Lille (Rijsel) als levendige zakenreisbestemming

Op zakenreis naar het Franse Lille

Positief verrast was ik, Business Travel Consultant Jeanine, toen ik samen met mijn vriend een dagje in Lille was. In eerste instantie was onze eindbestemming Tours, waar we een weekend naar familie zouden gaan. Natuurlijk hadden we gewoon met de auto naar Tours kunnen reizen, maar ik wilde graag eens ervaren hoe het is om met de TGV – de Franse hogesnelheidstrein Train à Grande Vitesse – te reizen. En laat nou precies een directe TGV trein vanuit Lille naar Tours gaan! Daarnaast wilde ik zelf ook wel eens ervaren hoe het is om over te stappen van Lille Flandres naar Lille Europe, de twee treinstations van Lille. Zo gezegd, zo gedaan! 

Lille of Rijsel 

Bij de meeste Nederlanders staat Rijsel bekend onder de Franse naam Lille terwijl de Vlamingen over het algemeen de naam Rijsel gebruiken. De Latijnse naam van de stad was Ad Insulam, wat betekent bij een eiland. Dit werd in het Frans vertaald al l’isle wat later verbasterd werd tot Lille en in het Oudnederlands als TeIJsel wat verbasterd werd tot Rijsel. Beide namen zijn in de loop der geschiedenis altijd naast elkaar gebruikt en zijn ongeveer even oud. De naam Rijsel kom je tegenwoordig zo goed als alleen nog maar tegen in Vlaanderen en dan hoofdzakelijk op de verkeersborden waar tussen haakjes de naam Lille achterstaat. Veel Vlamingen gebruiken de naam Rijsel nog, maar dit zal op de lange termijn vermoedelijk veranderen. Tijdens je bezoek aan de stad zal je de naam Rijsel niet of nauwelijks tegenkomen. 

Het fijne aan Lille is dat het zo lekker compact is. Je kunt alles makkelijk te voet ontdekken. Vooral het oude centrum, Vieux Lille, is mij bijgebleven. Prachtige gebouwen, gezellige nauwe straatjes en heel veel leuke boetiekwinkeltjes. Sowieso kom je hier wel aan je trekken, als je van shopping houdtBij het TGVstation bevindt zich Euralille, een groot, modern, ruim opgezet, overdekt winkelcentrum. 

Op zakenreis naar het Franse Lille

Musea in Lille 

Lille staat bekend om zijn prachtige musea. Deze zijn in alle soorten en maten in en om de stad te vinden. Het bekendste museum van Lille is waarschijnlijk het Palais des Beaux-Arts. Volgens sommige bronnen heeft dit museum op het Louvre na, de grootste algemene kunstcollectie van Frankrijk. In de verschillende musea in Lille worden met regelmaat grote exposities en tentoonstellingen gehouden.  

Borreltijd! 

Lille kent heel veel leuke restaurantjes en terrasjes. Zelf waren we verrast door het grote aanbod van Belgische speciaalbiertjes. Hoewel Frankrijk bekend staat om zijn wijnen moet je in Lille absoluut bier proeven. Lille en de omgeving kennen verschillende bieren en lekkere jeneversoorten. 

Ook heb ik een aantal goede tips voor een restaurantbezoek met bijvoorbeeld je zakelijke afspraak: 

 • Rozo (Michelin ster): topproducten die met finesse bewerkt worden, uitgesproken smaken, gerechten die op een gelijkwaardig hoog niveau bereid worden. Diego toont alles wat hij heeft geleerd in de loop van een indrukwekkende carrière (Marc Meurin, Alain Ducasse), en heeft al zijn eigen kenmerkende gerechten: gekookte, rauwe en gepekelde champignons met aangezuurde waterkers; lam met schaaldieren. Elegantie eigentijdse inrichting. Gelegen in Vieux Lille. 
 • Aromebase: een uitstekend restaurant in het hart van Lille, waar u verfijnde gerechten kunt eten. De inrichting is modern en strak en de bediening is heel service gericht en gastvrijDe kaart is Frans en Healthy.  
 • Restaurant Sebastopol: de chef houdt van traditie, met zijn verplichte jus en sauzen, maar dat is niet alles: hij verfraait zijn gerechten met verrassende en persoonlijke combinaties. Mosselen met varkensschouder of stukjes ganzenlever met kabeljauwfilet… En het beste van alles: het is een traktatie! De menukaart is bewust beknopt en wordt regelmatig vernieuwd. 

Bereikbaarheid van Lille 

Lille Flandres– Lille Europe
Zoals eerder benoemd beschikt Lille over twee treinstations, Lille Flandres en Lille Europe, die met elkaar verbonden zijn. De afstand tussen de twee stations is ongeveer 500 meter, wat zo’n 6 minuten lopen is. De Eurostar, TGV en Thalys komen aan in Lille Europe. De Intercity, regionale treinen en sommige TGV-treinen arriveren in Lille FlandresVanuit Lille Europe gaat de Eurostar naar London in slechts anderhalf uur! 

Met de auto reis je in ongeveer 3 uur van Utrecht naar Lille.  

Op zakenreis naar het Franse Lille

Zakelijk overnachten

Er zijn in Lille tal van overnachtingsmogelijkheden te vinden. De meeste hotels bevinden zich in of in de nabijheid van het historische centrum. Ook in de nieuwe wijk Euralille zijn een aantal prachtige nieuwe hotels verrezen. In deze wijk zijn voornamelijk zakenhotels te vinden. In de meeste gevallen is er sprake van een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Hierbij enkele tips voor hotels tijdens jouw zakenreis: 

 • Novotel Lille Centre Gares ****
  Op drie minuten lopen van het treinstation Lille Flandres en 10 minuten van het station Lille Europe, geniet dit hotel een bevoorrechte locatie net buiten het centrum van Vieux-Lille. Met Street-art en een muzikaal podium dat lokale artiesten verwelkomt, dompelt Novotel Lille Centre Gares je direct onder in de warme lokale ambiance van de Vlaamse hoofdstad. Een conferentieruimte van 15 m² is ideaal voor jouw zakelijke bijeenkomsten. Genieten van het rustige terras of van een biertje uit de tapkamer. Ga naar de Gourmet Bar om regionaal vlees en vis te proeven, allemaal ter plaatse gerookt. En om die calorieën te verbranden, ga je naar hun moderne fitnessruimte! 
 • Hotel L’Arbre Voyageur – BW Premier Collection ****
  Iedere kamer is een droom op zichDe kamers zijn allemaal uniek en anders ingericht. Laad je batterij op in deze ruime en in de luxe kamers. Verwen jezelf daarnaast met de inventieve keuken gecreëerd door chef-kok Jean Christophe Gille. Een van de twee restaurants, Le Jane of Ma Reine, is ongetwijfeld perfect voor je. Ontdek een heerlijk en gevarieerd menu op basis van lokale producten … allemaal met exotische invloeden. L’Arbre Voyageur is ook zeer geschikt voor meetings & events in een luxueuze en originele omgeving in het centrum van Lille. 
 • Ibis Styles Lille Centre Grand Place ***
  Design budgethotel, open voor creatieve geesten. Het ibis Styles Lille Centre Grand Place is ideaal voor culturele verblijven of zakenreizen. Het is gelegen in het hart van de stad, dicht bij de metro en het treinstation Lille-Flandres, en op 10 minuten van het TGV-station Lille Europe. Het hotel en zijn 1001 kleuren is de ideale plek voor een goede nachtrust in Lille met zijn Airco-kamers, inloopdouche, superzachte boxspring, matras en fantastische “sweet by ibis” -topper, met zijn cocooning-dekbed.  

Zakendoen in Frankrijk 

Lille is een universiteitsstad en beschikt over veel textielindustrie. Ook kruizen er vele wegen in Lille, waardoor het een belangrijk economisch centrum is. 

Dat Fransen houden van regels is een bekend feit. Duidelijkheid, respect voor hiërarchie en goede afspraken worden sterk gewaardeerd. “Houd er ook rekening mee dat Fransen inspraak en medezeggenschap willen. Ze houden er niet van om zaken zomaar opgelegd te krijgen”, Wie de Franse markt op wil moet ook echt aanwezig zijn in het land.  Het wordt aangeraden om een filiaal op te richten in Frankrijk, met een Frans adres en een Frans telefoonnummer. Het Franse chauvinisme is er namelijk nog steeds. Een chauvinisme dat ook haar goede kanten heeft. Precies omdat je op een heel persoonlijk niveau gaat werken worden persoon en bedrijf ook één. Als je iets negatief zegt over een Frans bedrijf, dan zal de Franse zaakvoerder dat ook heel persoonlijk nemen.  

Travel Well! 

Jeanine Vermue
Business Travel Consultant

Geraadpleegde bronnen: Affaires met Fransen. Doeltreffend zakendoen in Frankrijk, Pieter Dewaele, Uitgeverij Bibliodroom, 2018: Lillevoorbeginners.nl, allesoverlille.nl 

Start typing and press Enter to search