Wat is ETIAS en wat gaat het voor jou als zakenreiziger betekenen?

Wat is ETIAS en wat gaat het voor jou als zakenreiziger betekenen?

Het aantal reizigers van buiten de EU die Schengenlanden willen bezoeken zal in de toekomst steeds meer toenemen. Om meer grip te krijgen over deze reizigersstroom, is de EU bezig met het ontwikkelen van een geavanceerd online autorisatiesysteem genaamd ETIAS. Maar voor wie is ETIAS precies? Hoe werkt het? Hoe lang is een ETIAS reisautorisatie geldig en wat zijn de voordelen ervan? Wij vertellen het je!

Waarom ETIAS?

In 2018 heeft de Europese Raad een belangrijke verordening goedgekeurd: de oprichting van een Europees systeem voor reisinformatie en autorisatie. ETIAS staat voor European Travel Information and Authorisation System. Dit systeem, dat naar verwachting in 2024 van kracht zal worden, is geïnspireerd op het Amerikaanse ESTA-systeem. Het hoofddoel van dit initiatief is om ervoor te zorgen dat niet-visumplichtige reizigers de toegang tot de EU wordt ontzegd. Denk hierbij aan reizigers die een potentieel gevaar vormen voor de openbare orde, nationale veiligheid of internationale betrekkingen van Nederland of een van de Schengenlanden. Zelfs bij een geldige reisautorisatie heeft de reiziger niet automatische het recht om het Schengengebied te betreden en er te verblijven. Uiteindelijk neemt de Koninklijke Marechaussee, die belast is met grensbewaking, daar een beslissing over.

Wat is ETIAS en wat gaat het voor jou als zakenreiziger betekenen?

Voor wie is het?

De ETIAS zal alleen verplicht worden voor reizigers uit een van de 62 landen/gebieden buiten de EU, die nu visumvrij naar een van de 27 Schengenlanden kunnen reizen. Voor reizigers uit landen waar een visum verplicht is om naar Europa te reizen, verandert er niets. Zij komen niet in aanmerking en moeten dus gewoon een visum aanvragen voor hun reis.  Paspoorthouders binnen de Schengen/EU zelf zijn vrijgesteld. Het is momenteel nog niet bekend of de houders van een ETIAS ook verplicht worden een medische verzekering af te sluiten voor hun reis naar Europa.

Hoe werkt het?

Je dient een online aanvraagformulier in te vullen via een speciale website of mobiele app. Het enige wat je nodig hebt om de aanvraag in te vullen is je reisdocument. Het duurt niet langer dan 10 minuten om alles in te vullen. Tussen de leeftijd van 18-70 jaar moet elke aanvrager elektronisch een vergoeding van 7 euro betalen. Zodra je deze betaling hebt bevestigd, begint het geautomatiseerde beoordelingsproces meteen. En goed nieuws! Voor de meeste aanvragers (meer dan 95% van alle gevallen), krijg je binnen enkele minuten na betaling automatisch een positief antwoord op je aanvraag. Het proces is dus snel en efficiënt.

Wat is ETIAS en wat gaat het voor jou als zakenreiziger betekenen?

Hoe lang is een ETIAS-reisautorisatie geldig?

Je ETIAS-reistoestemming is drie jaar geldig. Of tot het moment dat het reisdocument dat je bij je aanvraag hebt gebruikt verloopt. Dit is afhankelijk van welk document het eerst verloopt. ETIAS is een meervoudige inreisvergunning. Dat wil zeggen dat de reizigers van derde landen (zoals bijvoorbeeld Amerika, Canada etc.) meerdere keren Europa kunnen bezoeken, zolang de reistoestemming geldig blijft. Een geldige ETIAS-reistoestemming geeft je dus het recht om binnen een periode van 180 dagen maximaal 90 dagen in de Europese landen die ETIAS vereisen te verblijven.

Je dient gedurende je hele verblijf in het bezit te zijn van een geldige ETIAS-reistoestemming. Je kunt op elk moment vertrekken en terugkomen naar Europa, zolang je deze tijdslimiet respecteert. Let wel op en zorg ervoor dat je paspoort nog drie maanden geldig is na je voorgenomen vertrek uit de Europese landen die ETIAS vereisen, anders wordt je toegang aan de grens geweigerd (er zijn uitzonderingen van toepassing).

Wat zijn de voordelen?

Gemak – minder wachttijden voor reizigers aan de grens en stroomlijnt de toegang tot EU-lidstaten.

Grensefficiëntie – Door ETIAS wordt het grensbeheer beter voor beveiligingspersoneel dat reizigers screent bij aankomst en vertrek uit EU-lidstaten.

Beveiliging – EU-lidstaten worden geholpen hun grensbeveiligingsprocessen en -procedures tegen misdaad en terrorisme te versterken.

Financiering – extra bron van inkomsten voor de EU-begroting en voor het beheer van visumvrij reizen voor zakenreizigers, toeristen en transitoreizigers

Mocht je na het lezen van deze blog behoefte hebben aan meer uitleg, dan staan onze Business Travel Consultants voor je klaar!

Start typing and press Enter to search