De overgang naar duurzame luchtvaart: Schiphol’s leidende rol

Schiphol’s leidende rol in de overgang naar duurzame luchtvaart

Als een van de grootste luchthavens ter wereld heeft Schiphol een centrale rol gespeeld in de transitie naar een duurzamere luchtvaartindustrie. Door nauwe samenwerking met de Nederlandse luchtvaartsector heeft Schiphol ambitieuze doelstellingen vastgesteld om de CO2-uitstoot vanuit Nederlandse luchtvaart tegen 2030 terug te brengen naar het niveau van 2005, met de uiteindelijke visie om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn.

Duurzame luchtvaart in de lucht

Schiphol duurzame luchtvaartDuurzame brandstoffen spelen een cruciale rol in het streven naar groenere luchtvaart op korte termijn. Terwijl wereldwijd wordt gewerkt aan langetermijn innovaties zoals elektrische of hybride vliegtuigen, heeft Schiphol al geïnvesteerd in bio kerosine als een direct beschikbare oplossing. Tegen 2030 streeft Schiphol ernaar dat 14% van de brandstof op Nederlandse luchthavens duurzaam zal zijn, inclusief de ontwikkeling van synthetische kerosine als een veelbelovend alternatief.

Schiphol stimuleert ook de adoptie van stillere en schonere vliegtuigen door tariefdifferentiatie toe te passen, waarbij maatschappijen die dergelijke vliegtuigen gebruiken aanzienlijk lagere tarieven betalen dan die met lawaaierige en vervuilende toestellen.

Naast deze inspanningen wordt er intensief samengewerkt tussen Nederlandse luchthavens om de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen en vliegen op waterstof te bevorderen, hoewel commerciële vluchten op deze brandstoffen momenteel nog in de ontwikkelingsfase verkeren.

Duurzame luchtvaart op de luchthaven

De focus op duurzaamheid en duurzame luchtvaart strekt zich uit tot de activiteiten op de grond van de luchthaven. Schiphol heeft zich gecommitteerd aan de elektrificatie van voertuigen zoals bagagetrekkers en schaarliften, terwijl voor ander grondmaterieel hernieuwbare brandstoffen zoals HVO100 worden gebruikt, wat resulteert in aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot.

Vliegtuigen aan de grond maken gebruik van walstroom en pre-conditioned air units als alternatief voor kerosine-aangedreven hulpmotoren, wat verdere vermindering van emissies mogelijk maakt. Bovendien draaien alle luchthavens van Royal Schiphol Group sinds 2018 op 100% Nederlandse windenergie, met een toenemende inzet op zonne-energie die tegen 2030 naar verwachting 21 MWh zal opwekken, wat ongeveer 10% van de energiebehoefte van Schiphol zal dekken.

Schiphol duurzame luchtvaart

Duurzame luchtvaart van en naar de lucht

Schiphol biedt diverse duurzame vervoersopties om de luchthaven te bereiken, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van de milieu-impact van transport. Sinds maart 2018 zijn meer dan 200 elektrische bussen van Connexxion actief op en rond de luchthaven, waardoor CO2-uitstoot en luchtvervuiling aanzienlijk worden verminderd.

Bovendien zijn alle personenauto’s die vertrekken vanaf de officiële standplaats op Schiphol elektrisch, met een groeiend aantal laadpalen voor elektrische auto’s die worden gevoed door hernieuwbare energiebronnen. Schiphol heeft ook een speciaal parkeerterrein voor deelauto’s, waardoor bewuste rijders hun voertuigen gemakkelijk kunnen delen.

Schiphol duurzame luchtvaartReizen per trein wordt gestimuleerd door rechtstreekse treinverbindingen naar veel steden in Nederland en het Amsterdam Travel Ticket, waarmee reizigers gedurende 1, 2 of 3 dagen onbeperkt gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, inclusief de shuttle service van en naar Schiphol. Daarnaast is Schiphol goed bereikbaar per fiets, met fietspaden die rechtstreeks naar de terminal leiden en een gratis fietsenstalling waar reizigers hun fiets maximaal vier weken kunnen stallen. De beschikbaarheid van OV-fietsen door de NS op Schiphol biedt nog een duurzame optie voor reizigers.

Door deze diverse maatregelen en investeringen zet Schiphol zich in voor een toekomst van duurzame luchtvaart, waarbij het streven naar milieuvriendelijkheid hand in hand gaat met zijn rol als een van ’s werelds toonaangevende luchtvaarthubs.

Duurzame zakenreizen

Ben je van plan om op zakenreis te gaan en hecht je waarde aan duurzaamheid? Bij ons ben je aan het juiste adres voor duurzame zakenreizen. Onze travel consultants staan voor je klaar om je te helpen bij het vinden van groene opties voor je zakelijke verplichtingen én je vrije tijd tijdens de reis. Neem contact met ons op en maak van je reis een duurzame ervaring.

Travel Well!

Larissa Vosmer
Business Travel Consultant

 

Bron: Schiphol

Start typing and press Enter to search