Duurzaamheid in Coronatijd

Duurzaamheid in Coronatijd

Het zijn onzekere tijden met de wereldwijde coronacrisis. De pandemie heeft een grote impact op de economie en een recessie is in zicht. Toch heeft de crisis mogelijk niet alleen slechte gevolgen.

Tijd voor reflectie

Ik, Marieke Bosch, Business Travel Consultant bij Uniglobe Alliance Travel, werk momenteel, net als de rest van het bedrijf, zo veel mogelijk thuis. Op dit moment leven we allemaal in onzekerheid, want de Corona crisis heeft impact op de gezondheid van onze omgeving, maar uiteindelijk ook op de inkomsten. Juist nu wordt duurzaamheid mogelijk naar de achtergrond geschoven.

Bij mij hebben gevoelens van haast en tijdsdruk plaats gemaakt voor rust en ruimte waardoor gedachtes die altijd al wel ergens aanwezig waren nu heel duidelijk op de voorgrond treden. Zo heb ik als enorme natuurliefhebber al lange tijd gedachtes over de voedingsindustrie en een beter milieu en wat bepaalde keuzes voor een gevolgen hebben voor mens en natuur. Gelukkig is binnen ons bedrijf duurzaamheid ook een belangrijk topic en proberen we op kleine schaal rekening te houden met het klimaat. Zo scheiden we afval, kopen we zo duurzaam mogelijk in, komen veelal met het OV of fiets naar het werk, bestellen we regelmatig een vegetarische lunch, etc.

Duurzamer reizen

Gezien de branche waarin ik werkzaam ben, heb ik uiteraard ook mijn eigen reisgedrag onder de loep genomen. De conclusie is dat een aantal vakanties die ik met het vliegtuig of de auto heb gemaakt prima vervangen hadden kunnen worden door de trein. Ook realiseer ik mij dat het beleven van nieuwe avonturen niet perse aan de andere kant van de wereld hoeft plaats te vinden maar dat dit ook dichterbij huis kan. Dit maakt het avontuur niet perse minder groot.

Duurzaamheid in Coronatijd

Voor zakenreizigers ligt de keuze van vervoer weer geheel anders. Vaak is snelheid de belangrijkste voorwaarde van reizen. Uiteraard denken we als Business Travel Consultants pro-actief mee bij het plannen van een zakenreis en soms blijkt dat de trein bij nader onderzoek, ook een mogelijkheid is. En elke vlucht die vervangen kan worden door een treinrit draagt bij aan een beter milieu. Daarnaast kan een taxirit vaak ook per elektrische auto, zijn er hotelketens die zich bezig houden met duurzaamheid en adviseren wij graag over de mogelijkheden om CO2 te compenseren.

Kleine stappen, groot effect

Na het zien van een programma over duurzaamheid stond voor mij in ieder geval vast dat ik zelf nu ook écht iets wilde gaan doen! Doordat mijn hoofd steeds in de haast en ‘geen tijd’ stand stond liep dit uiteindelijk nooit echt op iets uit. Hooguit het kopen van fairtrade rijst in plaats van gewone rijst.
Voordat het corona virus uitbrak was ik met mijn gezin al een poging aan het doen om minder vlees te eten en dat hebben we nu omgezet in iets definitiefs! We zijn nu bijna 3 maanden verder en intussen is deze poging een levensstijl is geworden die wij niet meer gaan loslaten. Op dit moment staat er nog maar één keer per week vlees op het menu. De voorwaarde is wel dat wij weten dat dit eerlijk vlees is en waar het vandaan komt.

Na het nemen van deze eerste belangrijke stap lijken de vervolgstappen automatisch te volgen: overstappen op windenergie, douchebeurten inkorten, de auto vaker laten staan, meer fairtrade- en lokale producten kopen, verdiepen in keurmerken, afvalgrijpers zijn aangeschaft en ik loop nu regelmatig (onder applaus van buurtbewoners) met mijn dochter een “afvalrondje” door de wijk.

Welke kleine stappen ga jij nemen?

Ik hoop met deze blog zoveel mogelijk mensen aan het denken te zetten en enthousiast te krijgen om ook aan de slag te gaan voor een betere wereld. Want de planeet zal er langer zijn dan wij en wij kunnen er nu samen ervoor zorgen dat de gevolgen van de klimaatverandering, ook voor volgende generaties, beperkt blijven!

Travel Well

Marieke Bosch
Business Travel Consultant

Start typing and press Enter to search