Alles wat je moet weten over een visum

Alles wat je moet weten over een visum

Als je regelmatig zakenreizen maakt of veel zakenreizen buiten Europa boekt voor je collega’s, ben je vast bekend met het aanvragen van visa. Maar wat is een visum precies? Wanneer heb je een visum nodig? En wat zijn belangrijke punten om op te letten? Keep on reading!

Wat is een visum?

Een visum is een officiële toestemming om een bepaald land binnen te reizen en daar te verblijven, al dan niet voor zaken. Dit document krijg je van het land of de ambassade van je bestemming.

Wanneer heb je een visum nodig?

Dit hangt af van je bestemming en je persoonlijke situatie. Als je uit Nederland komt en reist met een Nederlands paspoort binnen Europa, dan heb je geen visum nodig. Dit omdat je met een Nederlands paspoort vrij kunt reizen binnen Europa. Buiten Europa gelden andere regels die per land kunnen verschillen. Het is slim om regelmatig te controleren of een visum vereist is, omdat deze regels kunnen veranderen. Op de vertrekluchthaven wordt altijd gecheckt of je de juiste documenten bij je hebt. Als je documenten niet in orde zijn, kun je geweigerd worden voor je vlucht of bij aankomst in het land van bestemming. Daarom is het belangrijk voor vertrek altijd goed te checken welke documenten je nodig hebt.

Alles wat je moet weten over een visum

Handige tips uit de praktijk

  • Als je regelmatig vluchten en accommodaties voor collega’s regelt die niet in Europa wonen, of voor collega’s die een paspoort hebben dat is uitgegeven door een land buiten Europa, controleer dan altijd of zij een Schengenvisum nodig hebben voor Nederland of Europa. Het komt vaak voor dat mensen worden tegengehouden op de luchthaven van vertrek vanwege ontbrekende visumdocumenten.
  • Voor veel bestemmingen buiten Europa moet een paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn na je geplande terugkeerdatum. Het gebeurt regelmatig dat reizigers geweigerd worden voor een vlucht vanwege de geldigheid van het paspoort. Controleer daarom altijd ruim van tevoren de geldigheid van je paspoort.
  • Als je naar een land reist waarvoor een visum vereist is, zorg er dan voor dat je paspoort minstens 2 lege pagina’s heeft. Hoewel een visum mogelijk maar één pagina nodig heeft, moeten er nog steeds pagina’s beschikbaar zijn voor in- en uitreisstempels.
  • Overweeg tot slot om een zakelijk paspoort aan te vragen als je vaak naar landen reist waarvoor een visum vereist is. Een zakelijk paspoort heeft meer pagina’s dan een regulier paspoort, waardoor je het langer kunt gebruiken.

Kortom, het is aan te raden om voor elke reis te controleren welke documenten vereist zijn en welke regels gelden voor het inreizen van je bestemming.

Alles wat je moet weten over een visum

Wil je de meest recente en actuele informatie die je nodig hebt om veilig en goed geadviseerd op reis te gaan? Wij werken samen met het CIBT. Zij hebben ruim 50 jaar ervaring met het verwerken van de juiste internationale reisdocumenten. Daarnaast hebben zij een wereldwijd netwerk waardoor zij op de hoogte zijn van de meest actuele visumregels van het land waar je naartoe reist. Vraag het zelf rechtstreeks aan via het Uniglobe portal van CIBT en ontvang €10 korting op de bemiddelingskosten via deze link.

Op zoek naar tips & inspiratie voor jouw volgende zakereisbestemming? Neem dan zeker een kijkje op onze blogpagina. Je volgende zakenreis boeken? Wij helpen je graag met al je zakenreisverzoeken.

Travel Well!

Bea Pors
Business Travel Consultant

 

Start typing and press Enter to search