Brexit: wat verandert er op het gebied van zakenreizen naar het Verenigd Koninkrijk?

Brexit: wat verandert er op het gebied van zakenreizen naar het Verenigd Koninkrijk?

Na jaren van uitstel en vele onderhandelingen heeft het Verenigd Koninkrijk sinds 1 januari 2021 haar deuren naar de Europese Unie officieel gesloten. Met alle gevolgen van dien voor Nederlandse bedrijven. Vanaf 1 januari 2021 gelden er mogelijk andere regels dan u gewend was. Maar wat verandert er op het gebied van zakenreizen naar het VK? U leest het hieronder.

Wat dient u te weten wanneer u een bezoek aan het VK plant na 1 januari 2021?

Benodigde documenten om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen
Vanaf 1 januari 2021 zal elke EU-, EER- of Zwitserse reiziger die het VK wil binnen reizen dienen te beschikken over de juiste documenten. Het is niet mogelijk om andere documenten te gebruiken dan hier vermeld worden.

Visum: EU-burgers, EER-burgers en Zwitserse burgers kunnen zonder visum naar het VK reizen voor een vakantie of korte reis. U kunt de Britse grens oversteken met paspoort dat geldig is voor de gehele duur van uw verblijf in het VK.

Gebruik nationale identiteitskaart: U kunt vanaf 1 oktober 2021 geen gebruik maken van een EU-, EER- of Zwitserse nationale identiteitskaart om het VK binnen te komen, tenzij u:

 • Over de status ‘settled’ of ‘pre-settled’ beschikt in het kader van het ingestelde EU Settlement Scheme. Klik hier voor de betekenis van de gehanteerde statussen.
 • Over een EU Settlement Scheme ‘family permit’ beschikt.
 • Over een grensarbeidersvergunning beschikt.
 • Een Swiss Service Provider.
 • Een S2 Healthcare Visitor.

In bovenstaande gevallen kunt u uw nationale identiteitskaart blijven gebruiken om het VK binnen te komen tot ten minste 31 december 2025.

Zakenreizen naar het Verenigd Koninkrijk

Visum: Als u een EU-, EER- of Zwitserse burger bent die naar het VK reist voor een korte zakenreis, hoeft u meestal geen visum aan te vragen. Met het nieuwe op punten gebaseerde Britse immigratiesysteem kunt u namelijk in de meeste gevallen tot 6 maanden het VK blijven bezoeken zonder een visum aan te vragen. Tijdens uw bezoek kunt u zoals gewoonlijk deelnemen aan zakelijke activiteiten, zoals bijeenkomsten, evenementen en conferenties. Lees hier meer over een bezoek aan het VK tijdens een zakenreis en controleer of u een visum moet aanvragen om uw voorgenomen activiteiten uit te voeren.

Als u EU-burgers, EER-burgers of Zwitserse burgers langer dan 6 maanden in het VK wilt laten werken, dienen zij zeker een visum aan te vragen. Lees hier meer over werken in het VK.

In andere gevallen, kijk hier of u een visum dient aan te vragen om het VK binnen te reizen.

Gewijzigde douaneregels per 1 januari 2021 bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 januari 2021 gelden bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk de douaneregels voor bestemmingen buiten de Europese Unie. Hoewel reizen momenteel wordt afgeraden, informeert de Nederlandse Douane reizigers wel over de nieuwe regels die vanaf 1 januari 2021 gelden voor reizen vanuit het VK.

Uit een recente peiling onder 1.289 reizigers met affiniteit met het VK blijkt dat er nog veel onwetendheid is over de gewijzigde regels. Om u te informeren, zet de Douane vijf aandachtspunten op een rij:

 • Wanneer aankopen samen duurder zijn dan (omgerekend) € 430, betaalt u hier bij terugkomst in Nederland belasting over.
 • U mag 1 liter sterke drank belastingvrij meenemen.
 • Zuivel- en vleesproducten mogen niet mee, ook niet als ze vacuüm verpakt zijn. Ook de meeste visproducten mogen niet mee.
 • U mag 1 slof sigaretten belastingvrij meenemen.
 • Als u op de heen- of terugreis (omgerekend) € 10.000 of meer aan contant geld meeneemt, dan moet u hier aangifte van doen bij de Douane.
 • Reist u met een huisdier? Het VK heeft aangegeven dat er vanaf 1 januari 2021 geen nieuwe regels gelden voor het reizen met een huisdier vanuit de EU naar het VK. De reeds bestaande eisen blijven van kracht en zijn hier te lezen.

Bereid u ruim voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk voor en bezoek www.wijsopreis.nl of download de Douane Reizen App.

Autorijden in het Verenigd Koninkrijk per 1 januari 2021

Als u een rijbewijs hebt van buiten het VK:
Bezoekers met een rijbewijs van buiten het VK kunnen autorijden in het VK. Men heeft geen Internationaal rijbewijs nodig.

Als uw voertuig niet is verzekerd in het VK:
Als uw voertuig verzekerd is in de EU dient u een groene verzekeringskaart bij zich te dragen of een ander bewijs van verzekering. Een geldig verzekeringsbewijs is verstrekt door de verzekeraar van het voertuig en voorzien van:

 • Naam van de verzekeraar
 • Kenteken of andere identificerende gegevens van het voertuig
 • Periode van de verzekeringsdekking

Gebruik van uw mobiele telefoon in het Verenigd Koninkrijk per 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 kunnen de kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon in het VK hoger uitvallen dan in EU-landen. Britse telecombedrijven mogen nu namelijk zelf de tarieven voor roaming bepalen en kunnen hierdoor zelf bepalen hoeveel extra kosten zij in rekening brengen. De EU en het VK hebben in de handels- en samenwerkingsovereenkomst daarentegen wel afgesproken om te streven naar redelijk gelijke roamingstarieven. Al met al, zal het dus per mobiele aanbieder verschillen hoeveel u voor telefoongesprekken, berichten en het gebruik van mobiele data in het VK betaalt.

Gaat u binnenkort op zakenreis naar het Verenigd Koninkrijk en heeft u na het lezen van dit blog nog vragen? Neem dan voor meer informatie contact op met uw Business Travel Consultants, zij staan voor u klaar!

Travel Well

Let op! De weergegeven informatie op deze pagina is een aanvullende service vanuit Uniglobe Alliance Travel. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wordt weergegeven.

Bronnen: gov.uk / Rijksoverheid / Uniglobe Travel Holland

Start typing and press Enter to search