Zakenreis naar Tallinn – Historische Hanzestad langs de Oostzee

Tallinn als bestemming voor jouw zakenreis!

Estland heeft zichzelf afgelopen jaren goed op de (Europese) kaart gezet. Onder ander door de geografische ligging, de bedrijvige haven en uitgebreide digitale kennis. Er wordt daarnaast flink geïnvesteerd in infrastructuur en ICT, waardoor het een interessante markt is voor veel Europese bedrijven. In dit blog neem ik je mee naar de hoofdstad van Estland: Tallinn. Ga je binnenkort op zakenreis naar Tallinn, dan geef ik je hieronder graag een aantal suggesties voor je reis en verblijf en tips over zakendoen in Estland. Ga je met je collega’s of relaties naar Estland voor een groeps-, inspiratie- of incentivereis? Dan vind je hieronder ook een aantal tips voor bijzondere groepsbelevingen in deze onontdekte stad!

Tallinn, een stapje terug in de tijd…

De Middeleeuwse binnenstad van Tallinn (Vanalinn) staat sinds 1997 op de UNESCO werelderfgoedlijst en niet voor niets: het is er prachtig! Het hele oude centrum bestaat uit straten met kinderkopjes en ademt de sfeer van de Middeleeuwen. Binnen de stadsmuren word je betoverd door de vestigingswerken met zijn authentieke torens, de imposante kathedralen en de prachtig gekleurde huizen. In het hoger gelegen stadsdeel Toompea vind je ook de belangrijkste Russische-orthodoxe kathedraal van Estland, de Alexander Nevsky-kathedraal. Vanaf hier heb je een prachtig panorama over de stadsmuur en de rode daken van de stad. Tallinn is ook een bijzondere bestemming voor een unieke incentive, de stad is verrassend en biedt vele leuke activiteiten. Tallinn telt bijna 450.000 inwoners, een derde van alle inwoners van Estland. Sinds de onafhankelijkheid van Estland in 1991 is er veel gebeurd in Tallinn, anders dan in andere Oostbloklanden zie je hier nog maar weinig terug van de Sovjettijd.

Een bezoek aan de prachtige binnenstad van Tallinn mag zeker niet ontbreken tijdens een zakenreis!

Op zakenreis naar Tallinn

Tallinn ligt op slechts 4 kilometer van het centrum, de reistijd met de auto of taxi is ca 10 minuten. Rechtstreeks vliegen van Amsterdam naar Tallinn is mogelijk met Air Baltic. Finnair en SAS bieden ook vluchten aan maar dan met 1 overstap.

De onderzeese Talsinki-tunnel

De stad ligt aan de baai van Tallinn, een onderdeel van de Finse Golf. Aan de andere kant van de Finse Golf ligt de veel jongere stad Helsinki. Momenteel vindt het vervoer tussen deze 2 steden voornamelijk plaats per veerboot of vliegtuig. Maar men is bezig met de bouw van een 100 kilometer lange onderzeese tunnel om de steden Tallinn en Helsinki met elkaar te verbinden. Deze langste onderzeese tunnel ter wereld zal naar verwachting in 2026 klaar zijn. Door de Talsinki—tunnel, zoals hij wordt genoemd, moeten hogesnelheidstreinen gaan rijden. Ook moet de tunnel als pendeldienst gaan fungeren voor het vervoer van auto’s, vergelijkbaar met de Euroshuttle-treinen. In slechts een halfuur per trein moeten de forenzen van de ene naar de andere hoofdstad flitsen. De Talsinki-tunnel verbindt Finland via het spoor met de rest van de Baltische staten en andersom met Polen en Duitsland.

Zakendoen in Estland: do’s and don’ts

De belangrijke do's & don'ts tijdens jouw zakenreis naar Tallinn.

 • Gebruik aanspreektitels. Aanspreken gebeurt met (härra), Mrs. (proua) of Miss (preili) en dan gevolgd door de achternaam. Overschakelen op voornamen gebeurt op initiatief van een zakenpartner. In het zakenleven wordt meestal Engels gesproken. Een deel van de vooral oudere ondernemers spreekt naast Estisch alleen Russisch. Veel ondernemers spreken ook Duits of Fins.
 • Heb oogcontact. Een bijeenkomst begint meestal met een welkomstwoord van de oudste aanwezige. Dan is een reactie van de oudste aanwezige in uw gezelschap gewenst. Oogcontact is daarnaast erg belangrijk bij het zakendoen. Esten laten in besprekingen geen tot weinig emoties zien, maar observeren tegelijkertijd wel goed de gezichtsuitdrukkingen.
 • Respecteer de hiërarchie. Besluitvorming vindt plaats op hoog niveau. Zonder de besluitnemer krijgt een zakenbijeenkomst meer het karakter van een uitwisseling van ideeën. Na afloop wordt het voorstel dan aan het management gepresenteerd. Voor de oudere generatie Esten maken lunches en diners onderdeel uit van het aftasten en elkaar leren kennen. Jongeren doen graag zaken tijdens een lunch, terwijl het diner een sociale aangelegenheid is.
 • Wees niet te direct. Esten spreken vaak op zachte toon en communiceren liever niet op een directe manier. Zij willen hiermee voorkomen de ander te kwetsen in lastige situaties. Bijvoorbeeld bij het afwijzen van een zakenvoorstel.
 • Gebruik geen verkooppraat. Esten houden van een duidelijke en doelgerichte werkwijze. Zorg voor een zakelijke toon in presentaties. Gebruik ook geen verkooppraat, houd het feitelijk en niet te uitbundig. Vermijd open vragen. Stel heldere en gerichte vragen voor een beter resultaat.
 • Koop geen dure relatiegeschenken. Kleine relatiegeschenken en typisch Nederlandse cadeautjes worden op prijs gesteld, evenals uitnodigingen voor lunches en diners. Geef geen dure relatiegeschenken, de Esten waarderen meer het gebaar dan de waarde van het geschenk.

Tips voor een groeps- of incentive reis naar Tallinn

Tallinn is een verrassende bestemming voor een meerdaagse groeps- of incentivereis met collega’s of relaties. Want nog niet heel veel mensen zijn in deze stad geweest, die zeker positief zal verrassen en bijblijven. Hieronder deel ik graag mijn ervaringen en suggesties voor groepsactiviteiten in de stad.

 • Een “Medieval” sightseeing tour; In The Old Town Hall werden we welkom geheten door “Old Thomas”, de stadswacht van Tallinn. Met als hoogtepunt een bezoek aan de Dominica Monastry waar we werden opgewacht door zuster Helena. Op ludieke wijze vertelde ze ons alle ins- en outs over de geschiedenis van deze pittoreske stad. Onder het genot van de Estse likeur luisterden we naar de zang van 2 monniken. Na afloop deze we een wens bij de wensmuur van de monniken.
 • Een tour naar Kadriorg Park, het meest vorstelijke en stedelijke park in Estland. Het officiële presidentiële paleis van de president van Estland ligt naast het Kadriorg-Paleis in het park. Het Kadriorg paleis is een barok paleis gebouwd door Peter de Grote. Momenteel doet het paleis dienst als museum en een bezoek is zeer de moeite waard.
 • Breng als teambuildingactiviteit een bezoek aan de paardenrenbaan bij “Hippodrome”. Bij aankomst wordt de groep enthousiast ontvangen met jullie eigen logo. Onder het genot van een hapje en een drankje vertelt een medewerker van het Hippodrome over de geschiedenis, paarden en de activiteiten die op deze wedstrijddag gepland staan. Met je eigen groep observeer je gracieus rennende paarden en uiteraard hoop je dat jullie paard de wedstrijd gaat winnen.
 • Breng een bezoek aan het atelier van de beroemde Estse kunstenaar Taura Kangro. Hier krijg je de mogelijkheid om zelf creatief bezig te zijn in een bohemien sfeer. Met een beetje hulp van de meester krijg je de kans zelf een sculpture te beeldhouwen.

Uiteten tijdens jouw zakenreis in Tallinn

Een paar suggesties voor uiteenlopende eetbelevingen in Tallinn met een zakenrelatie of juist met een groep:

Dineer in het Middeleeuwse restaurant Olde Hansa. Het restaurant ligt midden in het historische centrum van de stad en biedt aan 300 mensen plaats, verdeeld over drie verdiepingen en dus ook geschikt voor grotere groepen. Er worden middeleeuwse gerechten geserveerd zoals gedroogd rendiervlees en eland. Onder het genot van een pul speciaal bier (bijv. kaneel en honingbier) waan je je even in de Middeleeuwen. Een toeristische maar weliswaar grappige ervaring!

Lunch of diner in restaurant Balthasar. Uitstekend eten in dit knoflookrestaurant met fijne ambiance waarbij de gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Het restaurant is gevestigd in een prachtig middeleeuws pand en biedt vanaf de eerste etage een magnifiek uitzicht over de markt van Tallinn.

Het food district Depoo, in de voormalige visserswijk Kalamaja, met allerlei hippe restaurantjes in een urban industriële setting. Een aanrader hier is het restaurant OneSixty, geopend door een Michelin star restaurateur.

Uiteten tijdens jouw zakenreis naar Tallinn.

Comfortabel overnachten in Tallinn

 • Radisson Blu Sky Hotel*****: Gelegen in de zakenwijk van de stad. Erg goed hotel met uitstekende faciliteiten. Opvallend zijn de Sky Lobby Bar en de Lounge24, een bar op het dak met een panoramisch uitzicht op Tallinn en de zee.
 • Boutique Hotel The Three Sisters*****: Dit karakteristieke pand is gelegen in hartje Tallinn. De kamers van het hotel zijn in oude stijl met een moderne twist.
 • Hilton Tallinn Park****: Gelegen op 15 min. loopafstand van het oude centrum. Prettig hotel en van alle gemakken voorzien waaronder een spa en een goed restaurant.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een zakenreis of een incentive reis naar Tallinn? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Travel Well!

Linda van Kleef – Versteeg
Business Travel Consultant

Bronvermelding:
– Rvo.nl
– Flandersinvestmentandtrade.com

Start typing and press Enter to search