Tien tips om een zakenreis leuker te maken!

Voor veel mensen is een zakenreis noodzakelijk voor hun werk of bedrijf. Ze werken op locatie, wonen een aantal meetings bij, sluiten wellicht enkele deals, verblijven in hun hotel en vliegen als hun taken gedaan zijn weer snel terug naar huis. Maak bijvoorbeeld alvast een reservering bij een goed restaurant met goede recensies, of plan een leuke activiteit voor jezelf in zoals een fiets- of boottour. Dan heb je iets om naar uit te kijken! Uit een zakenreis is veel meer te halen dan alleen de werkzaamheden voltooien, sterker nog je kunt een zakenreis met onderstaande tips veel leuker maken!

Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding van jouw werk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je de belangrijkste voorbereidingen al in Nederland doet en je dus geen grote deadlines moet halen als je daar aangekomen bent.

Zakenreis leuker maken met deze tien tips

Tip 2: Werk met een todo-list

Zorg dat je werkt met een todo-list. Op deze manier kan je taken rangschikken naar prioriteit en kan je gestructureerd werken. Plaats alleen punten op jouw todo-list die op dat moment echt van belang zijn, de rest komt thuis wel weer.

Tip 3: Plak wat extra dagen aan je reis vast.

Wat langer op een bestemming blijven zorgt altijd voor meer rust. Plan je zakenreis daarom niet te strak, maar plan ook wat dagen voor jezelf in. Geniet op locatie van het mooie land, de culturen en de omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat je productiever bent en betere deals kunt sluiten als je tot rust komt op je zakenreis.

Zakenreis leuker maken met deze tien tips

Tip 4: Geen werkmail en geen telefoontjes

Op elke locatie is het mogelijk om te werken en je kunt de hele dag door jouw e-mails lezen en beantwoorden. Maar in de lucht ben je wel beperkt bereikbaar. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig wel WIFI aan in hun vliegtuigen, maar mobiel bereik is nog steeds erg lastig. Maak je zelf  er niet druk om en geniet juist even van dit moment en de reis. Geniet van een boekje, een film, een drankje en van je vlucht, zo kom je ontspannen aan op je bestemming.

Tip 5: Neem de tijd om te reizen

Vaak kiezen zakenreizigers voor een strakke planning. Je kunt net je vliegtuig halen, moet op bestemming meteen de taxi nemen naar je eerste afspraak en zo voer je de druk eigenlijk flink op. Neem de volgende keer gewoon de tijd om te reizen. Vertrek bijvoorbeeld een dag eerder en kom uitgerust aan op je eerste afspraak.

Zakenreis leuker maken met deze tien tips

Tip 6: Ga lekker sporten

Sporten doet ieder mens goed, ook op zakenreis. Maak aan de hand van een lekkere sportsessie je hoofd even helemaal leeg. Ga bijvoorbeeld hardlopen in de stad (zo ontdek je gelijk de stad op een andere manier) of kies voor een uurtje sporten in de fitnesszaal of het zwembad van het hotel. Veel hotels beschikken ook nog over een sauna of hebben de mogelijkheid om een massage te boeken. Doe het gewoon! Geniet en kom tot rust, dit zorgt uiteindelijk voor de beste zakelijke resultaten.

Zakenreis leuker maken met deze tien tips

Tip 7: Creëer het thuisgevoel

Je thuis voelen op locatie is erg belangrijk. Neem daarom bij aankomst in het hotel even de tijd om je koffers uit te pakken en eventueel wat persoonlijke spullen neer te zetten op je hotelkamer. Creëer op je hotelkamer het gevoel dat je thuis bent.

Tip 8: Betrek het thuisfront bij je reis

Een zakenreis zorgt altijd voor gemis, je man, je vrouw, je kinderen of andere mensen die dierbaar voor je zijn. Het is belangrijk om de mensen die belangrijk voor je zijn te betrekken bij je zakenreis. Neem elke dag even de tijd om met ze te bellen of te Skypen.

Tip 9: Maak er een aangename break van

Verander je mindset, daar begint het mee. Ga niet weg met het idee dat je alleen moet werken en mag overnachten, maar ga weg met het idee dat je tijdelijk verblijft op een andere locatie en daar je leven even aangenaam moet en mag maken. Plan dus niet alleen maar werk in, maar plan ook meteen vrije tijd in!

Zakenreis leuker maken met deze tien tips

Tip 10: Ontmoet bekende mensen

Deze tip is waarschijnlijk niet overal toe te passen en ook zeker niet voor iedereen van toepassing. Maar als je mensen kent in de omgeving dan is dit een mooi moment om deze weer eens te bezoeken. Misschien is het wel die oude vriend die emigreerde? De mensen van jullie vorige vakantie of die oude klasgenoot. Het maakt niet uit wie je bezoekt, maar begeef je onder de mensen.

Click to Hide Advanced Floating Content