Vrijwilligerswerk Voedselbank & Landelijke Opschoondag 2021

Tijd maken voor sociale initiatieven; juist nu!

In ons voorgaande blog deelden wij al een aantal vrijwilligerswerk-ervaringen van verschillende collega’s binnen Uniglobe Alliance Travel & goMICE. Ook Marieke, Business Travel Consultant in Arnhem, voelde vanaf het moment dat aanvragen voor zakenreizen vrijwel stil kwamen te liggen, de drang om zichzelf op andere wijze nuttig te maken. Door de vele berichten in de media met de vraag naar vrijwilligers en de geboden mogelijkheid vanuit Uniglobe Alliance Travel om wekelijks een aantal uur tijdens werktijd te besteden aan vrijwilligerswerk, heb ik deze kans gegrepen.

Werken in de koeling van de Voedselbank

Ik ben direct gaan zoeken waar in de buurt mensen nodig waren en heb mij bij een aantal instanties aangemeld als vrijwilliger. Vrijwel meteen kreeg ik van het distributiecentrum van de voedselbank in Arnhem een bericht dat zij iemand zochten om mee te helpen in de koeling, dus als ik goed tegen kou kon én graag fysiek werk doe dan was ik van harte welkom. Dit was mij op het lijf geschreven en een paar dagen later kon ik al aan de slag.

De koeling is een grote hal waar enorme hoeveelheden producten staan opgeslagen die door verschillende supermarkten worden aangeboden. Bij het distributiecentrum in Arnhem worden, door verschillende plaatsen rondom Arnhem, kratten met voedselpakketten opgehaald om vervolgens lokaal uit te delen. Daarnaast leveren diverse supermarkten stapels kratten met allerlei producten die zij hebben ingezameld of restanten die in het magazijn zijn blijven liggen. Deze producten moeten vervolgens gesorteerd worden zodat het ook verdeeld kan worden. Mijn taak bestaat onder andere uit het klaarmaken van en het vervolgens klaarzetten van de voedselpakketten voor de chauffeurs die het de volgende dag ophalen. Aan het einde van de shift staat een deel van de hal vol met gele gestapelde kratten en dat geeft een enorm gevoel van voldoening.

Het viel mij direct op wat een goed geoliede machine deze organisatie is, bestaande uit alleen maar vrijwilligers. Geweldig dat zoiets mogelijk is en dat ik daar (nog steeds) onderdeel van uitmaak. Er hangt een ontzettend goede sfeer, met een enorme diversiteit aan mensen en iedereen werkt ontzettend hard. Het heeft mij een positieve energieboost gegeven door mijzelf in deze moeilijke periode nuttig te maken voor een goed doel.

Een schoner milieu begint bij jezelf!

Daarnaast zijn mijn dochter, Indigo van 7, en ik afvalvrijwilligers omdat wij erg begaan zijn met de natuur en ons er ontzettend aan storen dat er overal zwerfafval ligt. Wij lopen regelmatig, gewapend met een afvalgrijper en vuilniszak een rondje in onze wijk om afval op te ruimen. Op 20 maart was de Landelijke Opschoondag en daarnaast al de gehele week afvalestafette in Arnhem. Dus tijd om onze eigen actie op te zetten, aangezien in groepen opruimen er op dit moment niet inzit. Het plan lag al snel klaar: we gingen iedere dag een andere ronde lopen en ruimden al het afval op dat we tegenkwamen. De motivatie was erg groot, zelfs in de regen en in het donker hebben wij onze rondes gelopen. En hebben er zelfs nog een weekend aan vastgeplakt, omdat er nog wel wat zakken bij konden.

Na de rondes stonden er tassen gevuld met o.a. blikjes, mondkapjes, snoepverpakkingen in onze tuin. In totaal hebben wij 28 kilo zwerfafval opgeruimd! De buurt ziet er weer een stukje schoner uit en ik ben ervan overtuigd dat mijn dochter haar afval altijd netjes in de prullenbak zal gooien. Op school heeft zij verteld over onze actie en er zijn heel wat kinderen die nu ook afvalvrijwilliger willen worden. Als ik door dit blog hetzelfde effect kan bereiken als mijn dochter in haar klas dan hebben wij onze doelstelling dubbel en dwars gehaald en komen er steeds meer afvalhelden bij. Een schoner milieu begint bij jezelf!

Meer lezen over onze sociale en maatschappelijke acties? Lees hier over de ervaringen van Managing Director Anita voor het Rode Kruis.

Travel Well

Marieke Bosch
Business Travel Consultant

Start typing and press Enter to search