Zakenreis naar Rome: praktische tips en inspiratie

Zakenreis naar Rome: praktische tips en inspiratie

Wie kent de uitdrukking niet ‘tutte le strade portano a Roma’ of wel ‘er zijn vele wegen die naar Rome leiden’? Dit gold ook voor mij, Femke de Hond (Business Travel Consultant). Na het oriënteren naar een wintersport in Portugal of een citytrip naar Londen, kwam ik uiteindelijk na wat omwegen uit bij Rome. Uit eigen ervaring op de bestemming en na het regelmatig boeken van zakenreizen naar deze Italiaanse bestemming, deel ik in dit blog handige tips en inspiratie voor jouw volgende zakenreis naar Rome.

Reizen naar Rome

Per vliegtuig

Er gaan dagelijks vluchten vanaf Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Düsseldorf (Weeze) of Brussel (Charleroi) naar de twee luchthavens van Rome: Fiumicino en Ciampino. Fiumincino, ook bekend als Leonardo da Vinci Airport, is de grootste internationale luchthaven van Rome en ligt op circa 30 kilometer ten westen van de stad. Ciampino is, voornamelijk gebruikt door budgetmaatschappijen, ligt op 16 kilometer ten zuidoosten van de stad gelegen. Dit biedt dus een zee aan vluchtopties! Alle mogelijkheden zijn eenvoudig en snel terug te vinden in onze online booking tool UBI. Zelf koos ik voor ITA Airways vanaf Amsterdam naar Fiumicino.

Per trein

Daarnaast is het ook mogelijk om met de trein naar Rome te reizen vanuit Nederland. De reis begint doorgaans met een Thalys of ICE-trein naar Parijs of Frankfurt, waar je kunt overstappen op een hogesnelheidstrein richting Italië. De treinreis duurt uiteraard langer dan een vlucht, maar biedt een ontspannen en comfortabele manier van reizen waarbij je onderweg kunt genieten van het prachtige Europese landschap. Reistijden en routes zoeken we graag voor je uit.

Zakenreis naar Rome: praktische tips en inspiratie

Reizen in Rome

Eenmaal aangekomen in Rome, is er hier ook een zee van mogelijkheden waaruit gekozen kan worden om de zakenreis voort te zetten. Ik neem je mee:

Vervoer vanaf Rome Fiumicino Airport

 •  Privétransfer: om zorgeloos in Rome te vervolgen, kunnen onze business travel consultants vooraf een transfer reserveren. De chauffeur wacht je op in de aankomsthal en brengt je binnen no time naar de gewenste plek in de stad. Bijkomend voordeel is dat de betaling wordt voldaan op voucher en je hierdoor ter plaatse niets hoeft te voldoen.
 •  Taxi: deze witte taxi’s vind je bij terminal 1 en 3. Bij deze taxi’s wordt een vaste ritprijs aangehouden voor elke rit naar het centrum. Een rit naar het centrum duurt circa 40 minuten, afhankelijk van de drukte.
 •  Bus: de opstapplaatsen zijn te vinden bij terminal 3. Vanaf Fiumicino zijn er een drie busmaatschappijen die naar het centrum van Rome gaan: SIT-bus, T.A.M.-bus en Atral-Schiaffini. De bussen vertrekken elk half uur met een reistijd van circa een uur. Kaartjes zijn online of in de bus te koop voor circa €6,- per enkele reis. De Atral-Schiaffini bus is de enige die rechtstreeks naar Termini rijdt, het centrale station in hartje Rome.
 •  Trein: de snelste optie vanaf Fiumicino is de speciale Leonardo Express. Deze trein vertrekt elk kwartier en brengt je in een half uur rechtstreeks naar hartje Rome. Een kaartje kost €15,- per enkele reis en kan bij een loket of automaat gekocht worden. Een goedkoper alternatief is de regionale trein van Trenitalia. Deze vertrekken ook om het kwartier, maar stoppen bij verschillende stations Rome (niet Termini), waardoor de reistijd langer is. Een enkeltje kost slechts €8,-.
  Let op: de treinkaartjes zijn pas geldig als ze vooraf zijn afgestempeld bij een van de automaten.

Vervoer vanaf Rome Ciampino Airport

 • Taxi: deze taxi’s vind je bij de aankomsthal en ook hier wordt een vaste prijs naar het centrum van Rome gehanteerd.
 • Bus: hier is de bus de beste en snelste optie, met een reistijd van circa 40 minuten (SIT-bus). De bus vertrekt ongeveer elk uur en een enkeltje kost circa €5,-. Kaartjes zijn zowel online als in de bus te koop.
 •  Metro: In de stad Rome zelf zijn er twee metrolijnen: lijn A (rood) en lijn B (blauw), waarmee door Rome gereisd kan worden. Bij de kaartjesautomaten op elk station kan eenvoudig een kaartje gekocht worden. Deze kaartjes zijn ook geldig in het volledige openbaar vervoer van ATAC (metro, bus, tram en een aantal regionale treinen: 2e klas Trenitalia, Roma-Lido, Roma-Viterbo en Rome-Giardinetti). Deze kaartjes gelden echter niet tot aan de luchthaven.

Accommodaties in Rome

Belangrijk bij een reis naar Rome of welke andere bestemming dan ook is de accommodatie. Iedere reiziger zoekt immers een verblijf op de perfecte locatie. Het dichtst bij de luchthaven voor een snel bezoek, nabij het openbaar vervoer voor snelle verbindingen tussen de verschillende afspraken, dichtbij een beurslocatie etc. Via onze online booking tool UBI ben je flexibel en in staat het best beschikbare tarief te vinden aan de hand van handige plattegronden en omschrijvingen. Zelf koos ik voor een accommodatie die op loopafstand van het openbaar vervoer lag, zodat ik mij makkelijk kon verplaatsen tussen de verschillende highlights.

Hieronder een aantal geschikte hotels in het centrum van Rome:

 • Best Western plus Hotel Universo****: een hotel op slechts een steenworp afstand van het centraal station Termini. Het hotel telt 197 kamers en beschikt over een goed uitgeruste fitnessruimte, wellness, een restaurant en een lounge bar om je nog te mengen met collega’s of om gewoon te ontspannen na je werkdag. Hotel Universo heeft ook een conferentiecentrum bestaande uit 10 vergaderzalen, allen uitgerust met functionele apparaten. Dit hotel is zeer geschikt voor zakelijke reizigers vanwege de uitgebreide zakelijke faciliteiten en de nabijheid van het openbaar vervoer.
 • NH Collection Palazzo Cinquecento*****: dit hotel is ideaal voor zakelijke reizigers dankzij de centrale locatie naast station Termini. Het hotel beschikt over moderne vergaderfaciliteiten en een volledig uitgerust businesscentrum, perfect voor zakelijke bijeenkomsten. Comfortabele kamers en luxe voorzieningen, waaronder een fitnesscentrum en dakterras, zorgen voor ontspanning en productiviteit. Uitstekende service en eetgelegenheden maken je verblijf compleet, zodat je je volledig kunt concentreren op je zakelijke taken.
 • Rome Cavalieri, A Waldorf Astoria Hotel*****: dit luxe hotel ligt in een groot park op de Monte Mario-heuvel, waardoor het een rustige oase biedt, weg uit de drukte van de stad. Het hotel biedt uitgebreide zakelijke faciliteiten en een prachtige uitzicht over Rome. Een ideale keuze voor zakelijke reizigers die op zoek zijn naar luxe, comfort en uitstekende faciliteiten voor zowel werk als ontspanning.

Photos source: NH Collection Palazzo CinquecentoZakenreis naar Rome: praktische tips en inspiratie

Zaken doen in Italië: wat zijn de gebruiken?

De Italiaanse taal kan een barrière zijn om contact te maken, maar hoeft zeker geen probleem te zijn als je wel bekend bent met de gewoonten en gebruiken van de ander. Hieronder een aantal belangrijke omgangsvormen op een rij:

 • Doe een poging om Italiaans te spreken: dit werkt goed bij het opbouwen van vertrouwen, al zijn het maar een paar woorden. Ook een compliment over Italië zal op prijs worden gesteld.
 • Face-to-face ontmoetingen: Italianen ontmoeten je graag persoonlijk, zeker bij de eerste kennismaking. Dit wordt gezien als een teken van respect en betrokkenheid.
 • Temperamentvol karakter: Italianen kunnen nog al temperamentvol uit de hoek komen als ze het ergens niet mee eens zijn. Laat je hierdoor niet afschrikken, dit is gewoon in Italië.  Italië.
 • Gebruik titels: Spreek je zakenpartner aan met zijn of haar titel. Het is niet gebruikelijk om iemand direct bij de voornaam aan te spreken, tenzij je hier expliciet toe wordt uitgenodigd.
 • Timing van afspraken: Plan geen afspraken voor het eerste en laatste uur van de werkdag of direct na lunchtijd. Een zakenlunch vormt wel een goede gelegenheid voor een eerste kennismaking.
 • Vermijd negatief commentaar: negatief commentaar op Italië of iets Italiaans moet vermeden worden. Italianen zijn trots op hun cultuur.
 • Kleding en uiterlijk: Uiterlijk is belangrijk in Italië. Italianen waarderen verzorgde en modieuze kleding. Geef veel complimenten over uiterlijk en presentatie.

Rome is de ideale bestemming voor zakelijke reizigers, met gemakkelijke vlieg- en treinverbindingen, efficiënte vervoersmogelijkheden en uitstekende accommodaties. Of je nu kiest voor een verblijf dichtbij het openbaar vervoer of een hotel met uitgebreide zakelijke faciliteiten, Rome has it all. Met de juiste voorbereiding en kennis van de lokale gebruiken kun je succesvolle zakelijke relaties opbouwen. Voor meer informatie en hulp bij het plannen van jouw zakenreis naar Rome, neem contact op met onze business travel consultants. Zij helpen je graag verder met het boeken van vluchten, accommodaties, transfers en meer.

Travel Well!

Femke de Hond
Business Travel Consultant

Start typing and press Enter to search