Razendsnel via de Eurotunnel van Calais naar Dover

Razendsnel via de Eurotunnel van Calais naar Dover

Reizen naar Engeland kan op verschillende manieren: per vliegtuig, ferry en de trein! In dit blog geven we wat extra aandacht aan de treinreis (met auto) via de Eurotunnel van Calais naar Dover. En wel om een goede reden: het is één van de snelste manier om het Kanaal over te steken!

Nice to know over de Eurotunnel:

 • Historie: Eind jaren ’80 is deze unieke tunnel gegraven onder het Engelse Kanaal, om het Franse Calais en het Engelse Dover met elkaar te verbinden. Er zijn destijds drie tunnelbuizen van maar liefst 50 km lang in de steenlagen onder de zeebodem gegraven: twee tunnels voor  vracht- en passagierstreinen en één onderhoudstunnel. De officiële naam is de Kanaaltunnel, maar in de volksmond ook wel de Eurotunnel of ‘Chunnel’ genoemd.
 • Snelheid: In slechts 35 minuten sta je aan de overkant van het kanaal middels een zeer frequente dienstregeling (tot 4 vertrektijden per uur). Het grote voordeel is dat de shuttles 24 uur per dag en iedere dag van de week rijden met gemiddeld tussen de 2 en 4 vertrekken per uur.
 • Eurostar: Eurostar is de grootste klant van de Eurotunnel en hebben ook het bedrijf ‘LeShuttle’: een spoorwegverbinding tussen Calais en Folkestone, die vrachtwagens, personenauto’s en andere voertuigen door de tunnel vervoert. Eurostar is de hogesnelheidstrein die personen vervoert en Londen met verschillende steden verbindt: Brussel, Rotterdam, Amsterdam, Rijsel, Calais, Parijs, Lyon, Avignon, Marseille…
 • Eén van de zeven moderne wereldwonderen: ja je leest het goed! De Kanaaltunnel één van de zeven moderne wereldwonderen vanwege de indrukwekkende technische prestatie, de omvang van het project en de impact die het heeft gehad op internationale reizen en handel.

Source: GetLinkGroup
Eurotunnel van Calais naar Dover - source: GetLink

Hoe werkt de Eurotunnel?

De terminals in Calais en Dover zijn eenvoudig te bereiken: vanaf de snelweg volg je de borden “Tunnel sous la Manche”. Via je reserveringsnummer kun je inchecken bij de check-in automaten en ontvang je een hanger (ticket) die bevestigd moet worden aan je achteruitkijkspiegel. Zorg ervoor dat deze hanger altijd goed zichtbaar is bij de terminal en aan boord.

 • Neem de tijd: Voor zakelijke reizen is het check-in proces gestroomlijnd om tijd te besparen. Vanaf minimaal één uur voor het geplande vertrek kan er ingecheckt worden op de terminal. De check-in omvat voertuigcontroles en identiteitsverificatie. Het boarden begint 25 minuten voor vertrek.
 • Terminal: Wanneer je bent ingecheckt en langs de grenscontrole bent geweest kun je een kijkje nemen bij de winkelgelegenheden of plaatsnemen bij een van de horecazaken. Flexiplus reizigers hebben toegang tot de speciale Flexiplus lounge waar men kan relaxen, genieten van gratis snacks, verfrissingen en Wi-Fi.
 • Aan boord – ontspannen – van boord: Gedurende de rit kun je comfortabel in je eigen auto blijven zitten, waarbij je zelfs kan intunen op de speciale Eurotunnel radiozender! Voor elektrische en hybride auto’s zijn er universele laadpunten aanwezig in beide terminals. En voor de Tesla rijders zijn er zelfs speciale Tesla laadpunten. Daarnaast is in de gehele tunnel 5G bereik en zijn er toiletten aan boord van de treinen. Relax en enjoy de 35 minuten durende overtocht. 

Eurotunnel van Calais naar Dover

Travel green! – Milieuvriendelijker zakenreizen via de Eurotunnel

Naast de praktische voordelen is de Eurotunnel ook een milieuvriendelijke optie voor zakelijke reizen. Alle treinen die door de Eurotunnel rijden, zijn over het algemeen energiezuiniger en stoten minder CO2 uit dan veel andere vervoersmiddelen.

To keep in mind

 • Vergeet niet om voorafgaand aan de reis een Advance Passenger Information (API) in te vullen. Deze wordt gecontroleerd bij zowel de Calais als Folkestone terminal;
 • Er kan alleen met een geldig paspoort gereisd worden;
 • De Eurotunnel kent geen bagagebeperkingen en er zijn geen brandstoftoeslagen;
 • Neem een groene kaart of ander verzekeringsbewijs mee in de auto;
 • Let op je snelheid wanneer je in Engeland de snelweg oprijdt of de stad inrijdt: reken de mijlen om naar km/uur.

Ben je van plan dit jaar een businesstrip naar Engeland te plannen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag bij het realiseren van een zorgeloze zakenreis!

Liever direct meer lezen over het reizen per ferry naar Engeland? Lees dan ook mijn eerder blog.  Of alle ins & outs over de zes luchthavens van Londen lezen? We nemen je mee in een overzicht van de luchthavens, welke airlines hier vanaf Nederland op vliegen en de vervoersmogelijkheden naar het centrum van Londen. 

Travel Well!

Mariska den Hartogh,
Business Travel Consultant

Start typing and press Enter to search