Dublin: zakendoen en de stad ervaren “in a nutshell”

Op 14 februari vlak voor de Coronacrisis uitbrak, ben ik – Laraine (Business Travel Consultant bij Uniglobe Alliance Travel te Rotterdam) – samen met mijn gezin afgereisd naar Dublin voor een vriendenbezoek. Wanneer ik op reis ga geniet ik uiteraard met volle teugen, maar ik kan het niet laten om toch ook door de bril van de zakenreiziger te kijken. Ik vind het namelijk belangrijk om na terugkomst onze klanten van de beste en actuele tips en informatie te voorzien.

Een korte vlucht en ruime overzichtelijke luchthaven

Deze keer vlogen wij naar Dublin met Ryanair, met een rechtstreekse vlucht van iets meer dan anderhalf uur. Naast Ryanair kun je ook met Aer Lingus of KLM rechtstreeks naar Dublin vliegen. Vliegen met Ryanair is prima, maar wees ervan bewust dat alles aan boord tegen betaling is en het menu is terug te vinden op de app of op een sticker tegen de rugleuning van de stoel.

Op de luchthaven van Dublin droegen destijds al veel mensen een mondkapje, maar verder waren er nog geen gevolgen van Corona merkbaar. Wij werden opgehaald door onze vrienden, maar wat mij opviel was dat de kantoren van de autoverhuurmaatschappijen, de taxi’s en de bussen gemakkelijk te vinden zijn op de luchthaven.

De luchthaven van Dublin is verder een hele moderne en vrij grote luchthaven. Het is zelfs zo dat passagiers die met Aer Lingus naar de Verenigde Staten vliegen, de douaneformaliteiten al op de luchthaven van Dublin kunnen afhandelen en eenmaal aangekomen in de Verenigde Staten kunnen doorlopen. Dat is natuurlijk altijd fijn om te weten voor zakenreizigers die op weg zijn naar de Verenigde Staten.

Ontdek de highlights van Dublin

Uiteraard hebben wij, tijdens dit gezinsbezoek, de échte toeristische activiteiten gedaan. Zaterdag stond een Dublin city tour op het programma. Helaas regende het zo ontzettend hard, dat deze dag letterlijk in het water viel. Door de beslagen ramen van de hop on-hop off bus konden we net een glimp opvangen van o.a. de Guiness brouwerij. Toch heb ik een goede indruk gekregen van de highlights van de stad, dus mocht er tijdens een zakelijke (of privéreis) wat tijd overblijven dan zijn de volgende bezienswaardigheden in ieder geval echte must sees:

  • Guinnes Brouwerij
  • Temple Bar district: uitgaansgedeelte van de stad
  • Dublin Castle
  • Phoenix Park met Dublin Zoo
  • St. Patricks Cathedral
  • National Gallery of Ireland
  • Christ Church Cathedral
  • Trintiy College

Uiteindelijk zijn wij zelf na de city tour in een typische Ierse pub beland in het Temple Bar district en hebben we genoten van een goed glas Guiness. Voor de dames werd hier “a shot of black current sirop” aan toegevoegd, wat de bittere smaak van het zware bier iets onderdrukt.

Dublin, ook ideaal voor een groepsreis of meeting!

Nu hebben we binnen Uniglobe Alliance Travel tevens een team (goMICE) dat alles regelt rondom zakelijke groepen (Meetings, Incentives, Concepts en Events). Daarom kijken we ook altijd of er mogelijk weer nieuwe ontwikkelingen zijn die zij kunnen inzetten voor onvergetelijke groepsreizen. Dublin is namelijk uitermate geschikt voor zowel kleinere als grotere groepen door de vele vluchten, korte vliegtijd en bijzondere stadsbeleving. Zo ontdekte ik een aantal hele leuke en interessante nieuwe activiteiten in en rondom Dublin en een aantal parels van hotels die zij zeker kunnen meenemen om een unieke beleving te creëren voor onze MICE opdrachtgevers.

Ook ben ik op zoek gegaan naar een aantal goede (zakelijke) restaurants. Zo zijn bijvoorbeeld restaurant Delahunt, Chapter One en Bloom Braser zeer geschikte gelegenheden voor een (zakelijk) diner of lunch. Toch liever eens wat anders dan een zakelijk restaurant? Ga dan naar een Ierse lokale pub in Donnabate, een dorpje iets buiten Dublin. Een plek waar het hele dorp op zaterdagavond samenkomt om te eten, te drinken en voetbal te kijken. Wij hebben er in ieder geval van genoten!

Tips voor zakendoen in Ierland

Tot slot, 6 tips voor wanneer u zaken gaat doen in Ierland:

1. Een Ier wil graag weten met wie hij precies zaken doet. Daarom is het belangrijk om een persoonlijke band te ontwikkelen met een Ierse zakenpartner. Een Ier doet graag zaken in een mooi restaurant maar hij vindt het ook prima om dit in een gezellige pub te doen. Zeker als men elkaar daarmee onder het genot van een lekker glas “lager” of “ale” beter leert kennen.

2. Bij een vergadering is het gebruikelijk om iedere aanwezige de hand te schudden, zowel aan het begin als aan het einde van de vergadering. In tijden van Corona geldt dit natuurlijk niet en is een elleboog gepast.

3. Ieren houden van discussiëren, dus neem de tijd. Tijdens een vergadering komen alle aspecten van de deal vaak op tafel. Oogcontact vindt een Ier erg belangrijk. Men is informeer en gebruikt graag voornamen in plaats van Sir en Madam.

4. Wat verder erg belangrijk is dat een Ier geen Brit of Engelsman is en zich al helemaal niet zo voelt. Voor veel Ieren ligt de Britse invloed op de Ierse cultuur nog steeds gevoelig.

5. Wees niet te formeel.

6. Bij een uitnodiging van een Ierse zakenpartner thuis is het wel gangbaar om een kleine attentie mee te nemen, zoals bloemen of een fles wijn. Let er op dat rode en witte bloemen voor Ieren symbool staan voor de dood.

Ik hoop dat mijn ervaringen en tips u een stapje op weg helpen tijdens uw voorbereidingen voor uw volgende (zakelijke)reis naar Dublin. Toch nog vragen bij het boeken van uw reis? Neem dan gerust contact op met mij of een van mijn Uniglobe Alliance Travel collega’s!

Benieuwd naar meer internationale ervaringen van het Uniglobe Alliance Travel team? Anne-Marie Koopmans, Operationeel Manager, bracht een aantal dagen door in de moderne wereldstad Singapore. Zij deelde ook graag haar ervaringen en (zakelijke) tips met u middels haar blog!

 

Start typing and press Enter to search

Click to Hide Advanced Floating Content