Reizen met de trein: een duurzaam alternatief

Reizen met de trein: een duurzaam alternatief

Reizen per trein wordt steeds populairder, veel bestemmingen zijn steeds makkelijker, sneller en op een duurzame manier te bereiken. Niet alle zakenreizen kunnen per trein worden uitgevoerd, maar daar waar het kan is dit een zeer goed en daarnaast duurzamer alternatief dan met het vliegtuig. Ik, Marieke Bosch, Business Travel Consultant in Arnhem, neem u graag mee in mijn persoonlijke ervaringen met treinreizen in Europa.

Milieuwinst door minder CO2 uitstoot

De kwetsbaarheid van de aarde door de klimaatverandering en het nodige ingrijpen op korte termijn is één van de grote uitdagingen van deze tijd. Reizen verbindt en verruimt. Reizen heeft daarnaast ook veel invloed op CO2-uitstoot, één van de belangrijkste oorzaken voor klimaatverandering. Op wandelen en fietsen na is reizen per trein de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Tot 75% minder CO2-uitstoot dan bij een vliegreis en tot 66% minder CO2-uitstoot dan per auto. Ook de uitstoot van fijnstof is bij de trein zeer laag vergeleken met auto en vliegtuig. Meer dan 55% van de CO2 uitstoot van een reis komt door vervoer, het overige door verblijf en activiteiten ter plekke. Indien vliegreizen en reizen per auto met de trein worden afgelegd kan er in korte tijd een enorme milieuwinst worden bereikt, een besparing in totaal van ca 35% CO2 uitstoot van alle uitstoot.

Nog meer te zien en te beleven tijdens een treinreis

Ik heb zelf veel reizen per trein ondernomen, zo ben ik meerdere malen met de nachttrein naar Oostenrijk gereisd en met de Thalys naar Parijs. Ook vind ik het fijn om op mijn reisbestemming delen van de reis met trein af te leggen, alleen al omdat dit vaak een bijzondere ervaring is. Bovendien kan ik die ervaringen weer delen met onze opdrachtgevers, want ook al ben ik privé op reis, ik kijk ook altijd vanuit een zakelijk perspectief, want zo kan ik als Business Travel Consultant onze opdrachtgevers weer van actuele informatie voorzien.

Zo heb ik gedeeltes van mijn reis binnen Indonesië, Egypte, Thailand, Spanje, Italië en de Verenigde Staten per trein afgelegd. Op deze manier kan je optimaal van de omgeving genieten en kom je uitgerust op je volgende bestemming aan.

Unieke treinstations met een verhaal

Treinstations die mij heel goed zijn bijgebleven zijn Madrid Atocha en Grand Central in New York. Het Atocha Station werd in 1992 gemoderniseerd en in de passage is een tropische botanische tuin aangelegd, hier zijn zelfs vijvers te vinden met schildpadden. Een oasa van rust in het drukke station.
De eerste keer dat ik in de stationshal van Grand Central in New York aankwam kon ik alleen maar vol bewondering om mij heen kijken, wat een prachtige immens grote hal en uiteraard een herkenningspunt uit vele films. Zelfs als je niet met de trein reist is een bezoek zeer zeker aan te raden.

Snel en comfortabel van A naar B

In onderstaand schema staat een greep uit de vele directe reismogelijkheden vanuit Amsterdam centraal station. Echter, zijn er ook vele directe reismogelijkheden vanuit onder andere Utrecht, Rotterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem en Deventer. Wij zullen dan ook altijd de optimale route geven voor uw treinreis. Hogesnelheidstreinen, zoals de Thalys, Eurostar en ICE hebben vele faciliteiten aan boord. Denk hierbij aan een restauratiewagon, een cateringservice, stopcontacten bij de zitplaatsen, stiltezones en wifi.

Uiteraard is ook de combinatie vliegtuig en trein een mogelijkheid, bijvoorbeeld binnen de Verenigde Staten of Japan, deze landen staan bekend om hun goede netwerk.

De voordelen in het kort

Hieronder nog een aantal voordelen van het reizen met de trein op een rij:

1. Geen inchecktijd. U hoeft geen rekening te houden met een inchecktijd of langdurige wachttijd, waar u op een luchthaven minimaal 2 uur van te voren aanwezig dient te zijn.
2. Geen controle bij de douane. Met uitzondering op de Eurostar naar en vanaf London.
3. U betaald geen toeslag voor uw bagage en houdt deze gedurende de reis bij u. Hierdoor hoeft u bij aankomst ook niet op uw bagage te wachten.
4. Comfort & bewegingsruimte. Meer bewegingsvrijheid en over het algemeen comfortabelere zitplaatsen met meer beenruimte.
5. Direct in het centrum. Aankomst direct in het centrum van de desbetreffende bestemming waardoor er geen of minder transfers benodigd zijn.
6. Reizen per trein is over het algemeen goedkoper. Het voordeligste retourticket per vliegtuig van Amsterdam naar Parijs is EUR150.00 en per trein EUR70.00.
7. Minder CO2 uitstoot.
8. Werken tijdens uw reis. De reistijd kan heel efficiënt worden gebruikt om bijvoorbeeld een werkafspraak voor te bereiden of zakelijke mails te beantwoorden.
9. Faciliteiten in de trein. De meeste treinen beschikken over WiFi, stopcontacten en een restauratiewagon waar u versnaperingen kunt halen.

Mocht u een bestemming in gedachten hebben en overwegen om met de trein te reizen dan helpen wij u met veel plezier met het uitwerken van een passend reisschema.

Travel Well

Marieke Bosch
Business Travel Consultant

Start typing and press Enter to search

Click to Hide Advanced Floating Content