Tips voor jouw zakenreis naar Bilbao!

Het moderne Bilbao als bestemming voor jouw zakenreis! 

Bilbao ligt in het noorden van Spanje aan de rivier Nervión en is de grootste stad in de regio Baskenland en de hoofdstad van de provincie Biskaje. Tevens ligt Bilbao aan een van de Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. Baskenland is een van de eerste gebieden in Spanje die geïndustrialiseerd raakte. Sinds die industrialisatie heeft Baskenland een economische groei die doorgaans sterker is dan in de rest van Spanje. De voornaamste industriële activiteiten in Baskenland zijn scheepsbouw, luchtvaart, industriële vormgeving, papierindustrie, machinebouw en techniek. Bovendien hebben de metaalindustrie, de havenindustrie (met de belangrijke havenstad Bilbao), de chemie-industrie en de petrochemie een aanzienlijke omvang. De haven van Bilbao heeft een gunstige ligging ten opzichte van bijvoorbeeld Europa’s grootste havenstad Rotterdam. Mede daardoor vindt maar liefst een kwart van alle overslag van Nederlandse goederen in Spanje plaats via de haven van Bilbao. Al met al, leent deze bestemming zich perfect voor jouw zakenreis.

Bilbao een geweldige bestemming voor jouw zakenreis.

Vervoer naar en ligging van Bilbao

KLM vliegt vrijwel dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Bilbao, afhankelijk van het seizoen. Vueling, een Spaanse lowcost-maatschappij biedt ook een rechtstreekse vlucht aan op de dinsdag, donderdag en zondag in de periode van mei tot en met oktober. De luchthaven van Bilbao, de belangrijkste van Noord-Spanje, is 13 kilometer gelegen van het oude stadscentrum. Met de auto ben je binnen twintig minuten in zowel Bilbao centrum als San Sebastian.  De kosten voor een taxi zijn ca. eur. 25.00. De Bilbao-Airport bus rijdt elke dag van het jaar van 06.15-00.00 uur vanaf de luchthaven en van 05.15-22.00 uur vanuit Bilbao. De bus maakt onderweg drie stops, tot aan het eindpunt Bilbao Terminus, in het westen van de stad: 14 Alameda Rekalde (vlakbij Guggenheim), Plaza Moyua en 74 Gran Via. Op het busstation Bilbao Termibus, kan je overstappen op metrohalte San Mames. Ryanair onderhoudt een rechtstreekse verbinding van Brussel Charleroi naar Santander. De busmaatschappij ALSA, brengt u binnen 1.5 uur naar Bilbao.

Beste reistijd voor een zakenreis naar Bilbao

Bilbao kan je het hele jaar door bezoeken, maar de beste reistijd is van juni tot half september. Kenmerkend voor Bilbao is dat het een vrij breed spectrum heeft aan temperaturen. Houd qua kleding en schoeisel rekening met de veranderlijkheid van het weer.

Verblijven tijdens jouw zakenreis naar Bilbao

Bilbao heeft een ruime keuze aan accommodatietypen. Van pensions tot hostels, homestays, appartementen en hotels van verschillende sterrenkwalificaties. Graag geef ik je een aantal suggesties voor kwalitatieve hotels, bij uitstek zeer geschikt voor de zakenreiziger.

5* accommodaties
 • Hotel Carlton, 100 meter van het centrum – vlak bij de metro.
 • Hotel Meliá Bilbao, 800 meter van het centrum.
 • Hotel López de Haro, 450 meter van het centrum – vlak bij de metro.

Alle genoemde hotels hebben de mogelijkheid tot de organisatie van meetings en events.

Comfortable 5-sterrenhotels voor een zakenreis naar Bilbao.

Hotel Carlton & Hotel Meliá Bilbao

4* accommodaties
 • Vincci Consulado de Bilbao, 650 meter van het centrum – vlak bij de metro.
 • Hotel Gran Bilbao, 2 kilometer van het centrum.
 • Sercotel Ayala, 550 meter van het centrum – vlak bij de metro.
 • NYX Hotel Bilbao by Leonardo Hotel, 1 kilometer van het centrum – vlak bij de metro.
 • Hotel Mercure Jardines de Albia, 600 meter van het centrum – vlak bij de metro.
3* accommodaties
 • Hotel Ilunion Bilbao, 800 meter van het centrum – vlakbij de metro.
 • NH Bilbao Deusto, 1.1 kilometer van het centrum.
 • Sercotel Arenal Bilbao, 1.1 kilometer van het centrum – vlak bij de metro.

Deze drie- en viersterrenhotels hebben allemaal gelegenheid tot parkeren bij of in de buurt van het hotel, kosteloos of tegen betaling.

Vernieuwing en modernisering

De snelste manier om je door de stad te verplaatsen is per metro. Bilbao heeft drie metrolijnen, waarmee je ook de stranden en buitensteden kunt bereiken. De meeste bezienswaardigheden liggen echter in het centrum van de stad op loopafstand. Na de economische crisis in de jaren 90, werd besloten dat Bilbao leefbaarder moest worden en dat het tijd werd voor vernieuwing en modernisering. De aanleg van de metrolijn in 1995 was eén van deze moderniseringen evenals de Eusko Tran in 2002. Dit is de tramlijn die de wijken Atxuri en Basurto verbindt met het Guggenheim-museum en het voetbalstadion. Het eerder genoemde Guggenheim-museum en het Palacio Euskalduna, een concert- en evenementenhal, zijn hier ook uit voortgevloeid. Zo verliest Bilboa langzaam maar zeker het industriële karakter en is het veranderd in een moderne stad, geschikt voor toerisme en recreatie.

Een stad met een culinair hart

Bilbao en de regio staan bekend om hun “Pinxto”. Deze snack wordt vaak in bars gegeten samen met familie en vrienden. Kenmerkend voor de Pinxto is dat het wordt gespietst met een stokje. Hoewel brood vaak de basis is, zijn de Pinxtos zeer gevarieerd wat betreft andere ingrediënten. In de regio Bilbao wordt er vaak gebruik gemaakt van al het lekkers dat uit de Golf van Biskaje komt. Pinxtos worden vaak genuttigd onder het genot van txikito (witte wijn) en zurito (bier). Een goed plek om Pinxtos te nuttigen is Sorginzulo bij Plaza Nueva, waar zowel de lokale bevolking als toeristen graag komen. Bilbao staat bekend om zijn culinaire hart, zo zijn andere plekken waar je lekker kan eten tijdens jouw zakenreis bijvoorbeeld:

 • Guggenheim: Het restaurant van het Guggenheim, “Nerua” is van uitstekende kwaliteit en is ondanks zijn michelinster redelijk geprijsd.
 • Bistro: Met zijn lekker menukaart en terras met uitzicht op de oevers van Bilbao, is een ander restaurant dat je aan het Guggenheim Museum kunt vinden.
 • Plaza Nueva: Het gezelligste plein van Bilbao met tal van restaurants. De keuze is reuze. Van hamburgers tot Baskische en Spaanse schotels en gerechten uit de internationale keuken.
 • Mercado Ribera: Mercado Ribera is een overdekte markthal waar je naast verse vlees, groeten en vis producten, ook lekkere hapjes kunt proeven.

Wat mag je niet missen tijdens een zakenreis naar Bilbao?

Casco Viejo – Las Siete Calle

Het oudste stadsdeel van Bilbao. Deze levendige wijk met smalle straatjes, moderne winkels en traditionele eethuisjes ligt aan de oever van de rivier. De aan het water gelegen markt La Ribera is gebouwd in de vorm van een schip en staat bekend om de eetkraampjes en wordt omringd door pintxo-cafés waar Baskische tapas wordt geserveerd. De Santiagokathedraal met zijn hoge gotische toren is een monument uit de 14e eeuw en in Teatro Arriaga worden opera- en dansvoorstellingen gegeven.

Museo Guggenheim de Bilbao

De buitenkant van het museum is een kunstwerk an sich, ontworpen door de Canadees-Amerikaanse architect Frank Ghery. Binnen worden onder andere kunstwerken van Dalí, Warhol en Picasso tentoongesteld. Naast het gebouw mag u ook de ‘Bloemenpuppy’ (ruim 12 meter hoog en bekleed met zo’n 70.000 bloemen) en de reuzenspin ‘Maman’ (9 meter hoog en 10 meter breed) niet missen.

Het Museo Guggenheim de Bilbao is een onmisbare bezienswaardigheid tijdens jouw zakenreis.

Palacio Chávarri

Het Chavarri-paleis is een gebouw in Vlaamse stijl in de stad Bilbao, het meest opvallende rond het Moyúa-plein. Het werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw en lijkt qua stijl op de paleizen gebouwd tijdens de Renaissance in Antwerpen of Brugge.

Zubizuri

De Zubizuri is een voetgangersbrug in Bilbao. De brug wordt ook wel Puente del Campo Volantin genoemd. De brug werd gebouwd tussen 1994 en 1997 naar een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava.

Stadhuis (Ayuntamiento)

Het ‘Ayuntamiento’ is het stadhuis van Bilbao dat gelegen is aan het plein Plaza Ernesto Erkoreka. Voor de bouw van dit neobarokke stadhuis zijn verschillende bouwstijlen gebruikt en van buitenaf ziet het gebouw er indrukwekkend uit door o.a. de fraaie klokkentoeren en beelden.

Palacio Chávarri – Ayuntamiento – Casco Viejo – Zubizuri

Cultuur: tips voor zakendoen in Spanje

 • Beheersing van de Spaanse taal: Dit is zeker een pré maar eigenlijk een must. Schrijf informatiemateriaal dan ook in het Spaans. Soms wordt er wel Engels gesproken, maar Spaans is vaak effectiever. Overweeg ook een tolk en houd rekening met regionale talen.
 • Naamgebruik: In Spanje bestaat de naam uit de voornaam, naam van de vader en naam van de moeder. Bij geschreven correspondentie en officiële documenten worden beide achternamen gebruikt. Aanspreektitels zijn señor of señora voor de achternaam en don of doña voor de voornaam.
 • Lunch/diner: Spanjaarden doen vaak zaken tijdens de lunch of het diner. Lunches zijn vaak warm en bestaan uit meerdere gangen. In de zomer wordt vaak vroeg begonnen en ’s middags niet meer gewerkt. Sommige bedrijven sluiten zelfs in de maand augustus. Daarnaast zijn bedrijven op vrijdagmiddag vaak gesloten.
 • Kledingstijl: De kledingstijl in de traditionele zakenwereld is klassiek en formeel. Dit wordt ook van de zakenpartner verwacht. Bij deze bedrijven is een werknemer niet te zelfstandig en toont ook geen initiatief. Hij maakt ook geen grapje over de baas en spreek hem niet tegen. Bij jongere bedrijven en in de ICT heerst een minder formele bedrijfscultuur.
 • Investeer in een zakenrelatie: Houd regelmatig contact met de zakenrelatie en investeer in een goede persoonlijke relatie. Een relatiegeschenk wordt gewaardeerd, maar is niet echt nodig. Spanjaarden pakken een cadeau direct uit. Een aandenken uit Nederland is gepast. Als een cadeau te duur is, zien Spanjaarden dit echter als omkoping.
 • Karakter: Spanjaarden willen meer weten over het karakter van hun zakenpartner voordat ze zakendoen. Ze nemen de tijd om een belangrijke beslissing te nemen. Ze zijn soms ook te laat voor een afspraak en missen soms een deadline. Na een zakelijke afspraak is het gebruikelijk schriftelijk een overzicht met de belangrijkste zaken vast te leggen en te mailen.

Zorgeloos op zakenreis naar Bilbao?

Heeft u een zakenreis naar Bilbao op de planning staan? Wij helpen u graag met de samenstelling van uw reis en verblijf passend bij uw wensen en bedrijfspolicy. Ook voor groeps- of incentivereizen is Bilbao een zeer verrassende en unieke bestemming. Onze collega’s van goMICE helpen u graag met de realisatie van een onvergetelijke reis met uw relaties of medewerkers. Meer tips en inspiratie voor uw groeps- of incentivereis naar Noord-Spanje vindt u hier.

Geraadpleegde bronnen:
– Wikipedia
– Handelmetspanje
– Spaansesteden.nl
– Alsa.com
– rvo.nl
– bilbaotop10.nl

Start typing and press Enter to search