Singapore Changi Airport: kroonjuweel onder de luchthavens!

Singapore Changi Airport: Kroonjuweel onder de luchthavens!

Een iconische luchthaven met een hoogstaande service, uitgebreide faciliteiten voor vertrekkende, aankomende en overstappende reizigers en in 2023 uitgeroepen tot de werelds beste luchthaven. Ik heb het over Singapore Changi Airport! Onlangs ben ik – Business Travel Consultant, Jizlia Telussa – voor een aantal weken naar Zuidoost-Azië gereisd waarbij mijn eerste stop Singapore was. In dit blog neem ik je mee op mijn reis door deze indrukwekkende luchthaven en deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips met je.

Photos source: Singapore Changi AirportSingapore Changi Airport: kroonjuweel onder de luchthavens!

De flow na aankomst op Singapore Changi Airport

Na een vlucht van in totaal 14 uur (met overstap) kwam ik in november aan op de luchthaven van Singapore. Vanwege de al eerder gewonnen titels was ik niet alleen reuze nieuwsgierig naar de stad Singapore, maar ook naar deze veelbelovende luchthaven.
Bij het verlaten van het vliegtuig stond al een team van luchthaven personeel klaar om alle aankomende en overstappende passagiers de juiste kant op te sturen. Bij aankomst bij de douane werd ik erg vriendelijk begroet en geholpen. Het voelde echt als een warm welkom.

Na kort te zijn ondervraagd waarvoor en voor hoe lang ik in Singapore zou verblijven kreeg ik mijn stempel en mocht ik het land betreden. Wat me meteen opviel is dat de luchthaven er heel netjes uitziet met hier en daar wat botanische tuinen met palmbomen, tropische planten en zelfs vijvers met vissen.

De borden voor de bewegwijzering zijn duidelijk. Voor overstappende passagiers uiteraard heel handig. De luchthaven bestaat uit vier terminals. Terminals 1, 2 & 3 bevinden zich onder een dak waardoor het voor overstappende reizigers makkelijk te lopen is tussen de verschillende terminals.
Geen zin om te lopen? Dan zijn er ook skytrains welke langs terminals 1, 2 & 3 rijden.

Overnachten op Singapore Changi Airport?

Tijdens het lopen door de terminals zie ik dat er ook verschillende hotels op de luchthaven aanwezig zijn. Er zitten een paar hotels binnen het transit gedeelte waardoor het niet nodig is om door de douane te gaan mits je een ticket hebt voor een aansluitende vlucht naar een volgende bestemming.

Buiten terminal 3 bevindt zich het Crowne Plaza Changi Airport hotel. Een mooi hotel naast de luchthaven en vanuit terminals 1 & 2 per skytrain en vanuit terminal 4 middels een gratis shuttle bus te bereiken. Zeker een aanrader om hier te overnachten mocht je een hele vroege ochtendvlucht vanaf Singapore Changi Airport hebben. Ook zijn er verschillende meeting ruimtes te boeken voor een zakelijke bespreking.

Ontspannen in één van de airport lounges of een bijzondere activiteit

Photos source: Singapore Changi AirportSingapore Changi Airport: kroonjuweel onder de luchthavens!
Naast hotels zijn er meerdere lounges te vinden op Singapore Changi Airport. Luchtvaartmaatschappijen als Singapore Airlines, Emirates en Qatar Airways hebben er hun eigen lounges, enkel toegankelijk voor de Business- & First class reizigers. Geen Business of First class ticket? Dan zijn er in alle terminals ook lounges waarvoor je als Economy Class reiziger entree tickets kunt kopen. Deze zijn al beschikbaar vanaf 55 Singapore Dollar oftewel zo’n 38 euro voor 3 uurtjes. Prima om even relaxed bij te komen van of voor een lange reis!

Als je toch urenlang moet wachten tot je vlucht vertrekt dan zijn er genoeg activiteiten en bezienswaardigheden om je tijd te vullen. Naast lounges vind je nog tal van faciliteiten voor zowel de grote als de kleine reizigers. Zo zijn er (rooftop)parken, zwembaden, een bioscoop en een klimwand te vinden. Er zijn zelfs boarding gates welke per glijbaan bereikbaar zijn. Niets lijkt hier te gek!

The Jewel of Singapore Changi Airport

Het is zeker de moeite waard om naar The Jewel te gaan, oftewel het Juweel van Changi Airport.

Zodra je terminal 1 uitloopt steek je via een groot zebrapad de weg over en loop je direct door de ingang van Jewel Changi Airport. Eenmaal binnen kom je terecht in een winkelcentrum van drie verdiepingen met een foodcourt. Echter, kwam ik hier niet om te shoppen. Zodra je nog een stukje doorloopt lijkt het net of je een ware jungle inloopt. Het dak bestaat uit één grote glazen koepel met in de rondte om je heen metershoge muren vol met tropische planten. Te midden van de glazen koepel valt een enorme waterval naar beneden. Bij het zien van deze jungle was ik de vermoeidheid van de lange vliegreis direct vergeten, zo werelds mooi was dit om te zien.

Zelfs de Skytrain die de passagiers naar de verschillende terminals brengt rijdt dwars door the Jewel en vlak langs de waterval. Toegang tot the Jewel en de waterval zijn gratis.

12 dingen om op Singaport Changi Airport te doen

Handig om te weten!

Zowel KLM als Singapore Airlines vliegen rechtstreeks tussen Amsterdam & Singapore. Hierbij maakt KLM gebruik van Terminal 1 en Singapore Airlines van Terminal 2 (voor vluchten binnen Zuidoost-Azië, Bangladesh & Sri Lanka) en Terminal 3 voor overige bestemmingen.

Met de netheid van de luchthaven, vriendelijk luchthavenpersoneel en de aanwezigheid van vele faciliteiten om vooral je wachttijd op de luchthaven te verkorten, begrijp ik uit eigen ervaring volledig waarom deze luchthaven al meerdere keren is uitgeroepen tot de beste luchthaven ter wereld. Mocht je binnenkort op zakenreis gaan naar Azië en een tussenstop op Singapore Changi Airport kunnen maken, zou ik dit zeer aanraden! Mijn bezoek aan deze luchthaven was onvergetelijk en ik kijk ernaar uit om in de toekomst weer eens terug te keren.
Heb je vragen over jouw zakenreis naar Singapore of over Singapore Changi Airport? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

Travel Well!

Jizlia Telussa

Start typing and press Enter to search