Porto, een bestemming voor zakelijke, leisure en incentive reizen!

Porto, een bestemming voor zakelijke, leisure en incentive reizen!

Na al vele malen naar Lissabon en de Algarve te zijn gereisd, was Porto een stad die ik, Anne-Marie Koopmans – Manager Operations bij Uniglobe Alliance Travel in Arnhem – nog nooit bezocht had. In de zomer van 2019, nog voor alle Covid-19 perikelen; ben ik naar het noorden van Portugal afgereisd om deze stad beter te leren kennen.

Porto is na Lissabon de tweede stad van Portugal. Het is van oudsher een havenstad, gelegen aan de riviermonding van de Douro. In 2001 was Porto culturele hoofdstad van Europa, samen met Rotterdam. Al sinds de Romeinse tijd was Porto een nederzetting; destijds genoemd ‘Cale’, de samentrekking ‘Portus’ (= haven) + ‘Cale’ is de oorsprong van Portugal. De beroemde portwijn is vernoemd naar Porto, omdat het gebied rond Porto, en dan vooral de kelders van Vila Nova de Gaia, verantwoordelijk waren voor de verpakking, transport en export van deze wijn.

Porto, een bestemming voor zakelijke, leisure en incentive reizen!

Snelheid en gemak op Valet parking P6 Schiphol

Op Schiphol kan ik de Valet Parking van P6 zeker aanraden. U rijdt naar de garage P6 van Schiphol, parkeert uw auto en geeft uw sleutels af bij de balie. U kunt direct doorlopen naar de vertrekhal; P6 is gelegen onder het Sheraton Hotel. Uw auto wordt geparkeerd door één van de medewerkers en staat bij terugkomst weer klaar op het parkeerterrein. Deze dienst ligt qua kosten tussen de Terminal Valet Parking en Lang Parkeren in. Wat mij betreft een goedkoper alternatief voor Terminal Valet Parking, maar zonder de nadelen van Lang Parkeren. Waarbij je een bustransfer hebt en je op zoek moet gaan naar een pakeerkplek op een gigantisch parkeerterrein. Ik vloog vervolgens per KLM CityHopper naar Porto, maar ook TAP Air Portugal, Transavia en RyanAir vliegen vanuit Nederland naar Porto.

Uniek verblijven en genieten in Porto

Na aankomst op de luchthaven van Porto (Fransisco de Sa Carneiro), ben je per taxi in ongeveer 20 minuten in het centrum van de stad. Tijdens mijn verblijf in Porto heb ik overnacht in The Yeatman Hotel. Een prachtig 5-sterrenhotel gelegen in Villa Nova de Gaia: de wijk ten zuiden van de rivier de Douro waar onder andere de porthuizen te vinden zijn. Doordat het hotel op een heuvel ligt en in terrasvorm is gebouwd, hebben alle kamers een (groot) eigen terras, met een geweldig uitzicht over de oude stad en de beroemde brug ‘Ponte Luis I’. Het hotel beschikt over een restaurant met twee Michelin sterren en is aangesloten bij hotelgroep Relais & Chateaux. Niet voor niets heeft dit hotel vele prijzen gewonnen, waaronder dit jaar Best Hotel van Condé Nast Traveller. Een fijne plek om bij te komen in het zwembad of de SPA na een drukke dag, maar ook zeer geschikt om zakelijke relaties te ontvangen voor een lunch, diner of borrel.  Daarnaast zijn er voor kleine en grote groepen verschillende meeting rooms beschikbaar met een capaciteit tot maximaal 250 personen.

Toeven en proeven in de omgeving van Porto

Alle beroemde porthuizen zoals onder andere Taylor’s, Sandeman, Ferreira, Graham’s liggen in de wijk Vila Nova de Gaia. Mocht u naast uw zakelijke afspraken tijd over hebben, is een bezoek aan één van deze porthuizen zeker de moeite waard. Het is mogelijk om een audio-tour te doen waarbij de productie van portwijn en de geschiedenis van het specifieke huisvan A tot Z wordt uitgelegd. Na afloop mag je bij de meeste porthuizen ook wat port proeven. Ik heb een kijkje genomen bij “Taylor’s”, en zij hebben een mooie binnentuin waar het na de rondleiding goed toeven én proeven is!

Porto, een bestemming voor zakelijke, leisure en incentive reizen!

Overige onmisbare bezienswaardigheden in Porto

  • Centro Histórico do Porto. Ook wel ‘het historisch centrum’ van Porto, is een must visit. Het oude centrum staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is met haar charmante kleurrijke huisjes een sfeervol stukje Porto. Geniet daarnaast van het geweldige uitzicht en de terrassen aan de Douro-rivier.
  • Station São Bento stationshal. Naast dat dit het belangrijkste treinstation van Porto is, is het station één van de mooiste ter wereld! In de stationshal zijn namelijk alle muren bedekt met de bekende Portugese tegels, azulejos. Hierop is de geschiedenis van Noord Portugal afgebeeld en zijn er bekende Noord-Portugese taferelen en oorlogen te herkennen.
  • Cada da Músicais. Het concertgebouw van Porto. Het gebouw werd gebouwd naar aanleiding van de titel ‘Culturele hoofdstad van Europa’ die de stad in 2001 samen met Rotterdam droeg. Het gebouw was pas in 2005 gereed voor gebruik en is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas.
  • Jardins do Palacio de Cristal. Deze groene tuinen bieden prachtige doorkijkjes naar rivier de Douro en schaduw op de hete zomerdagen. De tuinen zijn van oorsprong aangelegd bij het Kristallen paleis. Echter, is dit paleis vervangen door Pavilhão Rosa Mota, waar concerten en evenementen worden georganiseerd.

Tips voor zakendoen in Portugal

In Portugal verloopt zakendoen in verhouding minder snel dan elders in Europa. Men is behoudend en dat heeft zijn weerslag in de zakencultuur. De lunch is een belangrijk moment in Portugal; uw zakenrelatie zal een uitnodiging voor een lunch graag accepteren. Tijdens de lunch kunt u alles bespreken, en uw Portugese zakenpartner neemt tijdens de lunch uitgebreid de tijd voor u, maar zal niet direct besluiten wat er zal gebeuren. Geduld is een schone zaak…

Daarnaast is het voor Portugezen uitermate belangrijk om een band op te bouwen voordat er echt samengewerkt wordt. Zakenrelaties zijn essentieel. Is er geen klik ? Dan gaat de deal niet door. Portugezen doen zaken op basis van vertrouwen. Leer elkaar daarom goed kennen en neem daar ook de tijd voor.

Restaurant tips

Tot slot geef ik u graag 2 tips om – eventueel samen met uw zakenrelatie(s) – te genieten van een lunch of diner in Porto.

Nummer 1: Restaurant DOP

Zonder twijfel één van de beste restaurants van Porto! Gelegen in een historisch gebouw in de oude stad van Porto, op het menu staan Portugese gerechten die zijn aangepast naar de moderne smaak en worden ook nog eens op een bijzondere wijze gepresenteerd. De eigen wijnkelder bevat een ruime selectie aan heerlijke wijnen. Chef Rui Paula (geboren in Porto) biedt zijn gasten een echte culinaire belevenis! Open voor lunch en diner: prijs voor een 3-gangen menu, inclusief wijn, vanaf ongeveer EUR 75 p.p.

Porto, een bestemming voor zakelijke, leisure en incentive reizen!

Nummer 2: Restaurant The George

Dit restaurant ligt aan de kade van de Douro op loopafstand van Hotel The Yeatman. Er staan traditionele Portugese gerechten met een moderne twist op het menu. Vooral tijdens zonsondergang is het zicht op de rivier, met de bootjes en de oude stad op de achtergrond vanaf dit restraurant prachtig! Open voor lunch en diner: prijs voor een 3-gangen menu, inclusief wijn, vanaf ongeveer EUR 40 p.p.

Wilt u binnenkort een zakenreis naar Porto plannen maar weet u niet welke maatregelen er momenteel voor een reis naar Portugal gelden? In ons maatregelenblog hebben wij voor uw gemak de belangrijkste websites met informatie over de maatregelen binnen diverse landen en airlines voor u op een rijtje gezet. Daarnaast benieuwd naar de vele mogelijkheden op deze bestemming voor uw toekomstige incentive reis? Neem dan vrijblijvend contact met mij of met één van mijn collega’s op!

Travel Well!

Anne-Marie Koopmans
Manager Operations Uniglobe Alliance Travel Arnhem

Start typing and press Enter to search