IJsland: een wonderlijke bestemming voor jouw zakenreis!

IJsland: een wonderlijke bestemming voor jouw zakenreis!

Als je mij (Linda – Business Travel Consultant) vraagt welk land het meeste indruk op mij heeft gemaakt, dan is dat zonder twijfel IJsland. Het overweldigende landschap waar je zoveel spectaculaire natuurverschijnselen op een relatief kleine oppervlakte kunt bewonderen is uniek. In IJsland rijd je van het ene natuurwonder naar het andere. En dat op slechts 3 uur vliegen vanuit Amsterdam! Daarnaast is IJsland rijk aan vele meeting- en conferentiecentra, draait het land voornamelijk op export naar Nederland en leent de hoofdstad Reykjavik zich als ideale tussenstop tussen Noord-Amerika en Europa. Heb je binnenkort een zakelijk bezoek aan Reykjavik op de planning staan? Lees dan zeker verder en laat je inspireren door verschillende (zakelijke) tips voor jouw bezoek aan IJsland.

De maatschappij & economie van IJsland

IJsland heeft 0,4 miljoen inwoners , waarvan 216.000 mensen in de hoofdstad Reykjavik wonen. In IJsland wordt voornamelijk IJslands gesproken, maar ook met Engels en Duits kun je er goed terecht. Ondanks zijn geïsoleerde ligging, kent IJsland een hoogontwikkelde beschaving. Het is in IJsland verplicht om mannen en vrouwen gelijk te belonen voor hetzelfde werk. De economie van IJsland draait vooral om toerisme, visserij en het smelten van aluminium. Nederland is de belangrijkste exportpartner voor IJsland, ongeveer een kwart van de totale IJslandse export gaat naar Nederland. IJsland is sterk in opkomst als locatie voor datacenters. Voor de datacenters is het belangrijk dat het land beschikt over voordelige geothermische energie en elektriciteit uit waterkrachtcentrales.

Op zakenreis naar IJsland!

Vervoer in IJsland: heb je een 4×4 auto nodig?

Er loopt een ringweg over het eiland en deze is goed geasfalteerd. De wegen in het binnenland zijn een stuk minder begaanbaar. Wanneer je een normale personenauto huurt in IJsland, mag je de ringweg niet af maar kun je wel via de kleine, niet geasfalteerde wegen naar de meeste bezienswaardigheden. Gelukkig is het nooit druk op de weg en kun je veilig inhalen als dat nodig is. Voor de wegen in het binnenland heb je vaak een vierwielaandrijving nodig, dit vanwege de slechte conditie van de weg en de rivierdoorsteken. Benzinestations zijn op de meeste plaatsen te vinden. Deze zijn in de afgelegen gebieden vaak wel onbemand, maar dan kun je de betaling gewoon per bankpas voldoen.

Goede (zakelijke) accommodaties op IJsland

Ik raad je aan om een accommodatie van tevoren te boeken, zeker wanneer je in het hoogseizoen reist. De accommodaties zijn in sommige delen van het land wat schaars. Daarin kan het een stuk rijden zijn naar het dichtstbijzijnde beschikbare hotel, wanneer je niet vooraf een hotelboeking maakt.

 • Black Pearl Apartment Hotel*****: Deze luxe appartementen zijn gelegen in het centrum van Reykjavik en zijn allen modern ingericht. De accommodatie biedt gratis parkeergelegenheid en beschikt over mooie ruimtes voor meetings, productpresentaties etc. Daarnaast is concert- en congrescentrum Harpa op korte loopafstand te bereiken.
 • Hilton Nordica in Reykjavik****: Dit hotel is gelegen in de zakenwijk van Reykjavik en beschikt over 15 meeting rooms, die plek kunnen bieden aan 250 gasten. Vele van de luxe, lichte hotelkamers bieden prachtig uitzicht op de Akrafjall en Esja bergen. Sluit de dag alleen of samen met een zakelijke afspraak af met een gastronomisch, Scandinavisch diner bij VOX, het 5-sterrenrestaurant dat gelegen is in het hotel.
 • Eyja Guldsmeden Hotel****: Alle kamers van dit 4-sterrenhotel zijn ingericht in een Balinese- Scandinavische stijl met heerlijke hemelbedden. Het hotel is gelegen in het centrum van Reykjavik (naast plein Hlemmur) en met biedt uitzicht over de stad en tafelberg Esja. Daarnaast is het mogelijk om een kleinschalige meeting van maximaal 20 personen te plannen in de meetingruimte van het hotel.
 • The Milk Factory***: Deze voormalige melkfabriek biedt accommodatie in het vissersstadje Höfn, gelegen aan de zuidoostelijke kust van IJsland, met uitzicht op de gletsjer Vatnajökull. Een bijzondere locatie om jouw zakelijke bezoek aan IJsland door te brengen.

IJsland: een wonderschone zakenreisbestemming!

Do’s-and-don’ts in IJsland

 • Spreek Engels: De IJslanders spreken goed Engels en dit is in de zakenwereld dan ook de voertaal. Het land heeft een open economie en een derde van de IJslandse economie bestaat uit buitenlandse handel.
 • Gebruik de juiste naam: Het is de gewoonte om aan het begin en het eind van een vergadering iedereen de hand te schudden. IJslanders dragen als achternaam de voornaam van de vader gevolgd door het woord zoon (son) of dochter (dóttir).
 • Respecteer de stiptheid: Stiptheid staat bij de IJslanders hoog in het vaandel. Zorg ervoor dat je ruim op tijd voor een meeting aanwezig bent. In IJsland is er bijna geen sprake van hiërarchie. De medewerkers zijn zelfstandig, maar de manager neemt uiteindelijk wel het besluit.
 • Sla visitekaartjes niet over: Het uitwisselen van visitekaartjes is een onderdeel van de ontmoeting. IJslanders komen snel ter zake. Vragen naar privézaken aan het begin van de bespreking kan, maar hoeft niet. Maak een presentatie concreet om verwarring te voorkomen.
 • Prijsonderhandelingen: Wees niet terughoudend als het gaat om prijsonderhandelingen. IJslanders zijn eerder verbaasd als er wél terughoudend wordt gereageerd. IJslanders waarderen verder eerlijkheid. Een belofte niet nakomen is een zwaar minpunt.
 • Geef geen duur geschenk. Een relatiegeschenk is niet gebruikelijk. Kleine, niet al te dure, Nederlandse geschenken worden wel op prijs gesteld.

Combine business with pleasure

Bleisure is een samenvoeging van de woorden “Business” en “Leisure” en betekent het combineren van zakelijk en privé, in dit geval reizen. IJsland is een bestemming waar je veel bijzondere activiteiten kunt ondernemen. Dus mocht je in de gelegenheid zijn, combineer dan het zakelijke met het aangename!

 • Sneeuwscootertocht over gletsjers. Samen met een gids scheur je over dik ijs. Deze 1 uur durende activiteit is gemakkelijk in te plannen tussen of na jouw zakelijke afspraken. Voor mij was dit echte een “once in a lifetime” ervaring!
 • IJslandse paardrijdtocht. Paardrijden op IJslandstaat bij veel paardrijdliefhebbers bovenaan de bucketlist. Ondanks dat ik weinig ervaring heb, reed ik de drie uur durende rit in tölt (de wijze van lopen van een IJslander paardenras). Ook wanneer je weinig uren in het zadel hebt, is dit een leuke activiteit.
 • Walvis spotten. IJsland staat bekend als een van de beste bestemmingen ter wereld om walvissen te spotten. Ik heb ervoor gekozen voor een classic whale watching tour met Elding Whale Watching. Elding volgt de gedragscodes op die zijn gesteld door IceWhale voor verantwoord walvistoerisme. Ze zijn de enige platinum gecertificeerde whale watching organisatie ter wereld. Zorg dat je minimaal een kwartier voor vertrek aanwezig bent. De boten vertrekken vanuit de Oude Haven in het centrum van Reykjavik. Eenmaal aan boord kun je er voor kiezen om binnen of buiten te zitten. Als het erg koud is, kun je gratis gebruik maken van een warme overal. Tijdens de tour zag ik walvissen, dolfijnen en papegaai duikers… wauw!

Combine business with pleasure: geweldige activiteiten om te ondernemen in IJsland!

 • Ultiem relaxen in de Blue Lagoon. Hier keek ik tijdens mijn hele reis naar uit! Dit azuurblauwe bad ligt een zwart lavaveld. Het contrast tussen het blauw en zwart en de opstijgende damp van het water zorgen voor een magisch tafereel. Boek ruime tijd van tevoren een ticket op de officiële website van de Blue Lagoon, want er worden maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. De Blue Lagoon ligt nabij het vliegveld Keflavik. Je kunt een bezoek aan de Blue Lagoon daarom het beste aan het begin of aan het einde van je reis plannen.
 • Bezoek de enorme Vatnajökull-gletsjer. Zo mooi! In de Vatnajökull-gletsjer in het zuiden van IJsland (de grootste gletsjer van Europa) heeft zich een complex systeem van ijsgrotten gevormd, die ’s winters gedurende enkele weken bloot komen te liggen. Tijdens die paar weken is het mogelijk om een surrealistische hike door deze ijzige tunnels maken. Dit is absoluut een van de mooiste plekken in IJsland. Bij de gletsjer vind je Jökulsárlón, het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland, met geweldig mooie, blauwe ijsrotsen die in het water drijven.

Zou je bovenstaande activiteiten graag samen met jouw collega’s of zakenrelaties willen ervaren?! Neem dan contact op met onze groeps- en incentive afdeling goMICE. Zij kunnen een onvergetelijk en passend reisprogramma creëren voor jouw organistatie. Een wonderlijke ervaring gegarandeerd!

Na het lezen van dit blog benieuwd naar meer informatie voor een zakenreis naar IJsland? Schroom dan niet om contact op te nemen met mij of mijn Uniglobe Alliance Travel collega’s!

Travel Well!

Linda van Kleef,
Business Travel Consultant

Start typing and press Enter to search