In één dag van Travel Consultant naar Zakelijke Wereldreiziger!

In één dag van Travel Consultant naar Zakelijke Wereldreiziger!

Op een mooie zonnige dag in december begon ik, Esmee Rambach (Business Travel Consultant), aan een nieuwe werkdag op kantoor Arnhem. Vrijdag vind ik een fijne werkdag doordat het vaak de drukste dag van de week is, met last-minute aanvragen voor de volgende week of wat door te voeren wijzigingen. En ja, hoe leuk ik mijn werk ook vind, het gevoel dat het weekend voor de deur staat maakt deze dag toch ook altijd extra fijn.

On Board Courier naar Taipei

Deze keer pakte ik nietsvermoedend een aanvraag op van een klant die On Board Courier verzorgt. Ik had er zelf voorheen nooit bij stil gestaan wat dit inhield, maar dit betekent dat pakketjes door een werknemer van een een ander bedrijf op de gewenste bestemming worden afgeleverd. Dit zijn vaak spoedaanvragen met vertrek op dezelfde middag of avond naar alle uithoeken van de wereld en/of grote steden. Altijd leuk om aan dit soort gecompliceerde aanvragen te beginnen en de puzzel op te lossen. Want ja, als er na een bepaalde tijd een aanvraag bij ons wordt neergelegd en veel internationale vliegtuigen al vertrokken zijn vanuit Schiphol, kan het zomaar zijn dat er weinig tot geen opties meer beschikbaar zijn. En dat is nu juist wat ik het allerleukste vind om te doen: net zo lang zoeken in onze systemen tot ik een passende mogelijkheid gevonden heb!

Dit keer moest er een pakketje in Taipei worden bezorgd. De rechtstreekse vlucht met KLM was al vertrokken. Dat is balen dacht ik. Tegelijkertijd dwaalden mijn gedachten even af,  “Hoe zou het zijn met die ene vriendin die voor haar studie in Taipei zit?” Maar back to business 😉 Na grondig onderzoek had ik eindelijk een mogelijkheid gevonden: een vlucht via Seoul, vertrekkend diezelfde avond om 21:20 uur met KLM en aansluitend Eva Air. Dan vervolgens terug op zondag, net na middernacht, rechtstreeks met KLM met een aankomst op maandag ochtend. Ik verstuurde het voorstel naar de klant en wachtte met grote nieuwsgierigheid op de reactie.

Spontane acties zijn het leukst, toch?!

Nog geen 10 minuten later kwam de klant terug met antwoord. Ik werd bedankt voor onder andere de snelle aanpak en het fijne reisschema, maar de klant kampte nog met één probleem: er was nog geen koerier die het pakket voor hem naar Taipei kon brengen. Door het goede contact dat deze klant en Uniglobe met elkaar hebben, vroeg hij voor de grap: “En Esmee wat doe jij eigenlijk dit weekend?” Waarop ik nietsvermoedend antwoorde: “Nog niets eigenlijk. Tenminste geen bijzondere plannen.” “Oh..”, zei hij, “Lijkt je Taipei niet wat?” Hmm, een korte seconde dacht ik weer aan die vriendin in Taipei en zei zonder na te denken: “Nou dat lijkt me wel wat!”.

En zo gezegd, zo gedaan. Het balletje ging rollen en om 17:00 uur had ik mijn eigen ticket geprint, uiteraard na overleg met mijn manager, en sprintte ik als een gek naar huis om mijn koffertje te pakken. Want ja, 21:20 uur vertrok mijn vlucht richting Taipei.

Op weg naar het vliegveld belde ik mijn moeder, die op dat moment op een kerstmarkt in Duitsland liep. “Mam…” zei ik. “Ik ben onderweg naar Schiphol. Ik moet een pakketje wegbrengen naar Taipei”. Het antwoord wat ik kreeg was: “Wat ga je doen? Een pakketje? Waar ligt Taipei?” Ik moest wat grinniken en besefte mij dat het inderdaad apart moest klinken, een pakketje wegbrengen naar bijna de andere kant van de wereld. Ik legde mijn moeder kort uit waar Taipei ligt, wat voor een pakketje het was en hing op. Ze was in ieder geval een beetje gerustgesteld.

Eenmaal in het vliegtuig realiseerde ik mij dat dit de eerste keer was dat ik in een Jumbo Jet Boeing 747 half Cargo ging vliegen, dat het mijn eerste keer buiten Europa zou worden én dat ik mijn vriendin zou gaan zien.

Eva Air, ook wel Hello Kitty Air genoemd.

Een spannende taxirit en mini citytrip

Aangekomen in Taipei zocht ik een taxi en liet mij afzetten bij het adres waar ik het pakketje moest afgeven. Ik vroeg of de taxichauffeur een andere taxi voor mij kon bellen zodat ik naar mijn vriendin gebracht kon worden. So far so good.

Ik had 0,0% research gedaan over Taipei en het land, dus dat de taxichauffeurs geen Engels spreken, en Engels überhaupt in Taipei een nauwelijks gesproken taal is, wist ik niet! Ik gaf het adres wat in Chinese tekens stond aan de taxichauffeur en hij begon te rijden. Gek genoeg wist hij niet waar hij naar toe ging en begon ik wat angstig te worden. Uiteindelijk heb ik hem in paniek gevraagd of hij wilde stoppen. Ik ging nog liever lopen, dan dat ik nog een seconde langer bij deze gekke chauffeur in de auto zou blijven zitten. En alsof het lot het zo bepaald had, stapte ik uit de taxi en stond ik tegenover mijn vriendin!  Een pak van mijn hart. Opgelucht ging ik naar binnen. Het was inmiddels avond dus we praatten wat en gingen slapen.

De volgende dag (zondag) heeft zij mij wat van de stad laten zien waar op dat moment een marathon bezig was. We hebben noodles gegeten, door winkelcentra gewandeld en wat goedkope Chinese souvenirs gekocht. ’s Avonds nog wat geshopt in een winkelstraat en gegeten in een hal waar 100 verschillende geuren en smaken door elkaar vloeiden. Na deze volle dag nam ik afscheid van mijn vriendin en vertrok ik weer richting het vliegveld, waar net na middernacht mijn vliegtuig terug naar Nederland vertrok.

Noodles als ontbijt!

Back to business!

Op de luchthaven realiseerde ik mij ineens hoe een zakenreiziger zich moet voelen. Afreizen naar een bestemming voor een korte periode, daar werken en vervolgens binnen no time weer terugreist. Ik was op zijn zachts gezegd KA-POT. Gelukkig vloog ik terug met een rechtstreekse vlucht van KLM en landde de volgende ochtend om 07:00 in Amsterdam. Ik ging direct naar huis om mijzelf op te frissen en om 10:00 uur zat ik weer fris en fruitig op kantoor om de volgende reizen uit te zoeken voor onze klanten. Het was me een bewogen weekend!

De vermoeide blik na 24 uur Taipei.

Door deze trip ben ik zeker een hele ervaring rijker geworden, kan ik mij nog beter verplaatsen in de zakenreiziger én heb ik mijn vriendin gezien, kort maar krachtig! Benieuwd naar meer bijzondere verhalen, zoals van mijn collega Anne-Marie Koopmans die een aantal dagen in de wereldstad Singapore doorbracht? Of actualiteiten omtrent (zaken)reizen, nieuwe ontwikkelingen en een kijkje achter de schermen bij Uniglobe Alliance Travel? Volg dan vooral onze LinkedIn, Instagram en Facebook pagina om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs!

Esmee Rambach

Start typing and press Enter to search