De luchthavens van Londen

Reizen naar Londen centrum vanaf de vele luchthavens

Het vliegtuig blijft een populaire manier om naar Londen te reizen. De metropool telt maar liefst zes commerciële luchthavens, waarvan er vijf vanuit Nederland worden aangevlogen. In dit blog een overzicht van de Londense luchthavens, welke airlines hier vanaf Nederland op vliegen en de vervoersmogelijkheden naar het centrum van Londen.

Londen Heathrow Airport (LHR)

Overstappen in Londen: Londen Heathrow Airport.

Aantal passagiers per jaar: 78 miljoen
Afstand tot centrum: 23 kilometer
Vluchten: British Airways (Schiphol, Brussel en Düsseldorf), KLM (Schiphol), Brussels Airlines (Brussel), Eurowings (Düsseldorf).

Londen Heathrow is de grootste luchthaven van Londen en wordt door Nederlandse passagiers vooral gebruikt om over te stappen op een intercontinentale British Airways vlucht. Voor passagiers die Londen wel als eindbestemming hebben zijn er verschillende mogelijkheden om de stad te bereiken.

De snelste optie is de Heathrow Expresss, die je in 15 minuten van de luchthaven naar Paddington station brengt. Het is echter ook een dure optie als je ter plekke pas tickets koopt. Een enkeltje kost 27 Pond en een retourticket 42 pond. Wie binnen 14 dagen voor vertrek online tickets koopt, kan geld besparen. Het wordt pas echt voordelig als je meer dan 90 dagen van tevoren boekt. Enkeltjes zijn dan al beschikbaar vanaf iets meer dan 5 pond. De Heathrow Expresss vertrekt elke 15 minuten van terminals 2, 3 en 5.

Een goedkopere manier om Paddington station per trein te bereiken, is de TFL Train (voormalige Heathrow Connect). Dit is een stoptrein die er twee tot drie keer langer over doet in vergelijking met de Heathrow Expresss, maar met een vaste prijs van 10 pond ook een stuk voordeliger is. De TFL trein stopt bij terminals 2, 3 en 4 en vertrekt iedere 30 minuten. Reizigers vanuit terminal 5, de thuis basis van British Airways, kunnen de TFL trein bereiken door op de gratis transfertrein naar terminal 2 en 3 te stappen. Hierdoor duurt de reis zo’n 6 minuten langer.

De derde optie per rail is de metro van de Piccadilly lijn. Deze stopt bij terminals 1, 2, 3 en met afwisselend als eindterminal 4 of 5. Een los kaartje heeft een vaste prijs van 3 tot 5 pond en is daarmee meestal de goedkoopste optie. Echter, is dit ook de minst comfortabele optie: de kans is groot dat je door drukte zult moeten staan tijdens de reis. Een voordeel van deze metro is dan wel weer dat deze iedere 10 minuten vertrekt en op vrijdag en zaterdag ook de hele nacht rijdt.

Een alternatief voor het spoor is de taxi. Een taxi naar Centraal Londen kost minimaal 40 pond en doet er, afhankelijk van het verkeer, drie kwartier tot een uur over. Mocht je een privé transfer willen reserveren dan kunnen wij dat ook voor je doen. Neem hiervoor contact met ons op om jouw transfer helemaal op maat te maken.

Londen Gatwick Airport (LGW)

Source: Londen Gatwick AirportOverstappen in Londen: London Gatwick Airport

Aantal passagiers per jaar: 35 miljoen
Afstand tot centrum: 48 kilometer
Vluchten: Easyjet (Schiphol), British Airways (Schiphol)

Londen Gatwick is de tweede luchthaven van Londen en is qua passagiers een mix van bestemmingsverkeer en reizigers die overstappen op een lange-afstandsvlucht van British Airways. De bekendste, meest comfortabele en snelste manier om vanaf deze luchthaven naar centraal Londen te gaan is de Gatwick Express, die er 30 minuten over doet om Victoria Station in het centrum te bereiken. Vanaf dat station kan er overgestapt worden op diverse metrolijnen. Met een prijs van 18 pond voor een enkeltje, is het niet de goedkoopste optie, maar wie enkele weken van tevoren boekt is maar 12 pond kwijt.

Daarnaast zijn er verschillende andere regionale treinverbindingen beschikbaar vanaf 12 pond (15 euro). Geen idee welke trein het meest geschikt is voor jouw zakenreis? Wij helpen je graag met het vinden van de best aansluitende trein op jouw reiswensen en eindbestemming.

Een taxi naar het centrum is een stuk kostbaarder dan reizen per openbaar vervoer, maar wellicht vind je dit een fijnere optie omdat je zo direct bij jouw hotel of zakelijke afspraak kan worden afgezet? Wij zorgen er dan graag voor dat je ervanuit kan gaan dat er een privé transfer op jde airport staat te wachtem. Zodat je niet zelf het ongemak hebt om op zoek te gaan naar een taxi en de transfer zo ook direct voorafgaand al betaald kan worden. Dus geen onverwachte kosten! 😊

Londen City Airport (LCY)

Source: London City AirportOverstappen in Londen: London City Airport.

Aantal passagiers per jaar: 5 miljoen
Afstand tot centrum: 11 kilometer
Vluchten: British Airways (Rotterdam Airport, Schiphol, Düsseldorf), KLM (Schiphol, Rotterdam The Hague Airport)

Londen City Airport is van alle Londense luchthavens de op één na kleinste, maar hij ligt het dichtst bij het stadscentrum en is daardoor populair bij zakenreizigers. De goedkoopste manier om verder te reizen is door Docklands Light Railway (DLR) te nemen naar Bank Station  (reistijd 20 minuten) en daar over te stappen op de metro. Een kaartje kost 5 pond en is zowel geldig voor de DLR als de metro. Een alternatief is de taxi. Daarvoor betaal je rond de 30 pond en je doet er ongeveer een half uur over om het centrum te bereiken.

Londen Stansted Airport (STN)

Source: London Stansted Airport.Overstappen in Londen: London Stansted Airport.

Aantal passagiers per jaar: 24 miljoen
Afstand tot centrum: 68 kilometer
Vluchten: Easyjet (Schiphol), Ryanair (Eindhoven)

Door de grote aanwezigheid van budgetmaatschappijen, is een ticket naar Londen Stansted Airport vaak niet duur. Daar staat tegenover dat deze luchthaven ook het verst van het centrum ligt. De makkelijkste en snelste manier om door te reizen naar Londen is met de Stansted Express. Deze trein vertrekt overdag iedere 30 minuten en doe er iets meer dan driekwartier over om het centraal gelegen Liverpool Street Station te bereiken, waar overgestapt kan worden op diverse metrolijnen. Wie vlak voor vertrek een ticket koopt is 10 pond (vanaf prijs) kwijt. Zoals bij Heathrow, loont het ook hier om enkele maanden van tevoren een ticket op de website te kopen. Dan bedraagt de prijs 7 pond. Een taxi is vanwege de afstand tot het centrum vrij duur en bent ruim een uur onderweg.

Londen Luton Airport (LTN)

Source: London Luton AirportOverstappen in Londen: London Luton Airport.

Aantal passagiers per jaar: 16 miljoen
Afstand tot centrum: 47 kilometer
Vluchten: Easyjet (Schiphol)

Net als Stansted, is ook Londen Luton Airport populair bij budgetmaatschappijen. Er is geen treinstation bij de terminal zelf, maar wel op een kleine twee kilometer afstand van de luchthaven. Een shuttlebus zorgt voor het transport tussen station en terminal. Een treinkaartje van Luton Parkway Station naar het centrum kost 17 pond en daarbij is de shuttlebus inbegrepen. In centraal Londen stopt de trein op diverse stations, waaronder Saint Pancras, Farringdon en City Thameslink. Vanaf daar kan, met uitzondering van Farringdon, eenvoudig worden overgestapt op het metronetwerk. De reistijd bedraagt inclusief de shuttle zo’n vijftig minuten, afhankelijk van waar je uitstapt. Een taxi doet er met een reistijd van een uur iets langer over en kost ongeveer 80 pond, maar dan ben je natuurlijk wel meteen op je eindbestemming.

Londen Southend Airport (SEN)

Overstappen in Londen

Aantal passagiers per jaar:
Afstand tot centrum: 68 kilometer
Vluchten:

Londen Southend Airport heeft momenteel geen enkele passagierslijndienst meer. De luchthaven heeft door de coronacrisis besloten om zich terug te trekken doordat er meer dan genoeg capaciteit beschikbaar is op de vijf andere Londense luchthavens. Deze luchthavens liggens tevens dichterbij het Londense stadscentrum.

Travel Well!

Jetty ter Haar,
Manager Operations Rotterdam

Update: Dit blog verscheen voor het eerst op 9 januari 2019 en werd op 2 december 2021 geactualiseerd met nieuwe informatie.

Start typing and press Enter to search