Alles wat je moet weten over gegarandeerde vlucht doorverbindingen

Alles wat je moet weten over gegarandeerde vlucht doorverbindingen

Wellicht heb je er al eens van gehoord, maar misschien is dit concept nieuw voor je. Wanneer je een vliegreis plant en het reisschema een overstap bevat, kan het zijn dat je te maken krijgt met een gegarandeerde doorverbinding. In dit blog nemen we je mee in wat een gegarandeerde doorverbinding inhoudt en wat er gebeurt als je vlucht vertraagd is en je hierdoor een overstap niet haalt.

Wat is een gegarandeerde vlucht doorverbinding?

Een ticket met gegarandeerde doorverbinding betekent dat de luchtvaartmaatschappij of partner luchtvaartmaatschappij je gegarandeerd naar de eindbestemming dient te vervoeren. Deze tickets worden altijd als één ticket aangeboden.

Gegarandeerde vlucht doorverbindingen vliegtuig

Een gegarandeerde vlucht doorverbinding, ook wel bekend als een gegarandeerde overstap, is een term in de luchtvaart die verwijst naar een situatie waarin een luchtvaartmaatschappij de verantwoordelijkheid neemt voor het aansluiten van passagiers op hun aansluitende vlucht, zelfs als de eerste vlucht vertraagd is. Met andere woorden, als je een reis maakt met meerdere vluchten en de luchtvaartmaatschappij een gegarandeerde doorverbinding aanbiedt, zullen zij ervoor zorgen dat je een aansluitende vlucht haalt, zelfs bij vertraging.

Voorbeeld van een gegarandeerde vlucht doorverbinding

Bij onderstaande route stapt men 2x over in zowel Frankfurt, als Toronto. Uniglobe Alliance Travel biedt in principe alleen routes aan met gegarandeerde doorverbindingen. Dit betekent dat de overstap volgens de luchtvaartmaatschappij haalbaar is. Men vliegt de route dan ook met dezelfde luchtvaartmaatschappij of een partner luchtvaartmaatschappij.

Tabel gegarandeerde doorverbinding voorbeeld 1

Wat gebeurt er als mijn vlucht vertraagd is en ik mijn overstap niet haal?

Aansluitende vluchten hoeven niet te wachten als de eerste vlucht uit het reisschema vertraagd is (zoals in dit voorbeeld de vlucht Amsterdam – Frankfurt).

Gegarandeerde vlucht doorverbindingen airport

Al komt het vaak voor dat wanneer er een kleine vertraging is, het toestel wel wacht met vertrekken. Daarnaast geldt hoe meer passagiers het risico lopen om deze vlucht te missen, hoe groter de kans dat de aansluitende vlucht zal wachten. Echter, is dit niet te garanderen.

Indien de aansluitende vlucht vertrokken is, dient de luchtvaartmaatschappij verzorging aan te bieden. Dit houdt het volgende in: er moet kosteloos een latere vlucht worden aangeboden naar de eindbestemming. Indien de volgende vlucht pas de volgende dag vertrekt dient de luchtvaartmaatschappij een hotel te verzorgen. Het doel is om de impact van vertragingen op jouw reisschema te minimaliseren en ervoor te zorgen dat je de eindbestemming bereikt.

Bieden we altijd vluchten aan met gegarandeerde vlucht doorverbinding?

Het is belangrijk op te merken dat niet alle luchtvaartmaatschappijen gegarandeerde doorverbindingen aanbieden, en het kan variëren afhankelijk van het tickettype dat je koopt en de specifieke voorwaarden van de vlucht. Soms is het qua route niet mogelijk of is een ticket met gegarandeerde overstap (vele malen) duurder dan een losse vliegtickets. Hieronder een aantal voorbeelden:

Voorbeeld 1: Qua route niet mogelijk

Je wenst te vliegen op 14 januari vanaf Amsterdam naar Kano – Nigeria. In dit geval kan men met British Airways naar Abuja vliegen en dan met een los ticket van Abuja naar Kano met P4 (Air Peace).

Tabel gegarandeerde doorverbinding voorbeeld 2

In de offerte wordt aangegeven dat het aparte tickets zijn door de vermelding Ticket A en Ticket B.

Voorbeeld 2: Ticket met gegarandeerde overstap is veel duurder

Je wenst te vliegen vanaf Londen naar Atlanta en vanuit Denver weer terug naar Londen. Voor de lange vluchten dient businessclass geboekt te worden. Voor de route Londen-Amsterdam-Londen is economy class voldoende. Alle vluchten worden door KLM/Delta uitgevoerd. Het is dus mogelijk om 1 ticket te boeken voor onderstaande vluchten, echter zullen de vluchten London-Amsterdam-London dan ook in businessclass geboekt worden, omdat dit dan één ticket in businessclass betreft.

In dit geval is het boeken van losse vluchten veel voordeliger.

In beide gevallen worden losse vluchten geboekt en zullen wij je als reiziger altijd wijzen op het risico. Bij het boeken van ”losse” tickets moet bagage meestal ook opnieuw worden ingecheckt. Wij zullen bij het maken van de offerte dan ook een ruimere overstaptijd aanbieden, dan minimaal vereist. Indien de vluchten in één ticket worden geboekt, wordt de bagage meestal automatisch doorgelabeld naar de eindbestemming. Twijfel je? Vraag het dan na bij de incheckbalie.

Gegarandeerde vlucht doorverbindingen zakenreizenWat is de minimale overstaptijd bij gegarandeerde vlucht doorverbindingen?

Dit verschilt per luchthaven en of men op dezelfde terminal blijft of niet. Onze Business Travel Consultants kunnen in het systeem de “minimum connecting time” opzoeken en je hierover informeren.

Tips!

  • Indien je de vluchtaansluiting dreigt te missen, kun je ons uiteraard altijd bellen. Wij kunnen dan in het systeem kijken wanneer een alternatieve vlucht vertrekt. Omboeken kunnen wij echter niet. Hiervoor dien je het personeel van de luchtvaartmaatschappij te benaderen. Bij de transferbalie kunnen ze je omboeken naar een alternatieve vlucht.
  • Bij een korte overstaptijd kan het voorkomen dat je de overstap wel haalt, maar de ingecheckte bagage niet. Zorg er dus voor dat belangrijke items in de handbagage worden meegenomen, zoals medicijnen, een setje schone kleren en wat toiletspullen.

Kortom, een ticket met een gegarandeerde doorverbinding biedt gemoedsrust, omdat de luchtvaartmaatschappij de verantwoordelijkheid neemt om je naar de eindbestemming te brengen, zelfs bij vertragingen. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat dit niet altijd beschikbaar is en soms alternatieve opties, zoals het boeken van losse vluchten, meer kosten kunnen besparen. Onze Business Travel Consultants staan voor je klaar om de best mogelijke reisroute voor jou te organiseren!

Travel Well!

Jeanine Vermue
Business Travel Consultant

Start typing and press Enter to search