Elektrische autoverhuur in Europa: opladen en reizen

Elektrische autoverhuur in Europa: opladen en reizen

Het huren van een elektrische auto in Europa is niet alleen milieuvriendelijk, maar bespaart ook in je kosten. Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan benzine of diesel, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op brandstofkosten tijdens je reis.Elektrische autoverhuur in Europa: eco friendly opladen en reizen

Terwijl de populariteit van elektrische voertuigen (EV’s) blijft groeien, is het begrijpen van de laadinfrastructuur van cruciaal belang voor een succesvolle reis. In deze blog zullen we enkele populaire Europese landen bekijken waar je een elektrische auto kunt huren en inzicht krijgt in de beschikbare laadmogelijkheden.

Elektrische autoverhuur in Europa: opladen en reizen in Nederland   Nederland:

Nederland staat bekend als een van de meest EV-vriendelijke landen ter wereld. Het heeft een uitgebreide laadinfrastructuur met duizenden openbare laadstations. Je zult gemakkelijk toegang hebben tot snelladers langs snelwegen en in steden, maar ook bieden veel bedrijven waar je bijvoorbeeld een afspraak heeft, de mogelijkheid de auto op te laden. Informeer dan wel altijd even bij het betreffende bedrijf of het mogelijk is daar te laden.

Elektrische autoverhuur in Europa: opladen en reizen in Noorwegen  Noorwegen:

Noorwegen is een pionier op het gebied van elektrische mobiliteit en heeft een indrukwekkend netwerk van laadstations. Snelladers zijn beschikbaar op strategische locaties, wat reizen door dit prachtige land zonder veel laadonderbrekingen mogelijk maakt. Ook genieten EV-rijders van voordelen zoals gratis parkeren en tolwegkortingen.

(Indien je met je eigen auto naar Noorwegen reist, registreer je kenteken dan vooraf via Autopass , zodat je kenteken wordt herkend.)

Elektrische autoverhuur in Europa: opladen en reizen in Duitsland  Duitsland:

Duitsland heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in laadinfrastructuur. Het land heeft talloze laadstations, vooral in stedelijke gebieden en langs snelwegen. Laden op je bestemming kan wat lastiger zijn, mijn tip is om voor je de snelweg afgaat, nog even te laden om eventuele laadstress te voorkomen. Heb je een overnachting? Informeer dan vooraf naar de mogelijkheden om jouw auto te laden. Steeds meer hotels hebben hun eigen laadpaal. Wij kunnen ook hotels zoeken waarbij een laadpunt aanwezig is. Informeer naar de mogelijkheden!

Elektrische autoverhuur in Europa: opladen en reizen in Frankrijk  Frankrijk:

Frankrijk biedt een groeiend netwerk van laadstations, vooral in grote steden en langs belangrijke snelwegen. In Parijs en andere stedelijke gebieden vindt je diverse oplaadmogelijkheden. Houd er rekening mee dat sommige parkeerplaatsen ook oplaadpunten hebben. Ik ben zelf in 2022 en 2023 met de elektrische auto op vakantie geweest naar Frankrijk. Het viel mij op dat er in 2023 langs de grote snelwegen aanzienlijk meer laadpunten waren dan het jaar ervoor. Ook zijn er laadpunten bij de supermarkten, dit zijn dan over het algemeen geen snelladers, maar bij bijna alle benzine stations is wel een (snel-) laadpunt.  Hotel geboekt? Informeer dan vooraf naar de mogelijkheden om te kunnen laden.

Elektrische autoverhuur in Europa: opladen en reizen in het Verenigd Koninkrijk  Verenigd Koninkrijk:

Het Verenigd Koninkrijk heeft zich ook toegewijd aan de ontwikkeling van een EV-infrastructuur. Er zijn veel openbare laadpunten in steden en langs snelwegen, waardoor het reizen in een elektrische huurauto door Engeland, Schotland en Wales haalbaar is. Steeds meer hotels en accommodaties in het Verenigd Koninkrijk bieden laadmogelijkheden voor hun gasten. Het is een goed idee om vooraf te informeren of de accommodatie laadpunten heeft.

Om je reis in een gehuurde elektrische auto in het Verenigd Koninkrijk soepel te laten verlopen, zijn er verschillende apps en diensten beschikbaar die real-time informatie over laadstations verstrekken. Populaire opties zijn onder andere Zap-Map en Ecotricity.

Elektrische autoverhuur in Europa: opladen en reizen in Italië  Italië:

 Italië heeft de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt op het gebied van elektrische mobiliteit, en het land beschikt nu over een groeiend netwerk van laadstations. In steden als Rome, Milaan, Florence en Venetië vindt je openbare laadstations die elektrische auto’s van stroom voorzien. Deze zijn vaak te vinden op parkeerplaatsen, in parkeergarages en bij winkelcentra.

Langs de snelwegen in Italië zijn snellaadstations beschikbaar. Veel hotels en accommodaties in Italië bieden laadpunten voor hun gasten. Als je van plan bent om in hotels te verblijven, informeer dan van tevoren of ze oplaadmogelijkheden hebben. Sommige Italiaanse steden hebben speciale elektrische stadswijken waar alleen elektrische voertuigen mogen rijden. Deze gebieden hebben doorgaans voldoende laadinfrastructuur

 

Elektrische autoverhuur in Europa: opladen en reizen. Milieusticker

Heb je een milieusticker nodig in bepaalde Europese steden?

Het antwoord is: ja!

Je zou denken met zo een milieubewuste auto, je geen milieusticker nodig hebt, maar niets is minder waar! In steden waar deze beperking is, geldt dit voor alle auto’s, dus ook voor elektrische auto’s. Op de weg wordt over het algemeen duidelijk aangegeven zodra je een milieuzone inrijdt. Informeer naar de mogelijkheden en bestel eventueel vooraf online je milieusticker.

Steden waar bijvoorbeeld een milieu sticker nodig is:

  • Frankrijk: Parijs, Lyon, Grenoble, Lille, Toulouse, Reims, Straatsburg, Nice, Marseille
  • Spanje: Barcelona, Madrid
  • Duitsland: Berlijn, München, Frankfurt, Keulen, Hannover

De lijst breidt ieder jaar uit, check de meest actuele informatie voordat je op reis gaat! Indien je een auto huurt en je bent van plan naar een stad te rijden, informeer dan bij de verhuurder of een milieu sticker aanwezig is, om verrassingen en boetes achteraf te voorkomen.

Elektrische autoverhuur in Europa: opladen en reizen

Tips:

Voorbereiding: Voordat je vertrekt, kun je gebruikmaken van apps en websites die realtime-informatie over laadstations verstrekken. Hierdoor kun je je reis efficiënt plannen en zonder zorgen genieten van je avontuur in Europa.

App: Een handige site / app is bijvoorbeeld Chargemap. Hier kan je vooraf je route plannen, de app berekend je gemiddeld verbruik en geeft aan waar je het beste onderweg kan laden, super handig!

Onthouden: Hou er rekening mee dat als je een elektrische auto laad via een snellader, deze afhankelijk van type batterij binnen 15 minuten tot ca 80% vol laad. De “overige” 20% tot 100% duurt aanzienlijk langer, daarom laad je onderweg vaak maar tot 80%, hou hier rekening mee met de afstand die je rijd en tijd die je kwijt bent.

Laadpas: Veel verhuurders geven een laadpas mee, dit verschilt echter per verhuurder. Informeer vooraf of dit het geval is,  of zorg zelf voor een laadpas, deze kun je gratis zonder abonnement aanvragen, bijvoorbeeld bij MKB Brandstof

 

Type Stekker

Er bestaan 4 soorten stekkers , 2 voor wisselstroom (AC) die het laden mogelijk maken tot 43 kW en twee voor gelijkstroom (DC) die snel opladen tot 350 kW mogelijk maken. AC laden wordt vaak gebruikt als je de auto bijvoorbeeld de hele dag of nacht “langzaam” op wil laden. Langs de snelweg is dit geen optie en wordt DC laden gebruikt. Meest gebruikt zijn CCS en CHAdeMO voor snelladen.

CCS:

De CCS-stekker is een verbeterde versie van de type 2-stekker, met twee extra stroomcontacten voor snel opladen. Het  ondersteunt AC- en DC-laden. Het maakt laden met een snelheid van maximaal 350 kW mogelijk.

CHAdeMO :

Dit snellaadsysteem is ontwikkeld in Japan en zorgt voor een zeer hoge laadcapaciteit en bi-directioneel laden. Op dit moment lopen Aziatische autofabrikanten voorop met het aanbieden van elektrische auto’s die compatibel zijn met een CHAdeMO-stekker. Het maakt opladen tot 100 kW mogelijk.Laadstress? Elektrische Autoverhuur in Europa: Opladen en Reizen icon

Tot slot, het huren van een elektrische auto in Europa biedt tal van voordelen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de laadmogelijkheden in het specifieke land waar je naartoe reist. Indien je een hotel nodig hebt, dan kunnen wij voor je nagaan of het hotel beschikt over een laadpunt. Wij kunnen zelfs alleen hotels aanbieden die beschikken over een laadpunt. Er heerst nog een beetje “angst” voor laadstress bij het huren van een elektrische auto.

Uit eigen ervaring weet ik hoe vervelend laadstress kan zijn, maar ook dit neemt niet weg dat het heerlijk rijdt en kosten bespaard worden op de brandstofprijzen. En daarnaast ervaar je met een benzine auto wellicht ook “benzinestress”. In principe is dit niets anders dan “tanken” maar dan elektrisch. Als je in een benzine auto reist, dan check je ook je immers ook het brandstofpeil en hou je rekening met waar/wanneer je gaat tanken. Kortom, probeer het eens en laat je door ons informeren over de mogelijkheden!

Travel Well!

Jessica Smit,
Business Travel Consultant

Start typing and press Enter to search