Het charmante Bremen als zakenreisbestemming

Het charmante Bremen als zakenreisbestemming

Tot voor kort reisde ik – Merel Kolenberg, Business Travel Consultant – ieder jaar een keer met mijn vader af naar het buitenland. Ideaal om mooie bestemmingen te ontdekken en ook direct vanuit de ogen van zakenreizigers te kunnen beoordelen. Zo hebben we diverse stedentrips gemaakt en zonnige eilanden bezocht. Helaas heeft COVID-19 roet in de reismogelijkheden gegooid. Mijn vader is een groot fan van Duitse steden en na Frankfurt, München en Stuttgart, ging onze laatste trip in 2019 naar Bremen.

Bremen is gelegen in Noord-Duitsland aan weerzijden van de Wezer, de rivier waaraan de oude Hanzestad waarschijnlijk zijn ontstaan te danken heeft. Bremen, dat samen met Bremerhaven de kleinste deelstaat van Duitsland vormt, heeft de charme van een levendige metropool. Hier gaan traditioneel en modern, de levenskwaliteit van de grote stad en Noord-Duitse gezelligheid hand in hand. Bremen is zeer compact, waardoor het een wandelstad per uitstek is. Geschiedenis, cultuur en lifestyle zijn vaak maar een klein stukje van elkaar verwijderd.

Het charmante Bremen als zakenreisbestemming

Vervoersmogelijkheden

Bremen bereik je al binnen 4 uur met de auto. De trein brengt je binnen 4,5 uur van Amsterdam Centraal Station naar Bremen Hauptbahnhof. Wij hadden een rechtstreekse vlucht met KLM geboekt met vertrek vanaf Amsterdam en waren binnen een uur al op de luchthaven van de Hanzestad. Tegen een kleine bijbetaling had ik als verrassing businessclass geboekt. Naast de extra beenruimte, kregen we een broodje met jus d‘orange en chocolade als “toetje” geserveerd. Bremen Airport bevindt zich slechts op 4 kilometer afstand van Bremen Altstadt en je reist vrij snel en gemakkelijk van en naar het centrum van de stad. Met de auto is het 10 minuten rijden, tramlijn 6 doet er 16 minuten over en heeft een frequentie van elke 6-10 minuten.

Comfortabel verblijven in Bremen

Wij verbleven in een dependance van het Best Western City Hotel op 3 minuten lopen van de Hauptbahnhof, in een ruim appartement met kookfaciliteiten. Bremen biedt echter ook een ruime keuze aan hotels welke uitermate geschikt zijn voor zakenreizen. Zoals:

 • Atlantic Grand Hotel Bremen **** gelegen in het centrum
 • Dorint City Hotel Bremen **** gelegen op 450 meter van het centrum
 • Steigenberger Hotel Bremen **** gelegen op 1.4 kilometer van het centrum
 • Courtyard by Marriot Bremen **** gelegen op 1.1 kilometer van het centrum
 • Parkhotel Bremen ***** gelegen op 1.8 kilometer van het centrum

Wat te doen in Bremen?

Bremen is na Hamburg de belangrijkste exporthaven van Duitsland. De transport en  logistiek gelden als belangrijkste sectoren in Bremen als Bremerhaven. Daarnaast zijn de auto-industrie (Daimler) en de  luchtvaart (Airbus) van grote betekenis voor de stad. Dit zie je ook terug in de vele activiteiten die Bremen heeft te bieden. Zo kan je een bezoek brengen aan de op een na grootste Mercedes-fabriek ter wereld en het Airbus-bezoekerscentrum.

Wij begonnen onze ontdekkingsreis met een rondvaart over de Weser en door de Haven. Deze mini-cruise wint weliswaar niet de hoofdprijs voor de mooiste tocht, maar geeft een goede indruk van de havenactiviteiten zoals die waren en nu zijn in en om Bremen. Ook bezochten we Brauerie Becks, waar je een rondleiding krijgt en wordt meegenomen in de geschiedenis van het bedrijf en het brouwen van bier. Uiteraard wordt er afgesloten met een proeverij.

Een stadswandeling is echt een aanrader met de St. Petri Dom, de stenen Roland, Stadhuis, het beeld van de Stadsmuzikanten met als middelpunt de historisch Marktplatz. Via de Böttcherstrasse kom je je uit bij de Weserpromenade waar het heerlijk toeven is met een drankje aan de waterkant. Hier vind je tevens het wereldwijd bekende restaurant- en hotelschip Alexander von Humboldt. Uiteraard is er nog veel meer te doen en te bezichtigen voor zowel jong als oud. Bremen is wellicht niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een stedentrip, maar absoluut de moeite waard.

Het charmante Bremen als zakenreisbestemming

Zakelijke omgangsnormen in Duitsland

 1. Spreek Duits. De gebruikelijke voertaal tijdens zakelijke afspraken in Duitsland is niet Engels, maar de moedertaal Duits. Dit geldt vooral bij het traditionele midden- en kleinbedrijf. Het wordt dan ook gewaardeerd als er Duits gesproken wordt. Duitsers zijn op hun beurt perfectionistisch. Ze kunnen daarom soms terughoudend zijn om Engels te spreken.
 2. Blijf formeel. De zakencultuur in Duitsland is formeler dan in Nederland. Etiquette is belangrijk en tutoyeren is de norm. Wel zijn er lossere omgangsvormen in sectoren waar veel al jongeren werken. Voor Duitsers is hiërarchie erg belangrijk. Er is een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Privézaken worden niet besproken op de werkvloer.
 3. Wees pünktlich. Oftewel: wees punctueel. Plan zakelijke afspraken ruim van te voren in. Een afspraak wordt in Duitsland vaak schriftelijk en bindend vast gelegd. Afspraken aan het einde van de dag zijn daarbij vaak niet wenselijk. Wees op tijd bij afspraken. Het kan namelijk gevolgen hebben voor de relatie met een zakenpartner als een afspraak wordt gemist.
 4. Gebruik titels. Wanneer iemand zich voorstelt met een titel, spreek hem/haar dan aan met deze titel. Let op dat de juiste titel gebruikt wordt. Duitsers vinden titels belangrijk en hebben respect voor academische prestaties en de bijhorende status. Het eerste contact is vaak kort en formeel. Voornamen worden niet gebruikt tenzij de gesprekspartner dit aangeeft.
 5. Ken de keuken. Duitsers houden van lekker en kwalitatief goed eten en drinken. Typische Duitse gerechten en lekkernijen zijn: Sauerkraut mit Eisbein und kartoffelstock, braadworst, curryworst, berlinerbollen, lebkuchen. Hierbij hebben Duitsers de gewoonte om met warme gerechten te lunchen.
 6. Kies voor formele kleding. Een goede voorbereiding is belangrijk voor een zakelijke bijeenkomst. Neem ook documentatie mee, bij voorkeur in het Duits. Bij verkoop van technische producten neem dan de technische specificaties mee. Bij een zakelijke afspraak is formele kleding vanzelfsprekend. Duitsers zijn conservatief als het gaat om kleding bij zakelijke afspraken.

Wilt u meer informatie over de reismogelijkheden naar Bremen of bent u benieuwd naar een andere Duitse bestemming? Lees dan zeker ook ons blog over de levendige stad Leipzig of neem contact met ons op. Wij helpen u graag bij de organisatie van uw volgende zakenreis!

Travel Well!

Merel Kolenberg
Business Travel Consultant

 

Start typing and press Enter to search