Leipzig: levendige stad vol traditie, geschiedenis en cultuur

Leipzig: levendige stad vol traditie, geschiedenis en cultuur

In dit blog neem ik, Jetty ter Haar – Manager Operations bij Uniglobe Alliance Travel, u mee naar een relatief onbekende maar zeer interessante (zakenreis)bestemming: de stad Duitse stad Leipzig. Een van de belangrijkste handelssteden en 10e grootste stad van Duitsland!

Leipzig, toen en nu

Leipzig ligt in de deelstaat Saksen, in het oosten van Duitsland. Jarenlang was Leipzig van het westen afgezonderd dankzij het IJzeren Gordijn en behoorde tot 1990 tot de Duitse Democratische Republiek (DDR). Na de Duitse eenwording brak voor de stad een nieuwe bloeitijd aan. Sinds de hereniging van Duitsland heeft Leipzig veel gedaan om de stad een modernere uitstraling te geven. Veel historische panden zijn opgeknapt, er is veel gedaan ter stimulans van de kunst en cultuur en in het centrum komt veel oud en nieuw samen. Verrassend vond ik het groene uiterlijk van de stad dankzij de vele parken en bosrijke gebieden. Verder vond ik de uitgebreide winkelgelegenheden en het uitgaansleven een prettige bijkomstigheid.

Leipzig: levendige stad vol traditie, geschiedenis en cultuur - Leipzig

Bereikbaarheid

Leipzig is goed te bereiken per auto, trein en vliegtuig. Met de auto vanaf Amsterdam bereikt u de stad in circa 6,5 uur en per trein is de stad in 7,5 á 8 uur te bereiken. Ik koos ervoor om met de auto naar deze Oost-Duitse stad af te reizen. Het rijden op de Duitse autobahn is per slot van rekening prima te doen en als u buiten de spits reist, kunt u goed doorrijden. Voor reizigers uit het oosten van Nederland, die liever per vliegtuig reizen, zijn er ook verschillende directe vluchtmogelijkheden van ongeveer een uur tijd vanaf de luchthaven in Düsseldorf.

Comfortabel overnachten

Via een van onze hotelaanbieders heb ik het Westin Hotel geboekt. Een comfortabel 4-sterrenhotel  gelegen aan de rand van het centrum van Leipzig. Het centrum en het centraal station van de stad zijn op circa 10 minuten loopafstand te bereiken. De moderne kamers bieden een prachtig uitzicht over de stad. Een échte aanrader voor zowel de zakenreiziger als de leisure toerist die comfort weet te waarderen. Het hotel beschikt over drie benoemingswaardige restaurants, een fijne bar en lounge en verschillende vergaderruimtes voor kleine en grote groepen. Al met al, uitermate geschikt voor een zakelijk verblijf!

Top 5 bezienswaardigheden in Leipzig

Nummer 1: Thomaskirche

Dit is één van de twee grootste kerken van Leipzig en is wereldberoemd doordat Bach er de leider en dirigent van het jongenskoor is geweest. Daarnaast maken de prachtige Romantische en Barokke bouwstijl een bezoek aan de Thomaskirche zeker waard.

Nummer 2: Leipzigs marktplaats

De marktplaats in Leipzig is een enorme buitenplaats met verschillende winkels en restaurants. Aan dit plein is een historisch gebouw gevestigd, welke tegenwoordig wordt gebruikt als museum over de historie van de stad.

Nummer 3: Het oude stadhuis

Het prachtige oude stadhuis is één van de mooiste renaissance gebouwen van Duitsland. Veel van de geschiedenis van de stad wordt middels tentoonstellingen hier verteld.

Leipzig: levendige stad vol traditie, geschiedenis en cultuur - Leipzig

Nummer 4: Runde Ecke

Ik wil u zeker aanraden het museum ‘Runde Ecke’ te bezoeken. Dit gebouw behoorde in het DDR-tijdperk tot de Stasi, de beruchte inlichtingendienst van de DDR. In het huidige museum bevinden zich nog de dossiers met inlichtingen over de burgers van Leipzig. De werkwijze en de organisatie van de Stasi wordt uitgebreid uit de doeken gedaan.

Nummer 5: Clara Zetkin Park / Rose Valley

Dit grootste park van Leipzig telt ongeveer 125 hectare. Het is een geliefd rustpunt voor de lokale bevolking. Hier is het ook goed toeven tijdens hete zomerdagen.

Nummer 6: Augustusplatz

Aan dit grootste plein aan de oostkant van het centrum liggen een paar bijzondere gebouwen. Zo vind je hier het Opernhaus, Gewandhaus waar het Leipzig Gewandhaus Orkest speelt en de gebouwen van de Universiteit. De glazen kokers welke door de bevolking ‘melkflessen’ worden genoemd, zijn trappenhuizen naar de ondergelegen parkeergarage. Een opvallend gebouw aan de Augustusplatz dat vroeger tot de universiteit behoorde, is de Panoramatoren. Tegenwoordig zijn er in deze toren verschillende bedrijven gevestigd. Ga vooral eens naar de bovenste (31ste) verdieping: daar tref je een restaurant inclusief dakterras aan, met een 360-graden uitzicht over de omgeving.

Al deze bezienswaardigheden zijn lopend prima te ontdekken, vanwege het compacte centrum van de stad. Wanneer men echter de mooie groene parken buiten de stad wil ontdekken is het huren van een fiets aan te raden.

Combinatie met andere steden

Het centrum van Leipzig is niet erg groot en als je er niet van houdt je dagen in musea door te brengen is het leuk om je stedentrip te combineren met een andere stad. Zo ligt Berlijn op ca. 2,5 uur reisafstand, Dresden op 1,5 uur reisafstand en Praag in Tsjechië op ca. 3 uur rijden.

Wilt u meer informatie over de reismogelijkheden naar Leipzig of een andere Duitse stad? Wij helpen u graag een (rond)reis, zakenreis of incentive reis naar Duitsland samen te stellen!

Start typing and press Enter to search