NDC-tarieven: wat zijn de voordelen en beperkingen?

NDC-tarieven: wat zijn de voordelen en beperkingen?

NDC, wat staat voor New Distribution Capability, is een data-uitwisselingsformaat ontwikkeld door IATA (International Air Transportation Association). Het doel van NDC is om een grotere diversiteit aan tarieven aan reizigers te kunnen aanbieden en uiteindelijk meer gepersonaliseerde tarieven te creëren. Momenteel worden deze tarieven via de eigen kanalen van de luchtvaartmaatschappijen aangeboden en niet via de gangbare wereldwijde reserveringssystemen, zoals Amadeus waar onder andere Uniglobe en KLM mee werken. 

Recentelijk zijn er veel ontwikkelingen geweest om als reisagent toch toegang te hebben tot deze tarieven en deze ook aan te kunnen bieden aan onze klanten, terwijl we boekingen en facturatie centraal beheren. In samenwerking met onze leveranciers hebben wij succesvol een koppeling kunnen maken tussen Amadeus en de NDC-kanalen van de luchtvaartmaatschappijen. Dit zorgt ervoor dat jij als klant toegang hebt tot alle beschikbare (NDC) tarieven van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen. 

Wat zijn de voordelen van NDC-tickets voor de klant/reiziger? 

NDC biedt een grote verscheidenheid aan tarieven die voortdurend veranderen op basis van vraag en aanbod, een concept dat bekend staat als ”continuous pricing”.  Hierdoor wijzigen de ticketprijzen continue. Het voordeel voor jou als klant is dat daarmee altijd de best beschikbare tarieven worden geboden en er dus geen goedkopere tarieven meer gevonden kunnen worden via andere websites. Bovendien kunnen ook eenvoudig alle opties van de luchtvaartmaatschappijen worden vergeleken, dus niet alleen de prijs. Denk bijvoorbeeld aan extra services zoals het boeken van een comfort class stoel of voordelen die horen bij een frequent flyer programma. 

Wat zijn de beperkingen voor de klant/reiziger? 

NDC biedt veel voordelen, maar er zijn ook wat beperkingen om rekening mee te houden. Omdat NDC nog steeds in ontwikkeling is, kan het zijn dat de NDC-tarieven van minder voorkomende luchtvaartmaatschappijen (bijvoorbeeld niet Europese luchtvaartmaatschappijen), minder toegankelijk zijn. Hoewel de meeste problemen inmiddels zijn opgelost, kan het zijn dat een wijziging bij NDC-tickets minder snel worden verwerkt dan bij reguliere tarieven. Dit komt omdat wijzigingen van NDC-tickets vaak niet online kunnen worden gedaan, maar dat telefonisch contact met een luchtvaartmaatschappij vereist is. Hierdoor kan het boekingsproces iets tijdrovender zijn. Dit is iets om als klant rekening mee te houden.  

Welke rol spelen wij hierin?   

Uniglobe heeft de laatste jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling om deze tarieven te kunnen boeken en aan te kunnen bieden aan onze klanten. Wij zijn dan ook verheugd te kunnen melden dat alle KLM-tarieven beschikbaar zijn via onze systemen, zowel voor de offline boekingen via onze Business Travel Consultants als voor de online boekingen in onze online booking tool UBI. NDC-tarieven van overige luchtvaartmaatschappijen worden maandelijks toegevoegd en continu uitgebreid. Daarnaast volgen wij de ontwikkelingen nauw op de voet en informeren onze klanten bij nieuwe stappen in het NDC-proces.  

Concluderend, biedt de introductie van NDC-tarieven zakenreizigers een ruimere keuze aan gepersonaliseerde tarieven en een transparantere vergelijking en duidelijker overzicht van de extra services. Uniglobe Alliance Travel blijft zich inzetten om deze tarieven toegankelijk te maken voor onze klanten en hen op de hoogte te houden van de nieuwste en laatste ontwikkelingen. Heb je vragen over NDC-tarieven of wil je meer weten over hoe wij je kunnen ondersteunen bij het boeken van je volgende zakenreis? Neem dan gerust contact op met onze business travel consultants. Wij helpen je graag verder.  

Start typing and press Enter to search