Wat is een purser?

Tijdens een (zaken)reis met het vliegtuig word je altijd welkom geheten door het cabinepersoneel. De purser stelt zich dan voor aan de passagiers. Je hoort hem of haar zich voorstellen, waarna ze vertellen uw purser te zijn voor deze vlucht. Maar wat is een purser precies?

Wat is een purser?

Een purser is kort samengevat iemand van het cabinepersoneel met een leidinggevende functie. Hij of zij stuurt het cabinepersoneel aan en zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. Voor, tijdens en na de vlucht.

De voorbereidingen van een purser?

Voordat de crew en de purser aan boord gaan heeft de purser van de vlucht al diverse voorbereidingen getroffen. De purser bereidt de vlucht voor en kijkt of er bijzondere en belangrijke zaken zijn waar mee moet worden rekening gehouden. Denk bijvoorbeeld aan passagiers die extra aandacht nodig hebben. Mensen in een rolstoel, dieren of andere afwijkende zaken. Ook maakt de purser een indeling voor het cabinepersoneel tijdens de vlucht. Zo weet iedereen waar hij of zij werkt en wat er verwacht wordt van diegene gedurende de vlucht.

Wat is een purser?

Wat zijn de taken van een purser voor vertrek?

De purser heeft voor vertrek contact met de agent van de gate. Zij bepalen samen het instapproces van de passagiers. De purser heeft voor vertrek ook contact met de gezagvoerder van de vlucht. De gezagvoerder geeft door hoe lang de vlucht zal duren en of er bijzonderheden zijn, denk bijvoorbeeld aan te verwachten turbulentie, dit ook in verband met de timing van het uitserveren van drankjes en maaltijden. Wanneer er technische bijzonderheden zijn met het toestel waarmee de vlucht wordt uitgevoerd, wordt dit ook doorgegeven aan de purser. Wanneer er zich bijzonderheden voordoen met de passagiers van de vlucht geeft de purser dit andersom altijd door aan de gezagvoerder.

Een purser tijdens de vlucht

Tijdens de vlucht is de purser de gastheer of gastvrouw van de vlucht. Een purser zal er alles aan doen om alle passagiers zo een comfortabel en veilig mogelijke reis te bezorgen. Wanneer er iets anders loopt dan gepland of verwacht heeft een purser genoeg ervaring om hierop in te spelen.

Wat is een purser

Een aantal punten tijdens een vlucht waarbij een purser de leiding heeft:

  • Veiligheid in de cabine.
  • Eventuele klachten van passagiers tijdens de vlucht.
  • Passagiers met vliegangst, die meer aandacht nodig hebben.
  • De begeleiding van passagiers met een beperking.
  • Passagiers die regels overtreden.
  • Contact met de piloten over het verloop van de vlucht.
  • De catering.
  • Administratieve handelingen van de vlucht.

Kortom, een purser heeft flink wat taken en verantwoordelijkheden. En dit beperkt zich niet alleen tot bovenstaande zaken. De grootste taak van het gehele cabinepersoneel en dus ook de purser is dan ook dat de veiligheid voor, tijdens en na de vlucht gewaarborgd blijft.

Start typing and press Enter to search