Reizen met de trein: een duurzaam alternatief

Reizen met de trein: een duurzaam alternatief

Reizen met de trein wordt steeds populairder, veel bestemmingen zijn steeds makkelijker, sneller en op een duurzame manier te bereiken. Niet alle zakenreizen kunnen per trein worden uitgevoerd, maar daar waar het kan is dit een zeer goed en daarnaast duurzamer alternatief dan een reis per vliegtuig. Ik (Marieke Bosch – Business Travel Consultant in Arnhem) neem je graag mee in mijn persoonlijke ervaringen met het (duurzaam) reizen met de trein in Europa.

Milieuwinst door minder CO2-uitstoot

De kwetsbaarheid van de aarde door de klimaatverandering en het nodige ingrijpen op korte termijn is één van de grote uitdagingen van deze tijd. Reizen verbindt en verruimt. Reizen heeft daarnaast ook veel invloed op CO2-uitstoot, één van de belangrijkste oorzaken voor klimaatverandering. Op wandelen en fietsen na is reizen met de trein de meest milieuvriendelijke manier van reizen.

De uitstoot van fijnstof is bij een treinreis zeer laag, vergeleken met een reis per auto of vliegtuig. Meer dan 55% van de CO2-uitstoot van een reis komt door vervoer. Het overige door verblijf en activiteiten ter plaatse. Indien vliegreizen en reizen met de auto vanaf nu met de trein worden afgelegd kan er in korte tijd een enorme milieuwinst worden bereikt: een besparing van in totaal ongeveer 35% CO2-uitstoot van alle gemaakte uitstoot.

Reizen met de trein: een duurzaam alternatief

Nog meer te zien en te beleven tijdens een treinreis

Ik heb zelf veel reizen  met de trein ondernomen. Zo ben ik meerdere malen met de nachttrein naar Oostenrijk gereisd en met de Thalys naar Parijs. Ook vind ik het fijn om op mijn reisbestemming delen van de reis met de trein af te leggen, alleen al omdat dit vaak een bijzondere ervaring is. Bovendien kan ik die ervaringen weer delen met onze opdrachtgevers, want ook al ben ik privé op reis, ik kijk ook altijd vanuit een zakelijk perspectief, zodat ik als Business Travel Consultant onze opdrachtgevers weer van actuele informatie voorzien.

Zo heb ik gedeeltes van mijn reis binnen Indonesië, Egypte, Thailand, Spanje, Italië en de Verenigde Staten per trein afgelegd. Op deze manier kan je optimaal van de omgeving genieten en kom je uitgerust op je volgende bestemming aan.

Unieke treinstations met een verhaal

Treinstations die mij heel goed zijn bijgebleven zijn Madrid Atocha en Grand Central Station in New York. Het Atocha Station werd in 1992 gemoderniseerd en in de passage is een tropische botanische tuin aangelegd, hier zijn zelfs vijvers te vinden met schildpadden. Een oasa van rust in het drukke station.
De eerste keer dat ik in de stationshal van Grand Central Station in New York aankwam kon ik alleen maar vol bewondering om mij heen kijken, wat een prachtige immens grote hal en uiteraard een herkenningspunt uit vele films. Zelfs als je niet met de trein reist is een bezoek zeer zeker aan te raden.

Grand Central Station in New York

Snel en comfortabel van A naar B

In onderstaand schema staat een greep uit de vele directe reismogelijkheden vanuit Amsterdam Centraal Station. Echter, zijn er ook vele directe reismogelijkheden vanuit onder andere Utrecht, Rotterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem en Deventer. Wij zullen dan ook altijd de optimale route geven voor jouw treinreis. Hogesnelheidstreinen, zoals de Thalys, Eurostar en ICE hebben vele faciliteiten aan boord. Denk hierbij aan een restauratiewagon, een cateringservice, stopcontacten bij de zitplaatsen, stiltezones en WI-FI.

Uiteraard is ook de combinatie vliegtuig en trein een mogelijkheid, bijvoorbeeld binnen de Verenigde Staten of Japan, deze landen staan bekend om hun goede netwerk.

De voordelen in het kort

Hieronder nog een aantal voordelen van het reizen met de trein op een rij:

1. Geen inchecktijd. Je hoeft geen rekening te houden met een inchecktijd of langdurige wachttijd, waar je op een luchthaven minimaal 2 uur van te voren aanwezig dient te zijn. Met je ticket uitgeprint of op de desbetreffende vervoerders-app kan je gewoon instappen vanaf het perron. Hiermee hoef je dan ook niet eerder dan 10 minuten voor vertrek aanwezig te zijn op het perron.

2. Geen controle bij de douane. Met uitzondering op de Eurostar naar en vanaf London. Kies je ervoor om met de trein te reizen binnen Europa (uitgezonderd van reizen naar de UK) dan is er geen douane of incheckbalie.

3. Je betaald geen toeslag voor bagage en houdt deze gedurende de reis bij je. Helaas zien we bij steeds meer luchtvaartmaatschappijen de kosten voor bagage oplopen en is er beperkte bagageruimte. Bij een treinreis zijn er geen kosten aan verbonden en mag je zoveel meenemen als je wilt (zelfs vloeistoffen). Je hoeft dus niet de Franse wijnen, makarons of de Duitse biertjes te laten staan. Deze kan je gewoon meenemen naar huis! Én je hoeft bij aankomst in op de bestemming ook niet op je bagage te wachten. Dit + bovenstaand genoemde punten kan je zo minimaal 4 uur per reis schelen!

4. Comfort & bewegingsruimte. Meer bewegingsvrijheid en over het algemeen comfortabelere zitplaatsen met meer beenruimte.

5. Direct in het centrum. Aankomst direct in het centrum van de desbetreffende bestemming waardoor er geen of minder transfers benodigd zijn.

6. Reizen met de trein is over het algemeen goedkoper. Het voordeligste retourticket per vliegtuig van Amsterdam naar Parijs is circa €150,- en per trein circa €70,-.

7. Minder CO2 uitstoot.

8. Werken tijdens de reis. De reistijd kan heel efficiënt worden gebruikt om bijvoorbeeld een werkafspraak voor te bereiden of zakelijke mails te beantwoorden.

9. Faciliteiten in de trein. De meeste treinen beschikken over WiFi, stopcontacten en een restauratiewagon waar je versnaperingen kunt halen.

Mocht je een bestemming in gedachten hebben en overwegen om de volgende reizen met de trein te doen, dan helpen wij je met veel plezier met het uitwerken van een passend reisschema. En vergeet dan ook zeker niet de CO2-uitstoot van je reis te compenseren! Bij Uniglobe Alliance Travel bieden we namelijk de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van jouw zakenreis automatisch te berekenen en te compenseren. Wil je hier meer over weten? Kijk dan hier hoe wij voor jouw organisatie eenvoudig de CO2-uitstoot compenseren.

Travel Well!

Marieke Bosch,
Business Travel Consultant

Update: Dit blog verscheen voor het eerst op 4 september 2020 en werd op 26 januari 2023 geactualiseerd met nieuwe informatie.

Start typing and press Enter to search