Wanneer de business voor een groot deel stilvalt… – deel 2

We got this! Take care of each other

Zoals jullie in mijn vorige blog konden lezen ben ik afgelopen week als vrijwilliger aan de slag gegaan in het Erasmusziekenhuis op de Covid-afdeling.

Helpende hand op Covid-afdeling 

Vanaf mijn 15e levensjaar tot het einde van mijn studie heb ik in een ziekenhuis in Arnhem gewerkt. Ik heb daar 6 jaar alle weekenden en bijna alle vakanties gewerkt en ik vond het altijd fantastisch. Ik heb op zo’n beetje alle afdelingen gewerkt, waaronder de poli, EHBO als ook diverse patiëntenafdelingen. Ik weet nog dat ik begon in de schoonmaak, maar al gauw werd ik gevraagd om een afdeling te runnen op het gebied van eten en drinken. De functie heette toen nog Voedingsassistente en dat was een functie die ook meteen op mijn lijf geschreven was. Niet dat ik het poetsen vreselijk vond, want ook daar had je leuk patiëntencontact, maar nu kon ik echt zorgen voor mensen. Toen al ontdekte ik dat ik het (ont)zorgen van mensen geweldig vind. Mensen, (ook al is het maar even) blij maken met een vriendelijke lach, een schouderklopje of een paar warme woorden. Dat is waar ik eigenlijk nog steeds heel gelukkig van word, bij goMICE op hele een andere manier, maar het zit blijkbaar in mijn hart en nieren. Patiënten even een lach op het gezicht toveren en familie op een prettige en warme manier blij maken met een praatje. Daar kreeg ik heel veel voldoening van. Dat ik geen verpleegster of dokter ben geworden is eigenlijk bijzonder, want de zorg lag en ligt me best wel goed.

Wanneer de business voor een groot deel stilvalt...

En nu ben ik dan weer terug in het ziekenhuis. Weer mocht ik mensen een hart onder de riem steken en bezoek te woord staan of begeleiden. Verder kon ik de verpleging hier en daar helpen met wat taken. Ik ging met een goed gevoel naar huis. Ik had weer even echt iets kunnen betekenen. Wat ook heel mooi is om te ervaren is dat het Rode Kruis echt een heel goed imago heeft. Iedereen wil wel iets aan je vragen en heeft het vertrouwen dat je de vraag ook weet te beantwoorden. Mensen stappen heel gemakkelijk op je af en wanneer je vertelt dat je als vrijwilliger aan de slag bent voor deze mooie organisatie. Je krijgt dan ook meteen hele mooi en warme reacties. Ik was trots om in dit opvallende uniform te mogen rondlopen en hoop dit nog lang te mogen en kunnen doen.

Afronden van opleiding Mediation

Omdat ik sinds vorig jaar dus niet meer zakelijk op reis hoefde of kon, hield ik ongeveer 1/3 van mijn tijd over. Immers normaal gesproken zat ik gemiddeld vier keer per maand in het vliegtuig op inspectie of om een reis mee te begeleiden. Naast het vrijwilligerswerk in het Erasmusziekenhuis ben ik vorig jaar dus ook begonnen aan een studie Mediation. Ik hoop deze rond de zomer af te ronden met een aantal examens, waarna ik mezelf als MFN register mediator in kan gaan zetten voor partijen die er zelf niet meer uitkomen met elkaar.

Men denkt bij mediation vaak aan scheidingen, maar mediation wordt veel breder ingezet en ook steeds vaker. Rechters sturen partijen bijvoorbeeld steeds vaker terug om eerst nog mediation te proberen alvorens de rechter een uitspraak moet gaan doen. Ook worden mediators veel ingezet in het bedrijfsleven en via de Arbo. Als mediator wil ik me graag gaan richten op de laatste twee. Immers met dat soort conflicten ben ik in mijn carrière veel in aanraking geweest en hier ligt mijn kracht mogelijk het meeste. Uiteraard zal ik mij ook beschikbaar stellen voor andere soorten mediation zoals scheidingen etc. daar waar mensen mij als mediator in zouden willen zetten.

Wanneer de business voor een groot deel stilvalt...

Rond mei/juni zal mij website voor mediation de lucht in gaan en hoop ik mensen te gaan helpen om weer in gesprek met elkaar te komen, want dat is de kerntaak binnen mediation: Mensen weer leren met elkaar te communiceren zonder dat ze ruzie maken, zodat ze zelf weer naar oplossingen kunnen zoeken om het conflict op te lossen. Mediation is overigens zeker geen therapie. Daarvoor zijn er relatietherapeuten en psychologen. Mediation is meestal het voorlaatste station richting een rechter. Met mediation kun je misschien nog in goed overleg uit elkaar waarbij beider belangen een plekje krijgen. De rechter daarentegen zal een uitspraak doen bij een conflict en meestal valt dat voor één partij altijd slechter uit. En dan is mediation toch het proberen waard en dus zowel zakelijk als privé in te zetten. Inmiddels ben ik ook bijna opgeleid tot buurbemiddelaar en vanaf volgende week zal ik mijn eerste medationsessies (buurtbemiddeling) in praktijk gaan brengen.

Benieuwd naar meer van onze sociale en maatschappelijke acties? Lees hier over de ervaringen van Business Travel Consultant Marieke bij de Voedselbank.

Travel Well

Anita van Maanen
Managing Director

Start typing and press Enter to search