Onmisbare tips voor de zakenreiziger!

Een goede voorbereiding is een belangrijk onderdeel voor een succesvolle zakenreis. Zo gaven wij u in ons blog “Wijs op reis in Corona-tijd” al tips welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen voorafgaand en gedurende uw reis in tijden van Corona.

In dit blog delen we nog meer handige en waardevolle tips. Onder ander over uw bagage, de beste stoelen aan boord en het voorkomen van een jetlag. Tips dit u altijd kunt toepassen tijdens uw zakenreis! Als Travel Management Company denken wij namelijk graag in alle facetten met u mee, zodat u zich vooral kunt bezighouden met uw activiteiten op de plaats van bestemming.

Bagagetips voor de zakenreiziger

Licht reizen en slim inpakken van bagage is het geheim van vele zakenreizigers. Hoe minder spullen u meeneemt, hoe sneller u door de beveiliging op de luchthaven komt. Neem daarom alleen het noodzakelijke mee, bij voorkeur alleen handbagage. Zo hoeft niet op uw bagage te wachten bij de bagageband. Probeer ook onderstaande bagagetips eens uit:

 • Rollen voorkomt kreukels. Pak kleding in die niet snel kreukt zodat u niet hoeft te strijken. Daarnaast zorgt het oprollen van kleding in plaats van vouwen over het algemeen voor minder kreukels.
 • Handbagageregels. Let goed op de regels van handbagage, check dit vooraf. Deze kunnen per luchtvaartmaatschappij namelijk flink verschillen. Voldoet de bagage niet aan de normen dan kan het zijn dat er bij het inchecken of aan de gate extra kosten in rekening worden gebracht.
 • Bagagelabel. Bewaar het bagagelabel goed. Het label is vaak een klein stickertje met codes welke onbelangrijk lijken, maar bij verlies kan hiermee uw koffer worden teruggevonden. Het is dus belangrijk deze goed te bewaren totdat u uw bagage weer in bezit heeft.
 • Waardevolle spullen. Onder andere smartphones, geld en tablets kunt u het beste in uw handbagage houden. Let wel op dat als uw bagage (onverwachts) ingecheckt moet worden bij de gate, het verstandig is om deze spullen eruit te halen en in de cabine mee te nemen. Zorg eventueel dat u alvast een klein (bijv. linnen) draagtasje in uw handbagage stopt.
 • Zware kleding. Draag uw zwaarste of grootste kledingstukken zoals een jasje of mantel tijdens de reis. Zeker als u alleen met handbagage reist. Op die manier bespaart u veel ruimte waardoor u plek overhoudt voor andere spullen.

Hoe selecteert u de beste stoel?

Luchtvaartmaatschappijen hebben meerdere reisklassen aan boord. Iedere luchtvaartmaatschappij geeft zijn eigen invulling aan deze verschillende klassen. Het verschil tussen de Economy Comfort Class & Premium Economy Class hebben wij eerder uitgelegd in dit blog. De beste stoel aan boord bemachtigt u als volgt:

 • Stoelkeuze. Geef uw stoel van voorkeur tijdig door aan uw Travel Consultant. Boekt u zelf middels onze online booking tool UBI dan kunt u dit eenvoudig zelf aangeven tijdens de boeking van de vlucht. U kunt uw stoelkeuze kiezen en selecteren via een seatmap (zie voorbeeld).

 • Online inchecken. Probeer zo vroeg mogelijk thuis, via het internet, uw vlucht in te checken. Dit kan vaak al vanaf 30 uur voor vertrek en zo heeft u vaak nog de meeste stoelkeus.
 • Voorin het vliegtuig. Heeft u een vlucht met een korte overstaptijd? Boek dan een stoel voorin in het vliegtuig. Zo bent u als één van de eersten het vliegtuig uit, waardoor u eerder bij uw aansluitende vlucht bent.
 • Loyale passagiers. Luchtvaartmaatschappijen houden van loyale passagiers. Kijk dus altijd vooraf of de maatschappij een frequent flyer-programma heeft waar u zich voor kunt aanmelden. Ook al bent u geen gold member, loyale passagiers worden als eerst naar voren geroepen als het gaat om upgrades.
 • Upgrade naar businessclass. In periodes waarin minder zakenreizen plaatsvinden, zoals de zomermaanden en feestdagen, krijgen luchtvaartmaatschappijen de business class minder snel volgeboekt waardoor meer kans bestaat dat deze stoelen op de luchthaven nog worden aangeboden voor (gratis) upgrades. Tip: zorg dat u er netjes uitziet, business casual en formeel in pak doen het altijd goed. Zo vergroot u uw kans op een eventuele upgrade.
 • Plek achterin het vliegtuig. Heeft u last van claustrofobie? Ga zo ver mogelijk achterin zitten. Hier heeft u het meest open zicht voor u. Houd er wel rekening mee dat het toestel achterin wat meer kan schudden bij turbulentie.

Hoe voorkomt u een jetlag?

Reizigers die veelal lange afstandsvluchten maken, hebben vaker last van een jetlag. Een jetlag ontstaat doordat u meerdere tijdzones doorkruist wanneer er naar een bestemming wordt gevlogen. Hierdoor raakt onze biologische klok in de war. De jetlag komt het vaakst voor wanneer men van het westen naar het oosten vliegt, bijvoorbeeld van New York naar Amsterdam. Een jetlag is niet volledig te voorkomen maar met onderstaande tips kunt u een jetlag zoveel mogelijk beperken:

 • Voedingsmiddelen: beperk de consumptie van cafeïne en alcohol tijdens de vlucht en drink voldoende water. Eet daarnaast licht verteerbaar voedsel tijdens de vlucht en eet voldoende groente en fruit.
 • Goede nachtrust: uit onderzoek is gebleken dat reizigers die vermoeid of gestrest op reis gaan, meer last hebben van een jetlag dan mensen die uitgerust aan hun reis beginnen. Zorg er daarom voor dat u uitgerust bent en probeer stress de baas te blijven.
 • Reisschema: Verdiep u vooraf in uw reisschema en probeer uw ritme alvast aan te passen om een jetlag te voorkomen. Vliegt u naar het oosten? Sta in de week ervoor vroeger op en ga eerder naar bed. Vliegt u naar het westen? Sta wat later op en ga ook wat later naar bed.
 • Dag- en nachtritme: zet uw horloge gelijk met de tijd in het land van aankomst en probeer zo snel mogelijk uw ritme aan te passen aan het lokale dag- en nachtritme van de bestemming.
 • Beweging: sta met regelmaat op van uw stoel en loop een rondje. Zo zorgt u ervoor dat uw bloed blijft stromen. Ook kunt u bewegingsoefeningen op uw werkplek doen.

Benieuwd naar meer tips voor zakenreizigers? Neem dan een kijkje in ons blog “wijs op reis”. Heeft u vragen over het boeken van uw zakenreizen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Liever zelf aan de slag met het boeken van uw zakenreis? Maak dan kennis met onze handige online bookingtool UBI en ervaar de vele voordelen voor uw organisatie! Vraag hier een gratis online UBI-demo aan.

Travel Well!

Linda & Femke
Business Travel Consultants Uniglobe Alliance Travel

Start typing and press Enter to search