Op zakenreis naar Oslo: de Scandinavische parel

Op zakenreis naar Oslo: de Scandinavische parel

Welkom in Oslo! Deze bruisende hoofdstad van Noorwegen heeft veel te bieden, van cultuur en architectuur tot indrukwekkende natuur en duurzaamheid. Wist je dat Oslo in 2019 werd uitgeroepen tot Europese Groene Hoofdstad? Dat is ook niet zo gek, want het is een van de weinige steden ter wereld waar je uitgestrekte bossen en wandelpaden binnen de stadsgrenzen vindt. Groen mag hier dus letterlijk genomen worden! Noorwegen in het algemeen streeft naar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, dit biedt vele kansen voor bedrijven die zich willen richten op groenere technologieën en duurzame praktijken. 

Oslo is gelegen aan het Oslofjord en is met zijn 700.000 inwoners de grootste stad van Noorwegen. Na Oslo heeft de stad Bergen de meeste inwoners, ben je benieuwd naar een rondreis of informatie over deze stad? Lees dan zeker onze blog: Op zakenreis naar Noorwegen – Idyllische Bergen.

zakenreis naar oslo

Hoe kom je in Oslo? 

Vanuit Nederland zijn er meerdere manieren om naar Oslo te reizen, zoals deels per auto en per boot, maar de snelste en vaak voordeligste optie is het vliegtuig. Je vliegt in ongeveer anderhalf uur van Amsterdam naar de luchthaven Oslo Gardermoen (OSL), op zo’n vijftig kilometer van het stadscentrum.  

KLM, Norwegian Airlines en SAS bieden dagelijkse directe vluchten aan. Wekelijks vertrekken er ruim vijftig vluchten vanuit deze luchtvaartmaatschappijen naar Oslo. 

De snelste en voordeligste optie om naar het stadscentrum te gaan, is de hogesnelheidstrein (Flytoget), waarmee je in slechts 22 minuten in hartje Oslo staat. Deze trein vertrek iedere 10 minuten, dus hoef je nooit lang te wachten. Per taxi of met een huurauto is ook mogelijk, maar naast dat het prijziger is, is het stadscentrum van Oslo autovrij. Minder handig dus als je eindbestemming in het stadscentrum is!  

Weten welke optie voor jou het beste is? Onze Business Travel Consultants maken graag een voorstel op basis van jouw reiswensen!  

Het Noorse klimaat 

In Noorwegen is er een gematigd zeeklimaat, hetzelfde als wij in Nederland hebben. De temperatuur is alleen wat koeler, vooral in de winter kan de temperatuur al snel onder nul uitkomen. Er valt wel minder regen dan in Nederland. Neem dus warme kleding mee, maar de paraplu kan je vaak thuislaten!  

In Noorwegen is er een gematigd zeeklimaat, hetzelfde als wij in Nederland hebben. In Oslo is het echter gemiddeld wel een stukje koeler en dan (natuurlijk) vooral in de wintermaanden kan het al vroeg de temperatuur onder de nul uitkomen. Oslo behoort gelukkig wel tot de drogere steden van Noorwegen. Voor het inpakken voor uw trip kan u dus hetzelfde inpakken als wat u zou inpakken voor een weekendje in eigen land. 

Waar slaap je lekker? 

Oslo heeft een groot aanbod aan hotels, van bekende ketens tot unieke boutique hotels. Hieronder staan een paar bijzondere plekken uitgelicht om te overnachten: 

  • Hotel Amerikalinjen: Dit hotel is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van een Noors-Amerikaanse cruisemaatschappij. Het interieur is een mooie mix van klassiek en modern, en er is een fitness centrum dat 24 uur per dag geopend is. 
  • Comfort Hotel Grand Central: Dit hotel bestaat pas drie jaar maar is nu al een van de hipste hotels in Noorwegen. Een deel van het hotel is gevestigd in een oud treinstation waar ook enkele authentieke elementen van terugkomen in het interieur. De soundproof kamers hebben ook een bureau om aan te werken. 
  • The Thief: Dit is hét design hotel in Oslo. Warme, stijlvolle kamers en leuke snufjes zoals een ingebouwd geluidssysteem. Hotelgasten krijgen gratis toegang tot het Astrup Fearnley Museum voor moderne kunst. Daarnaast zijn er meeting rooms te boeken tot wel vijftig personen. 
  • Saga Hotel Oslo: Wil je koninklijk overnachten? Dit hotel ligt op 500 meter van het Koninklijk Paleis en biedt een luxe Scandinavische ervaring. Iedere kamer heeft een bureau, flat-screen TV en een mini bar. 
  • Scandic Vulkan: Een duurzaam hotel met een prachtig uitzicht over de stad. Om de hoek vind je de Mathallen Foodcourt met tal van cafés en delicatessewinkels. Bij een hotel kan je een fiets huren om op een sportieve en duurzame manier naar je meeting te gaan! 

Photo source: Hotel Amerikalinjen, Comfort Hotel Grand Central, Hotel The Thief, Saga Hotel Oslo en Hotel Scandic Vulkan.

Zakenreis naar Oslo

Zakendoen in Noorwegen: Tips & Tricks 

Hier zijn enkele handige tips om in gedachten te houden voor het zakendoen in Noorwegen: 

  • Noren zijn bijzonder punctueel, en komen liever te vroeg dan te laat. Plan je afspraak dus ruim van tevoren en zorg dat je op tijd bent. 
  • Efficiënte planning: plan je afspraken tussen 09.00u – 15.00u, Noren maken namelijk geen lange werkdagen en hechten veel waarde aan hun vrije tijd. Houd dus rekening met strakke schema’s! 
  • Informele kledingstijl: de dresscode is vaak wat informeler dan in Nederland. Kleding moet vooral praktisch en comfortabel zijn, maar de Noren behouden wel een stijlvolle en moderne uitstraling. 
  • Luisteren is belangrijker dan praten: Noren houden niet van harde onderhandelingen. Ze waarderen het als je goed luistert en niet te veel aan het woord bent. 
  • Transparantie en eerlijkheid. Dit helpt om de vertrouwensband tot stand te brengen. Het duurt voor Noren misschien iets langer dan voor Nederlanders onderling – al met al betekent dit: geduld is een schone zaak! 

Must see plekken in de stad 

Oslo is een compacte stad en veel attracties zijn goed te voet bereikbaar. Met de Oslo Pass kan je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en heb je toegang tot meer dan dertig musea. Hier zijn enkele must-sees:  

  • Opera: Een indrukwekkend gebouw in de vorm van een ijsschots. Je kunt zelfs het dak op voor een prachtig uitzicht over de stad! 
  • Nobel Fredssenter: Dit museum is gewijd aan de Nobelprijs voor de Vrede en biedt inspirerende exposities.  
  • Kongelige Slottet: Het Koninklijk Paleis is een van de belangrijkste gebouwen van Noorwegen. Mis de wisseling van de wacht om 13:30 niet!  
  • Karl Johans Gate: Dit is de boulevard die vanaf het centraal station loopt tot de koninklijke residentie. Deze straat is vaak het beginpunt voor vele toeristen dus hier zijn naast nog vele indrukwekkende gebouwen, vele gezellige barretjes, restaurants en winkels te vinden. 
  • Akerhuis: Een middeleeuws kasteel aan het water waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van het uitzicht over de haven. 
  • Grünerlokka: Een van de meest levendige wijken van Oslo! Dit staddeel staat met name bekend om hippe restaurants, vintage winkels, concept stores, milieubewuste boetiekjes, bruisende uitgaansleven en vele straatkunst. 
  • Vigelandsparken: Een beeldenpark met kunstwerken van Gustav Vigeland. Een leuke plek om even te ontspannen tijdens je zakenreis!  

Zakenreis naar Oslo

Praktische tips voor je reis naar Oslo 

Een paar laatste weetjes om je goed voor te bereiden: 

  • Valuta: Noorwegen gebruikt de Noorse kroon (NOK). Betalen met een pinpas of creditcard is gebruikelijk dus je hebt zelden contact geld nodig. 
  • Veiligheid: Oslo is een van de veiligste hoofdsteden van Europa, maar zoals in iedere grote stad is het goed om op te letten voor zakkenrollers. 
  • Zonuren: In de zomer wordt het nauwelijks donker, terwijl de dagen in de winter juist erg kort zijn. Houd hier rekening mee bij het plannen van je afspraken.  

Binnenkort een zakenreis naar Oslo op de planning en ben je benieuwd naar meer tips, informatie of de beste reismogelijkheden? Wij staan voor je klaar! 

 

Travel Well! 

Anne van den Berg
Business Travel Consultant 

Start typing and press Enter to search