Reizen naar Italië in Coronatijd

Reizen naar Italië in Coronatijd

Als echte reisfanaat (ik, Eveline Repko – Manager Operations Goes, werk niet voor niets in de reisbranche) begon mijn “reishart” in augustus wel weer hard te kloppen. Tijd dus om op reis te gaan! De data stonden al vast, nu de bestemming nog. Het definitieve boeken heb ik zo lang mogelijk uitgesteld, in dit geval tot 1 week voor vertrek. Dit om de kans zo klein mogelijk te houden dat een land tussen de tijd van het boeken en het reizen zelf, een kleurcode oranje krijgt toegewezen van onze overheid. Dan zou immers de reis alsnog in het water vallen. Uiteindelijk bleek dit een goede keuze want waar Griekenland nog met stip op nummer 1 stond werd dit een dag voor ik wilde gaan boeken “code oranje”. Er moest dus op korte termijn een nieuwe bestemming worden uitgezocht.

Wat gaat het worden?

De nieuwe en definitieve bestemming werd Puglia, gelegen in de hak van de laars van Italië. Puglia wordt regelmatig geboekt door onze klanten die werkzaam zijn in de olie, scheepvaart en windenergie branches. Bari en Brindisi zijn de twee luchthavens waarop gevlogen kan worden vanuit Nederland. Naar beide luchthavens is een rechtstreekse verbinding mogelijk met Transavia, zowel vanaf Amsterdam als Rotterdam airport.

In Italië is op het moment van mijn reis het aantal besmettingen goed onder controle en verloopt het leven weer als vanouds, met alleen op bepaalde plaatsen een mondkapjes-verplichting. Daarnaast ook zeker niet onbelangrijk, Italië heeft op het moment van boeken en reizen “code geel” en vereist bij terugkomst dan ook geen quarantaineplicht.

COVID-19 vereisten

Reizen is in deze tijden zeker mogelijk, maar er zijn wel een aantal extra aandachtspunten voor elke reis en afhankelijk van de bestemming of luchtvaartmaatschappij kunnen er aanvullende vereisten gelden. Daarnaast bent u, om vanaf een Nederlandse luchthaven te mogen vliegen, verplicht een gezondheidsverklaring in te vullen waarin u aangeeft geen COVID-19 klachten te hebben.

Let op dat deze verplichte gezondheidsverklaring voor zowel de heen- als terugreis ingevuld moet worden en bij de check-in moet kunnen worden overlegd indien hier naar gevraagd wordt.

Op het moment van reizen was voor Italië een formulier benodigd dat uitgeprint en ondertekend diende te worden meegenomen. Daarnaast moest ik voor de regio waar wij zouden verblijven, Puglia, nog een extra formulier online invullen en doorsturen per email. Op dit moment is dit echter gewijzigd en dient iedere Nederlandse reiziger bij aankomst in Italië een negatieve PCR test te kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur vóór aankomst. Hier zijn echter ook weer uitzonderingen op. Bent u binnenkort van plan op reis te gaan naar Italië, bekijk dan zeker de actuele regelgeving via deze site.

Snel en gemakkelijk parkeren en reizen vanaf Rotterdam Airport

Om zo zorgeloos mogelijk te reizen heb ik voor het parkeren op Rotterdam Airport vooraf een reservering gemaakt. Geen gedoe op de luchthaven, inrijden kan op kenteken en de voordeligste en verste parking is op slechts 10 minuten lopen vanaf de terminal. In vergelijking met Schiphol is dit bijna naast de terminal! Overigens biedt Rotterdam Airport ook de mogelijkheid om direct naast de terminal parkeren, dan loopt u binnen 1 minuut de terminal in.

Maatregelen op de airport

Vanaf het moment van binnenkomst op Rotterdam Airport is het dragen van een mondkapje verplicht. Hier wordt streng op gecontroleerd bij binnenkomst, evenals op het feit of u een ingevulde gezondheidsverklaring heeft meegenomen. Let er wel op dat voor sommige bestemmingen het dragen van een chirurgisch mondkapje verplicht is. Dit zijn de “wegwerp exemplaren” en niet de wasbare. Italië is daar een voorbeeld van.

Online inchecken, vooral nu!

Online inchecken raden wij altijd aan waar mogelijk, zeker ook in deze tijd. Door online in te checken zijn er minder contactmomenten met personeel op de luchthaven en kunt u sneller door naar de security check. In mijn geval had ik dan ook online ingecheckt. Omdat ik ook ruimbagage meebracht diende ik dit wel op de luchthaven bij de check-in balie af te geven. Het was niet druk en dus zo gebeurd. Op het moment dat de rijen wat langer werden, opende men direct een nieuwe balie om zo te voorkomen dat de drukte opliep.

Rotterdam Airport is een erg prettige luchthaven om vandaan of naar toe te reizen. Het is erg compact en in dit geval was ik dan ook al binnen 5 minuten bij de gate. In de ruime wachtruimte is voldoende plaats om te zitten voor alle reizigers en ondanks dat er drie vluchten ongeveer tegelijkertijd vertrokken voelde het zeker niet te druk.

Een vereiste om aan boord te mogen gaan was een temperatuur check. Dit werd verplicht gesteld vanuit Italië. Hier bijbehorend ontvingen we nog twee formulieren om in te vullen, waarvan er één werd ingenomen en de andere werd afgegeven bij het boarden. Daar werd dit weer overhandigd aan de vliegtuigbemanning.

Eenmaal op de bestemming

In Puglia heb ik genoten van een heerlijke rondreis. Er zijn vele havenplaatsen met historische centra en in het binnenland vindt u authentieke witte dorpjes en de typische Trulli, de witte huisjes met kegelvormige daken. Daarnaast heb ik uiteraard ook genoten van het heerlijke Italiaanse eten, denk aan de pasta Carbonara, Burrata met tomaten en Tiramisu.

Om ter plaatse rond te reizen heb ik een auto via Sunny Cars gehuurd. Het voordeel van het huren van een auto via Sunnycars is onder andere het goede all-inclusive pakket dat zij bieden. Hiermee bent u verzekerd zonder eigen risico. Op het gebied van COVID-19 hebben de plaatselijke verhuurmaatschappijen ook hun verantwoordelijkheid genomen en gaan zij zorgvuldig om met hygiëne. Zo worden alle auto’s grondig gereinigd na gebruik en alle contactpunten extra schoon gemaakt. Kijk voor meer informatie ook eens naar ons blog met tips voor bij het boeken van een huur-auto.

Ook de terugreis verliep weer soepel, op Brindisi airport controleert men de temperatuur van alle reizigers bij het binnenlopen van de terminal, via een zuil. Binnen enkele seconden is de temperatuur gecontroleerd en kunt u doorlopen.

Wel of niet reizen in COVID-19 tijden?

De conclusie die ik persoonlijk kan trekken na het maken van deze reis in het Corona tijdperk: reizen is veilig en zeker niet ongemakkelijk. Wel is het van belang goed geïnformeerd te zijn over de verschillende voorschriften die gelden op de luchthavens, aan boord en in uw bestemmingsland.

Dit is echter zeker geen reden om helemaal niet meer te reizen. Meer informatie over de geldende maatregelen bij de airlines en op de diverse bestemmingen vindt u ook op ons maatregelen-blog.

Travel Well

Eveline Repko
Manager Operations Goes

Start typing and press Enter to search