Polen, als verrassende zakenreisbestemming – Dzién Dorbry

Polen, een bestemming die ik, Eveline Repko – Manager Operations bij Uniglobe Alliance Travel in Goes- tot eind 2019 nog niet vaak bezocht had. De reden van mijn bezoek was de uitnodiging van de bruiloft van mijn neef en zijn (nu) Poolse vrouw. Als Business Travel Consultant laat ik een reisje natuurlijk niet aan mij voorbij gaan en heb naast de bruiloft een aantal extra vakantiedagen in Polen met mijn partner en zoontje doorgebracht. En ik kan u vertellen dat Polen mij absoluut heeft verrast!

Gdansk, de parel aan de Oostzee

Onze reis ging naar Gdansk, gelegen aan de Oostzee in het Noorden van Polen. In ruim 1,5 uur vlogen we rechtstreeks met KLM naar de luchthaven van Gdansk, Lech Walesa. Waar onze, vooraf gereserveerde, transfer ons vervolgens op stond te wachten. De vriendelijke chauffeur bracht ons naar het hotel in het centrum van de stad op circa 15 kilometer afstand van de luchthaven. Het vooraf reserveren van een transfer is voor zakenreizigers zeker aan te raden. Het grote voordeel is dat u hierdoor niet op zoek hoeft naar een taxi, u tijd bespaart en de betaling vooraf al voldaan is: geen onverwachte kosten! ?

Wij verbleven in Hotel PURO Gdansk Stare Miastro. Een uniek, modern en sfeervol 4-sterrenhotel in het oude centrum van de stad. Alle kamers zijn stijlvol ingericht en beschikken over comfortabele faciliteiten. Het voortreffelijke restaurant en het prachtig dakterras (met uitzicht over de stad) bieden de perfecte gelegenheid om een zakelijk diner met uw businesspartner te laten plaatsvinden. Overnacht u liever in een van de bekende hotelketens? Dan kunt u in Gdansk ook terecht bij bijvoorbeeld het Radisson of het Novotel.

Gdansk is een stad met een eeuwenoude, boeiende geschiedenis. De stad was ooit een van de belangrijkste Hanzesteden en wordt door de rivieren de Motlawa en de Wisla verbonden met de Oostzee. Het oude centrum werd na de Tweede Wereldoorlog herbouwd en heeft vele schilderachtige straatjes, historische bezienswaardigheden, musea en kerken. Daarnaast zijn er dichtbij een aantal fijne stranden te vinden, is er genoeg uitgaansvertier en zijn de restaurants heerlijk en spotgoedkoop; elementen die deze stad laten groeien en bloeien! Enkele hoogtepunten vond ik:  de Lange Straat (Ulica Długa) en de Lange Markt (Długi Targ). Hier vindt u veel bijzondere, iconische gebouwen uit de Hanzeperiode terug.

Krakow, de koninklijke stad

Jaren geleden bezocht ik tijdens een studiereis een stad in het zuiden van Polen, Krakow. Destijds nog niet zo bekend onder toeristen als nu, maar zeker niet minder indrukwekkend. Vanuit Nederland is Krakow gemakkelijk met een rechtstreekse vlucht te bereiken. Verder vindt je in Krakow veel sfeervolle boutique hotels en ligt de kwaliteit van hotels over het algemeen hoger dan het aantal sterren aangeeft.

Hoogtepunten van Krakow zijn:

  • De Rynek. De Grote Markt van Krakow met middenin de Lakenhallen. Dit is de plek waar in de Renaissancetijd de rijke kooplui hun textiel, zout, specerijen en leer kochten. Vandaag de dag staan de hallen vol met kramen waar toeristen souvenirs kunnen kopen
  • Het Wawel kasteel. Gelegen op de Wawel heuvel in de bocht van de rivier Wisla. Rondom dit kasteel hangen verschillende legendes. De bekendste is het verhaal van de draak die in een grot onder de heuvel woonde. Nadat de draak verslagen was, kon het kasteel bewoond worden door de Koninklijke familie. In 1930 is het kasteel gerestaureerd en wordt tegenwoordig als museum gebruikt. Breng hier vooral een bezoek aan de schatkamers!
  • De wijk Kazimierz. De trendy en historische Joodse wijk Kazimierz met de oude synagoge en gezellige Joodse restaurantjes. Daarnaast zijn hier vele winkels, barretjes en chique tentjes te vinden.
  • Museum van Auschwitz. Dit indrukwekkende museum neemt u mee in het verleden en toont u de verhalen achter de vreselijke gebeurtenissen. Daarnaast zijn de barakken op ongeveer een uur rijden van Krakau te bereiken.

Warschau, de meest groene hoofdstad van Europa

De derde en zeker niet minste stad om te bezoeken in Polen is Warschau. Deze stad hebben wij tijdens onze reis niet bezocht, maar staat zeker nog hoog op mijn bucketlist. Warschau staat sinds 1980 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is met haar vele historische bouwwerken en prachtige natuurgebieden langs de zogenaamde Koninklijke Route gelegen. Vooral het Lazienki Park en het Wilanow Paleis schijnen tot de mooiste van Europa te behoren. Het nationaal park Kampinoski ligt in de omgeving van Warschau en is het enige nationale park in Europa. Hier hoop ik u snel meer uit eigen ervaring over te kunnen vertellen!

Oh en de bruiloft? Dat was een geweldige happening. Voorafgaand ontvingen wij een uitgebreid draaiboek zodat de ‘Nederlandse kant’ wist wat ons te wachten stond. Eén ding is zeker: men weet in Polen wat feesten en eten is!

Dat Polen niet alleen bij mij populair is zien wij ook aan de toename in boekingen de afgelopen jaren. Zowel voor zakenreizen als voor onze groepsreizen wordt deze bestemming veelvuldig geboekt. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse verbindingen aan vanaf Amsterdam en Eindhoven. Gaat u binnenkort op zakenreis naar Polen of bent u benieuwd naar de vele mogelijkheden op bestemming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag aan de perfecte zakenreis!

Travel Well!

Eveline Repko
Manager Operations Goes

Start typing and press Enter to search