 minuten langer.

De derde optie per rail is de metro van de Piccadilly lijn. Deze stopt bij terminals 2, 3, 4 en 5 en doet er 40 tot 50 minuten over om het stadscentrum te bereiken. Een los kaartje heeft een vaste prijs van 6 pond. Daarmee is het meestal de goedkoopste optie, maar het is ook de minst comfortabele: de kans is groot dat je door drukte zult moeten staan tijdens de reis. Een voordeel van de metro is dan wel weer dat deze iedere 10 minuten vertrekt en op vrijdag en zaterdag ook de hele nacht rijdt.

Een alternatief voor het spoor is de taxi. Een taxi naar Centraal Londen kost minimaal 40 pond en doet er, afhankelijk van het verkeer, drie kwartier tot een uur over. Mocht je een privé transfer willen reserveren dan kunnen wij dat ook voor je doen. Neem hiervoor contact met ons op om jouw transfer helemaal op maat te maken.

Londen Gatwick Airport (LGW)

Overstappen in Londen

Aantal passagiers per jaar: 46 miljoen
Afstand tot centrum: 48 kilometer
Vluchten: British Airways (Schiphol), Easyjet (Schiphol)

Londen Gatwick is de tweede luchthaven van Londen en is qua passagiers een mix van bestemmingsverkeer en reizigers die overstappen op een lange-afstandsvlucht van British Airways of Norwegian. De bekendste, meest comfortabele en snelste manier om vanaf deze luchthaven naar centraal Londen te gaan is de Gatwick Express, die er 30 minuten over doet om Victoria Station in het centrum te bereiken. Vanaf dat station kan er overgestapt worden op diverse metrolijnen. Met een prijs van 20 pond (online 18 pond) voor een enkeltje, is het niet de goedkoopste optie, maar wie enkele weken van tevoren boekt is maar 12 pond kwijt.

Wie het niet erg vindt om vijf minuten langer onderweg te zijn, kan beter de stoptrein van Southern Railway nemen. Een kaartje daarvoor is online al te koop voor 12 pond, mits je het ruim voor vertrekt besteld. Wie een Oyster Card heeft, de Londense OV-Chipkaart, betaalt zelfs maar 8 pond in de daluren. De derde railoptie is de Thameslink Express. Die stopt niet op Victoria Station, maar wel op de eveneens centraal gelegen haltes Blackfriars, City Thameslink en Saint Pancras. De reistijd naar het laatstgenoemde station bedraagt 53 minuten en een kaartje kost 11 pond.

Een taxi naar het centrum kost zeker 115 pond en doet er meer dan een uur over. Daarmee is het niet bepaald een voordelig alternatief voor de trein.

Londen City Airport (LCY)

Overstappen in Londen

Aantal passagiers per jaar: 5 miljoen
Afstand tot centrum: 11 kilometer
Vluchten: British Airways (Rotterdam Airport, Schiphol, Düsseldorf), FlyBe (Schiphol, Düsseldorf), KLM (Schiphol), VLM (Antwerpen)

Londen City Airport is van alle Londense luchthavens de op één na kleinste, maar hij ligt het dichtst bij het stadscentrum en is daardoor populair bij zakenreizigers. De goedkoopste manier om verder te reizen is door Docklands Light Railway (DLR) te nemen naar Bank Station  (reistijd 20 minuten) en daar over te stappen op de metro. Een kaartje kost 5 pond en is zowel geldig voor de DLR als de metro. Een alternatief is de taxi. Daarvoor betaal je rond de 30 pond en je doet er ongeveer een half uur over om het centrum te bereiken.

Londen Stansted Airport (STN)

Overstappen in Londen

Aantal passagiers per jaar: 24 miljoen
Afstand tot centrum: 68 kilometer
Vluchten: Easyjet (Schiphol), Ryanair (Eindhoven, Weeze)

Door de grote aanwezigheid van budgetmaatschappijen, is een ticket naar Londen Stansted Airport vaak niet duur. Daar staat tegenover dat deze luchthaven ook het verst van het centrum ligt. De makkelijkste en snelste manier om door te reizen naar Londen is, is met de Stansted Express. Deze trein vertrekt overdag iedere 15 minuten en doe er iets meer dan driekwartier over om het centraal gelegen Liverpool Street Station te bereiken, waar overgestapt kan worden op diverse metrolijnen. Wie vlak voor vertrek een ticket koopt is 17 pond kwijt. Zoals bij Heathrow, loont het ook hier om enkele maanden van tevoren een ticket op de website te kopen. Dan bedraagt de prijs 7 pond. Een taxi is vanwege de afstand tot het centrum vrij duur: je bent dan al gauw meer dan 90 pond kwijt en bent ruim een uur onderweg.

Londen Luton Airport (LTN)

Overstappen in Londen

Aantal passagiers per jaar: 16 miljoen
Afstand tot centrum: 47 kilometer
Vluchten: Easyjet (Schiphol), Vueling (Schiphol)

Net als Stansted, is ook Londen Luton Airport populair bij budgetmaatschappijen. Er is geen treinstation bij de terminal zelf, maar wel op een kleine twee kilometer afstand van de luchthaven. Een shuttlebus zorgt voor het transport tussen station en terminal. Een treinkaartje van Luton Parkway Station naar het centrum kost 17 pond en daarbij is de shuttlebus inbegrepen. In centraal Londen stopt de trein op diverse stations, waaronder Saint Pancras, Farringdon en City Thameslink. Vanaf daar kan, met uitzondering van Farringdon, eenvoudig worden overgestapt op het metronetwerk. De reistijd bedraagt inclusief de shuttle zo’n vijftig minuten, afhankelijk van waar je uitstapt. Een taxi doet er met een reistijd van een uur iets langer over en kost ongeveer 80 pond, maar dan ben je natuurlijk wel meteen op je eindbestemming.

Londen Southend Airport (SEN)

Overstappen in Londen

Aantal passagiers per jaar: 1 miljoen
Afstand tot centrum: 58 kilometer
Vluchten: Easyjet (Schiphol), Flybe (Antwerpen, Groningen)

Londen Southend Airport is de kleinste luchthaven van Londen, maar heeft verbindingen met zelfs nog kleinere luchthavens als Groningen en Antwerpen Airport. Daardoor is het voor reizigers uit het noorden en zuiden van Nederland handig om via Southend te vliegen. Op de Londense luchthaven stopt een stoptrein, die maximaal 8 keer per uur vertrekt. De reistijd naar Liverpool Street Station in hartje Londen bedraagt 53 minuten, waar overgestapt kan worden op de metro. Een kaartje kost 16 pond. Het is wel belangrijk om hierbij op te merken dat de laatste trein al om 23.00 uur vertrekt. Wie pas laat op de luchthaven arriveert, loopt dus kans om de trein te missen en een taxi te moeten nemen. Die kost ongeveer 100 pond. Voor wie bereid is een taxi te delen, kan de prijs dalen naar 20 pond per persoon (als er minimaal 4 andere passagiers zijn).

Buslijnen zijn in dit overzicht buitenbeschouwing gelaten, aangezien deze voor een flink langere reistijd zorgen.

Click to Hide Advanced Floating Content