Tips voor uw zakenreis naar Curaçao

Precies een jaar geleden, in november 2019 ben ik, Jasper – Business Travel Consultant bij Uniglobe Alliance Travel, samen met 27 andere reisagenten op uitnodiging van KLM, mee geweest op een zesdaagse studiereis naar Curaçao. Hoogtepunt van deze reis was de 6de editie van de KLM Sales Run 2019. Aan de KLM Curaçao Marathon deden vorig jaar ongeveer 2500 deelnemers mee.

Een leerzaam programma & een greep uit de prachtige hotels

Samen met de Curaçao Tourism Board werd er voor ons een zeer leuk en leerzaam programma georganiseerd. Dit om onze klanten in de toekomst nog beter te kunnen informeren. Uiteraard keek ik, als Business Travel Consultant dus vooral naar de mogelijkheden voor onze zakelijke reizigers. Zo hebben wij tijdens deze reis een groot aantal hotels bezocht, zoals het Avila Beach Resort hotel, het Renaissance hotel en het Marriott Beach Resort. Deze hotels zijn centraal gelegen, bieden rustige kamers (of hebben zelfs een aparte vleugel) voor zakenreizigers en bieden verschillende meeting ruimtes. Omdat een zakenreis soms stressvol kan zijn en er behoefte aan ontspanning is, bieden deze hotels ook uitstekende fitness en spa faciliteiten. Ook biedt Curaçao verschillende zeer geschikt locaties voor zakelijke diners, waarvan wij een aantal verderop in dit blog zullen uitlichten.

Zelf verbleef ik in het eerdergenoemde compleet vernieuwde Marriott Beach Resort, gelegen op 15 minuten rijden van de luchthaven. Dit hotel biedt prachtige kamers en heeft een schitterende open-air lobby, waaruit drie trendy horecaconcepten worden gecombineerd. Ik kon het tevens niet beter treffen, de Marathon startte vanuit de lobby van het hotel!

Tips voor uw zakenreis naar Curaçao

Het prachtige uitzicht over de Caribbische zee vanuit de lobby van het hotel.

Met KLM naar Curaçao

Voor zakelijke reizigers waarbij tijd zeer kostbaar is, biedt KLM Private boarding aan. Met KLM Private boarding wordt u door een persoonlijke hostess onmiddellijk ingecheckt, terwijl douane en immigratiecontrole ter plaatse wordt afgehandeld zonder lange rijen en wachttijden. Meestal vertrekt KLM vanaf Schiphol aan het begin van de ochtend naar Curaçao, waardoor u bij een rechtstreekse vlucht en zonder vertraging halverwege de middag (lokale tijd) aankomt op Curaçao. Terug vliegt u met KLM vanuit Curaçao meestal in de loop van de middag, en bent u de volgende ochtend vroeg weer in Amsterdam. Voor de fanatieke frequent flyers is het tevens een leuk idee om, eenmaal aangekomen op het eiland, het Curaçao Museum te bezoeken. In dit Museum staat ‘de Snip’ het eerste KLM vliegtuig dat over de Atlantische Oceaan vloog in 1934.

8 tips voor zakendoen op Curaçao

  • Het Papiaments: de officieel gesproken taal. Ondanks dat het Papiaments de officiële moedertaal in Curaçao is, zijn het Nederlands en Engels de meest gesproken talen. Geen taalbarrières dus!
  • Officiële munteenheid. Op Curaçao is de Antilliaanse gulden de officiële munteenheid. Desondanks, is het veelal mogelijk om met Amerikaanse dollars te betalen.
  • Visum. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig bij een verblijf met een maximale duur van 180 dagen.
  • Zakelijke ontmoetingen. Antillianen hanteren een ontspannen, informele sfeer tijdens het doen van zaken. Een vergadering zal dan ook vaak beginnen met een gesprek over sociale onderwerpen.
  • Begroeting. Doordat veel inwoners op Curacao elkaar kennen, is het gebruikelijk om elkaar vriendelijk te begroeten. Zorg dat u altijd op tijd bent bij een afspraak, zodat u een goede eerste indruk maakt. Voor uw zakenpartner geldt dit echter niet.
  • Voorkom dominant gedrag. Belangrijke beslissingen worden genomen door de baas, maar niet voordat er overleg is gepleegd met de werknemers. Bij grote contracten is het gebruikelijk dat deze allereerst door zowel de Eilandsraad als de Landsregering goedgekeurd dienen te worden.
  • Uiterlijk vertoon. Er wordt door de Curaçaoënaars een grote waarde gehecht aan uiterlijk vertoon. Formele kleding is dan ook gebruikelijk bij zakelijke bijeenkomsten. Mannen dragen doorgaans een pak met overhemd en vrouwen dragen een rok met bijpassende blouse.
  • Keuken. Het wordt zeer gewaardeerd als u kennis heeft van vele gerechten die de Curaçaose keuken kent. Het is een smeltkroes van verschillende culturen en kent vele specialiteiten. Zoals, Sopi Mondogo (ingewandensoep), Funchi kun piska (maïs-visgerecht) en Pan Bati (pannenkoek van maïs welke wordt geserveerd bij warme maaltijden.

3 uiteenlopende suggesties voor uw business diner op Curaçao

Het eiland is rijk aan gezellige, sfeervolle restaurants waar genoten kan worden van de heerlijke gerechten. Uit eigen ervaring lichten wij een drietal restaurants voor u uit, welke uitermate geschikt zijn voor een zakelijk diner of diner op eigen gelegenheid, op dit zonnige eiland.

Tips voor uw zakenreis naar Curaçao

1.      Brakkeput Mei Mei

Dit historisch landhuis en restaurant is prachtig gelegen boven op een heuvel vlak bij het water. De weg richting Brakkeput Mei Mei zal u anders doen denken, maar het restaurant is werkelijk een oase. De tafeltjes staan opgesteld op het ruime terras, voor het tropisch, gele landhuis en worden omgeven door tropische beplanting. De vis- en vleesgerechten worden in de open buitenkeuken bereidt en mogen door uzelf worden aangevuld met de smakelijke bijgerechten uit de saladebar. Daarnaast worden er regelmatig “thema-avonden” georganiseerd. Dans de salsa op maandagavond en geniet van live muziek op woensdag en donderdag. Een sfeervol, ritmisch en smakelijk diner onder de sterrenhemel, wat wilt u nog meer?! Vergeet vooraf niet uw tafel te reserveren om zeker te zijn van een plek.

2.      Gouverneur de Rouville

Gouverneur de Rouville is een begrip in Willemstad. Het statige pand aan de Sint Anna Baai biedt een geweldig uitzicht over de Handelskade en de Pondjesbrug: één van de bekendste plaatjes van Curaçao. Kies voor een diner op de galerij, met het zojuist genoemde uitzicht, of in de gezellige binnentuin. Ervaar de authentieke, koloniale sfeer van het restaurant onder het genot van een drankje en één van de Green Egg specials of vers bereidde vis. Vergeet ook hier geen reservering te maken!

3.      Zest Beach Cafe

Zest Beach Café staat voor dineren met de voeten in het zand, uitzicht op de ondergaande zon en picknickbanken op het stand. Dit restaurant is dan ook is voornamelijk geschikt voor een ontspannen diner op eigen gelegenheid. De gerechten worden bereidt op de open grill op het strand. De Tuna Caribbean Salsa Burger (een mond vol, letterlijk en figuurlijk ?) is een échte aanrader! Zest Beach Café is onderdeel van het Jan Thiel strand, waar vele andere restaurants en hotels met beachclubs gevestigd zijn. Wilt u uw zakelijke relatie een diner met de prachtige zonsondergang niet ontnemen? Dan is een diner bij Zest Mediterranean ook een goede keuze. Hetzelfde adembenemende uitzicht, maar zonder de voeten in het zand én een uitgebreidere menukaart!

Gaat u in 2021 zelf op zakenreis naar Curaçao en bent u na het lezen van dit blog benieuwd naar meer (zakelijke) mogelijkheden op dit zonnige eiland? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ik of een van mijn collega Business Travel Consultants denken graag met u mee!

Travel Well

Jasper
Business Travel Consultant

Start typing and press Enter to search