Traveletc: Back to the future!

1981 – 2021 Back to the future!

Editie #1 juni 2021*

Tekst: Uniglobe

Uniglobe is 40 jaar jong. Een goed moment om terug te kijken op een aantal belangrijke momenten in de reissector, de luchtvaart en natuurlijk bij Uniglobe. Terug in de tijd naar het eerste Uniglobe-kantoor, e-tickets en het eerste internet aan boord van een vliegtuig. Back-to-the-future maar dan in reverse! 

1981: Het eerste Uniglobe-kantoor

Nadat in 1979/1980 de fundering voor Uniglobe is gelegd, opent ondernemer U. Gary Charlwood het eerste Uniglobe-kantoor in Cranbrook, Canada. Het bedrijf groeit in 40 jaar uit tot een internationale zakenreisondernemen die actief is in meer dan 60 landen wereldwijd.

1982: Klantvriendelijk

Brancheorganisatie ANVR en consumentenorganisaties komen in 1982 met consumentenvriendelijke voorwaarden. Tot op de dag van vandaag scheppen de ANVR-reisvoorwaarden duidelijkheid voor zowel reisbedrijven als reizigers.

1983: Garantie

In 1983 wordt de Stichting Garantiefonds Reisgelden in het leven geroepen. Middels deze stichting biedt de reisbranche een collectieve vorm van garantie aan reizigers, waarmee vooruitbetalingen voor pakketreizen die geboekt zijn bij een SGR-deelnemer gegarandeerd zijn.

1989: KLM & Northwest Airlines

KLM neemt een belang van 20% in het Amerikaanse Northwest Airlines en hoopt middels deze samenwerking meer passagiers trans-Atlantisch te vervoeren. In 2008 gaat Northwest samen met Delta Air Lines en hoewel in 2010 de naam Northwest verdwijnt, blijft de hechte samenwerking (joint venture) van KLM met Delta tot vandaag de dag.

1989: Back to the Future

Traveletc: Back to the future!

Een Uniglobe-kantoor steelt de show in Hill Valley, Californië (2015), in de ficitieve toekomst-setting van de film “Back to the Future II” (zie afbeelding).

1991: Premium Economy Class

Na de eerste Business Class in 1979 door het Australische Qantas, volgt in 1991 de introductie van de Premium Economy Class door Eva Air. De tussenklasse biedt meer comfort en flexibiliteit dan Economy Class.

1992: Open Skies

Nederland maakt in 1992 als eerste Europese land afspraken met de Verenigde Staten. Dankzij de afspraken met dit Open Skies-verdrag kan er onbeperkt gebruik worden gemaakt van elkaars luchthavens.

1994: Van papier naar digitaal

United Airlines maakt als eerste luchtvaartmaatschappij gebruik van een elektronisch ticket, het zogenaamde e-ticket. Met deze stap wordt een grote efficiëntieslag gemaakt binnen de luchtvaart. Uiteindelijk wordt pas in 2008 het laatste papieren ticket uitgegeven en gaat men wereldwijd over op e-tickets.

1996: Low cost

De Britse budgetmaatschappij EasyJet vliegt in 1996 voor het eerst tussen Luton Airport en Schiphol. Nederland maakt kennis met het fenomeen ‘low cost airline’.

1997: Uniglobe in Nederland

Nadat Uniglobe in 1990 de oceaan overstak en haar eerste Europese kantoor in Londen opende, volgen kantoren in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en België/Luxemburg. In 1997 wordt het eerste kantoor in Nederland geopend.

Benieuwd naar de volledige terugblik vanaf 1981 tot 2021? Lees het hier in de volledige Traveletc. editie. 

Start typing and press Enter to search