De nieuwste luchthaven van Berlijn: Berlin Brandenburg Airport

Auf Wiedersehen Tegel & Herzlich Wilkommen Berlin Brandenburg Airport!

Na jaren en jaren van problemen en ellende is het nu dan toch eindelijk gelukt! Berlin Brandenburg Airport, de nieuwe luchthaven bij Berlijn met de bijnaam BER, heeft in oktober 2020 eindelijk haar deuren geopend! Door de strenge testprocedures is Berlin Brandenburg Airport in ieder geval, voor nu, één van de veiligste airports ter wereld geworden. In dit blog vertel ik, Mariska den Hartogh – Business Travel Consultant, je meer over de nieuwste luchthaven van Berlijn.

Locatie & beschikbare luchtvaartmaatschappijen

De corona pandemie is in zekere zin een zegen geweest voor Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt (zoals de airport voluit heet). Door de lage passagiersstroom – niet alleen in Duitsland, maar op internationaal niveau – was het voor de luchthaven mogelijk om in alle rust de nieuwe faciliteiten op te bouwen. De nieuwe luchthaven vervangt de drie oude Berlijnse luchthavens en ligt op de plek van Berlin Schönefeld. Het strategisch gelegen vliegveld Tegel, oftewel TXL, heeft vorig jaar begin november definitief haar deuren gesloten en is als een nachtkaars uitgegaan. Berlin Tempelhof werd al in 2008 gesloten. De ligging van de nieuwe luchthaven is iets ten zuiden van het “oude Schönefeld”, en ligt op circa 27 kilometer afstand van het oude stadscentrum van de historische stad Berlijn. Het nieuwe vliegveld bestaat nu uit 3 terminals en 2 landingsbanen. Zowel grote als kleine maatschappijen vliegen naar “Flughafen Berlin Brandenbrurg”, waaronder KLM, Lufthansa, Ryanair en Eurowings.

Bereikbaarheid per openbaar vervoer van én naar Berlin Brandenburg Airport

Brandenburg Airport heeft 2 treinstations en is hierdoor prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Terminal 1-2 Bahnhof rijden er verschillende treinen naar de hoofdstad. Onder andere de S-Bahn en Intercity treinen. Iedere 5 tot 10 minuten zijn er reismogelijkheden van/en naar de luchthaven. Tussen het vliegveld en het stadscentrum rijden ook bussen, beide terminals hebben een busstation waar vandaan stadsbussen vertrekken. Bij de uitgang van de airport is de taxistandplaats te vinden. Hier vandaan kunt u een taxi nemen, waarmee u binnen ongeveer 45 minuten in het centrum van Berlijn bent.

Comfortabel overnachten rondom Berlin Brandenburg Airport

In de buurt van de nieuwe luchthaven is er een ruime keuze aan fijne, kwalitatieve hotels:

  • Steigenberger Airport Hotel****. Dit hotel ligt op slechts 200 meter van de terminal en enkele meters van het treinstation. Steigenberger beschikt over een ideale ligging, vooral als je een vroege vlucht moet halen of juist ’s avonds laat arriveert in Berlijn. Tevens beschikt het hotel over een conferentiecentrum waar CO2-neutrale events gehouden kunnen worden tot max. 500 deelnemers.
  • Intercity Hotel Berlin- Brandenburg Airport****. Ook het moderne Intercity Hotel Berlin-Brandenburg Airport ligt op zo’n 5 minuten loopafstand van de terminal en het S-Bahnstation, vanuit waar je gemakkelijk het centrum van Berlijn bereikt. Dit hotel kan conferenties en evenementen met een capaciteit tot 200 personen organiseren.

Heb jij een zakenreis naar Berlijn in de planning staan of bent u simpelweg benieuwd naar de mogelijkheden of informatie omtrent een zakenreis naar Berlijn? Neem dan vrijblijvend contact met mij of één van mijn collega’s op!

Travel Well!

Mariska den Hartogh,
Business Travel Consultant

Start typing and press Enter to search