Singapore: moderne zakenstad in Aziatische sfeer

Singapore in Coronatijd
In januari dit jaar ben ik, Anne-Marie Koopmans, Operationeel Manager van kantoor Arnhem bij Uniglobe Alliance Travel, een aantal dagen in Singapore geweest, als een tussenstop op weg naar Bali. Singapore staat bekend als één van de drukste, maar ook meest schone en veilige steden ter wereld.

Zo ongeveer op het moment dat ik in Singapore aankwam, was echter de lockdown in Wuhan, in  China, vanwege het coronavirus een feit.  Ook in Singapore waren er destijds al een aantal besmettingen, waarover ik me toen weinig zorgen maakte. Iets wat met de kennis van nu niet meer voor te stellen is.

Men ging in Singapore erg serieus om met de eerste tekenen van de Corona uitbraak; sowieso is men in Azië meer gewend om mondkapjes te dragen dan wij in Europa, maar ook stonden er op diverse plekken in de stad warmtecamera’s opgesteld die alle passanten op lichaamstemperatuur checkten. Vooral bij de vieringen van het Chinees Nieuwjaar, wat groots gevierd wordt met o.a. vuurwerkshows komen veel mensen bij elkaar, ook hier moest iedereen door poortjes lopen en werd naast de gebruikelijke checks op inhoud van tassen ook de temperatuur gecontroleerd.

Ook maakt men in Singapore inmiddels gebruik van een app voor het in kaart brengen van individuele besmettingen en het voorkomen van verspreiding. En waarschijnlijk volgen vele landen hierin.

Zakendoen in Singapore
Op dit moment staan zakenreizen richting Singapore op een laag pitje, maar als het luchtruim straks weer volledig open is zullen veel Nederlandse zakenreizigers weer richting deze moderne zakenstad afreizen. Tijdens een zakenreis in Singapore is het van belang dat de cultuur van de lokale bevolking wordt gerespecteerd. Vanwege de mix van culturen klinkt dit in Singapore misschien minder eenvoudig dan in andere landen, maar ook hier gelden er enkele basisregels

 • Toon geen overdreven emoties. Het wordt als zeer onbeleefd beschouwd als je laat zien dat iets je irriteert.
 • Wees op tijd. Te laat komen voor een zakelijke bijeenkomst wordt als respectloos beschouwd.
 • Respecteer leeftijd en rollen. Leeftijd en hiërarchie zijn erg belangrijk in de Singaporese samenleving.
 • Vermijd openbare vertoning van genegenheid. Handdrukken van hetzelfde en van verschillend geslacht zijn geen probleem, maar te veel genegenheid tonen in het openbaar wordt niet goed geaccepteerd.
 • Voor zakenreizen naar Singapore, is er mogelijk een werkvisum of werkvergunning nodig. De regering van Singapore heeft een reeks immigratieregels opgesteld die afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de duur van het verblijf. Bekijk de vereisten en soort visa via: https://www.mom.gov.sg/passes-and-permits

Singapore: moderne zakenstad in Aziatische sfeer

Ontdek Singapore straks met deze tips!
Voor reizigers die de tijd hebben om wat meer te zien / doen tijdens hun verblijf in Singapore hierbij nog enkele tips:

Verblijf net als ik in het prachtige Mandarin Oriental Hotel; perfect gelegen aan de Marina, met uitzicht op de skyline en het Marina Bay Sands Hotel. Zowel voor een zakelijke als privéreis een fijn hotel om te verblijven. Alle faciliteiten die je van een 5* hotel kunt verwachten zoals meeting rooms, restaurants, bar en buitenzwembad + gym zijn aanwezig.

Of boek een kamer in het beroemde Raffles Hotel, welke vernoemd is naar de stichter van Singapore in 1899. Het hotel in Victoriaanse architectuur heeft 103 suites, en in de Long Bar zou rond 1915 de cocktail “Singapore Sling” zijn uitgevonden. (zie ook hieronder)

De prachtige tuinen van Gardens by the Bay met daarin de grote mechanische bomen (Supertree Grove) die ’s avonds oplichten door een (gratis) licht- en geluidsshow. Een magische ervaring !

Het park ligt naast het Marina Bay Sands Hotel, het bekende hotel gebouwd in de vorm van een boot, en heeft een uniek zwembad; een infinity pool op maar liefst 340 meter hoog. Met uiteraard een spectaculair uitzicht over Singapore.

Inmiddels hebben meer steden ter wereld een reuzenrad, maar van 2008-2014 was de Singapore Flyer het grootste ter wereld (165 meter hoog).

Bezoek de verschillende wijken zoals Chinatown en Little India om in rond te dwalen, te shoppen en de Boeddhistische en Hindoeïstische tempels te bezoeken.

Singapore: moderne zakenstad in Aziatische sfeer

Recept Singapore Sling
Uiteraard kan een recept voor een typische Singapore cocktail niet ontbreken aan deze lijst met tips!

De Singapore Sling is een cocktail waar heel wat mysterie rond leeft. En waar heel wat varianten van zijn. De reden: er is geen zekerheid over het originele recept. De Singapore Sling werd uitgevonden rond 1915 in het Raffles Hotel in Singapore. Uitvinder van dienst: barman Ngiam Tong Boon. Ergens rond 1930 ging het originele recept echter verloren. En dus is de huidige Singapore Sling die in het Raffles Hotel wordt geserveerd eerder een ‘historische reconstructie‘ van de originele cocktail. Daarvoor baseren ze zich op de herinneringen van vroegere barmannen. En op een kattenbelletje van een klant die destijds het recept van de cocktail aan de barman had gevraagd en het snel had neergepend. Dat kattenbelletje werd zorgvuldig bewaard en wordt nog steeds tentoongesteld in het Raffles Hotel Museum.

Het Raffles Hotel is tot vandaag een populaire plaats om te nippen van een heerlijke Singapore Sling aan de Long Bar van het hotel.

Voor 1 Singapore Sling heb je volgens het ‘originele’ recept volgende ingrediënten nodig:

 • 30 ml gin
 • 20 ml Cherry Heering
 • 10 ml Bénédictine
 • 10 ml Cointreau
 • 15 ml vers limoensap
 • 30 ml vers ananassap
 • 2 cocktaillepels grenadinesiroop
 • een halve cocktaillepel Angostura bitters
 • 15-tal ijsblokjes
 • ananaspartje (als garnituur)
 • munttakje of kers (als garnituur)

Bereiding
Doe – behalve de garnituur – alle bovenstaande ingrediënten in een met ijs gevulde cocktailshaker. Sluit de shaker en schud ‘m stevig. Giet in een met ijs gevuld cocktailglas. Werk af met het ananaspartje en het takje munt of de kers. Serveer met een rietje.

Proost!

Meer weten over reizen naar Singapore of de stad zelf beleven?
Mijn collega Eveline Repko was afgelopen jaar ook een aantal dagen in Singapore tijdens een educational-reis met Singapore Airlines. Lees hier haar verslag met ervaringen en tips om de stad in sneltreinvaart te ontdekken. Daarnaast is Singapore ook uitermate geschikt voor een groeps- of incentivereis om collega’s of relaties in de watten te leggen of beter te leren kennen. Denk hierbij ook aan een onvergetelijk bezoek aan de spectaculaire Grand-Prix van Singapore op het Marina Bay Street Circuit. Een ervaring die een ieder lang zal bijblijven!

Behoefte aan advies bij het plannen van de volgende zakenreis naar Singapore, neem dan gerust contact op met mij of Eveline. Liever meer informatie over een groeps- of incentive reis? Dan kunnen onze collega’s van goMICE hierin perfect adviseren. Zij creëren desgewenst een (vrijblijvend) maatwerk voorstel en denken mee hoe u uw relaties kan opwarmen en enthousiasmeren op weg naar dit LIVE moment! Kijk voor meer informatie op www.goMICE.nl.

Travel well!

Groetjes,
Anne-Marie

Start typing and press Enter to search