Italië, het land waar normaliter veel van onze klanten naartoe afreizen om op bezoek te gaan bij een fabriek, een deal te sluiten met een nieuwe klant, een optreden te verzorgen of op inkoop gaan. Maar ook het land waar veel toeristen jaarlijks hun vakanties vieren en genieten van “la dolce vita”. Hoe anders was alles in de eerste maanden van dit jaar.
Naast de zorgen die we hier in Nederland hadden tijdens de lockdown, over onze gezondheid en familie heb ik, Esmee Rambach – Business Travel Consultant in Arnhem, als schoondochter van een Italiaanse familie de afgelopen maanden daarnaast nog eens flink wat extra zorgen gehad over mijn schoonfamilie en hun business.
Mijn schoonfamilie komt oorspronkelijk uit Sicilië, maar is een paar jaar geleden vanwege economische overwegingen naar Noord-Italië verhuisd. Naar de provincie Padova/Vicenza, de haard tijdens de heftige uitbraak van COVID-19 in Italië.
Italië, een land van tegenstrijdigheden en… espresso
Wanneer je globaal naar het land kijkt kan je zeggen dat de economie in Noord-Italië het meest ontwikkeld is. We zien ook dat onze klanten ook het vaakst vliegen op Milaan en Bologna De economische toestand is echter nog niet te vergelijken met de economie in Nederland. Hoe zuidelijker je gaat, hoe harder de bevolking verhoudingsgewijs moet werken, hoe vaker ze te maken hebben met corruptie en hoe meer het gebied het moet hebben van toerisme. Dat is dan ook één van de redenen geweest waarom mijn schoonfamilie uiteindelijk naar Noord-Italië vertrokken is en daar een bar begonnen zijn.
Je weet wel, zo een typische Italiaanse koffiebar: Je stuift naar binnen, betaalt een espresso met warm croissantje gevuld met crème bij de kassa, krijgt een bonnetje, loopt door naar het gedeelte van de bar waar de espresso gemaakt wordt, laat je bonnetje zien en al wandelend (half rennend) drink je je espresso en eet je je croissantje. Op het laatst kun je dan nog kiezen of je aqua frizzante wenst of aqua naturale en zodra je bij de deur bent heb je deze op en gooi je het plastic bekertje in de prullenbak. Dit alles gebeurt in een kleine 5 minuten. En de dag kan beginnen!
Zakendoen in Italië
Naast de welbekende snelle espresso heeft Italië een eigen business-cultuur. Een paar tips die helpen bij het zakendoen met een Italiaan(se):
- Italianen vinden een persoonlijke kennismaking belangrijk. Schriftelijk voorstellen is ongebruikelijk.
- Lunchen hoort bij een zakelijk gesprek.
- Snel zakendoen of ter zake komen past niet in de Italiaanse cultuur. Domani (morgen) kan het ook toch?
- Italianen blinken niet uit in kennis van een vreemde taal. Voor zakelijk contact is het handig als u de Italiaanse taal wat beheerst. De oudere generatie spreekt soms ook een aardig woordje Frans. Engels is vaak (natuurlijk niet altijd) lastig.
- Italianen zijn erg formeel tijdens een zakelijk gesprek. Zij zullen u niet snel bij de voornaam noemen.
Een blik op de lockdown in Italië
Afgelopen maart kwam het zakendoen in en met Italië even tot stilstand. Ook de bar van mijn schoonfamilie was van de een op de andere dag gesloten. Er mocht namelijk niet gereisd worden binnen de provincies (één van de eerste regels die kwam kijken bij de lockdown van Italië). De ouders van mijn man kwamen in de ochtend aan bij de bar, deden hun dagelijkse rondje, startten alles op om de dag te beginnen. Na ongeveer 1 uur kwam de carabinieri en hebben hen uit de bar gezet. Het was niet meer toegestaan om geopend te zijn. Naar huis.
Vanaf deze beruchte dag hebben zij maar liefst twee maanden thuis gezeten. Hulp van de overheid is er niet. Tenminste niet zoals wij deze kennen in Nederland. Geen inkomsten, geen geld, zo gaat dat in Italië. Uiteindelijk hebben ze nog een kleine compensatie ontvangen en de bar is inmiddels gelukkig weer open. Uiteraard met de nodige hygiëne maatregelen.
Italië is ondertussen weer terug op de weg naar het “nieuwe” normaal. Wij zijn blij dat onze schoonfamilie de draad weer mag oppakken en dat de omzet weer stijgt in hun authentieke Italiaanse bar.
Breng deze zomer Italië in eigen huis
Wilt u deze zomer ook genieten van een beetje dolce vita in huis? Met dit traditionele recept voor Pasta Carbonara waant u zich echt even in Italiaanse sferen!
Recept voor een typische Italiaanse pasta Carbonara (2 personen):
Nu kunnen we meteen voor eens en altijd onderstrepen dat room één van de ingrediënten is dat niet in dit recept thuishoort)! ?
- 320 gram pasta (Spaghetti is het lekkerste)
- 2 eieren (2 eidooiers)
- 200 gram Guanciale (ook mogelijk te vervangen door magere spekjes)
- 60 gram Parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook
- Peper en zout
- Olijfolie
Kook de pasta al dente in een pan met ruim kokend water en een snufje zout. Kluts te twee eidooiers (dus zonder het eiwit) met de Parmezaanse kaas in een kom. Breng dit mengsel met wat peper en zout op smaak. Snijd de Guanciale in dunne reepjes. (indien niet aanwezig in de supermarkt ook te vervangen door magere spekjes).
Verhit de olijfolie met de boter in een pan. Kneus de knoflookteentjes met de bolle kant van een lepel en doe ze samen met de Guanciale reepjes (of spekjes) in de pan. Bak tot de spekjes krokant zijn. Verwijder de knoflook uit de pan. Voeg de uitgelekte pasta toe aan de Guanciale reepjes (spekjes) en haal de pan dan van het vuur. Roer het eimengsel erdoorheen en serveer direct.
Buon Appetito!
Esmee Rambach