5 tips bij vertraging van je vlucht

5 tips bij vertraging van je vlucht

Vertraging van je vlucht op de luchthaven! Wat nu?

In de meeste gevallen verlopen de reizen van onze zakenreizigers soepel, maar helaas overkomt het elke zakenreiziger wel eens: vertraging van je vlucht. In dit blog geven wij u graag een aantal tips om de tijd nuttig te besteden.

1. Maak gebruik van de uren door alvast wat werk te doen

Op bijna elke luchthaven ter wereld wordt tegenwoordig wel (gratis) Wi-Fi aangeboden. Het enige wat je nodig hebt, is een laptop en inloggen maar! Het scheelt thuis weer een aantal uur werk, en zo vliegt de tijd voorbij.

2. Maak gebruik van faciliteiten op luchthaven

Veel moderne luchthavens hebben faciliteiten waar je misschien niet direct aan denkt. Zo biedt Dubai Airport gratis douchefaciliteiten en is er een mogelijkheid om een korte massage, pedicure of manicure te nemen. Steeds meer luchthavens bieden deze mogelijkheden.

Of ga eens op zoek naar een buitendek waar je vliegtuigen kan spotten. Vooral met mooi weer, in het zonnetje kan dit een heerlijke bezigheid zijn! Ook beschikken verschillende luchtvaartmaatschappijen over lounges op de luchthavens. Ter compensatie van het wachten, kun je dan gebruik maken van de comfortabele stoelen in de lounge en soms wordt hier ook nog hapjes en drankjes aangeboden.

5 tips bij vertraging van je vlucht

3. Ga de stad in

Heb je een lange vertraging? Overweeg dan eens om de stad in te gaan. Vraag wel goed van te voren na of dit mogelijk is en of je geen visum nodig hebt. Houd er ook rekening mee dat je wellicht weer opnieuw door douane heen moet, dus aan te raden is twee uur voor vertrek weer terug te zijn.

4. Zoek uit wat je rechten zijn bij vertraging van je vlucht

Als je toch een aantal uur vertraging hebt, is het misschien handig om alvast uit te zoeken of je recht hebt op compensatie. Over het algemeen gelden de volgende regels, maar deze zijn altijd onder voorbehoud en worden per aanvraag beoordeeld:

  • Je komt op je eindbestemming aan met minimaal drie uur vertraging
  • Je vertrekt vanuit een EU-land of reist terug naar een EU-land met een in de EU-gevestigde luchtvaartmaatschappij
  • Je vliegt met een overstap vanuit de EU naar een bestemming buiten de EU

Let op: indien er sprake is van overmacht gelden deze regels niet!

5 tips bij vertraging van je vlucht

Vaak bieden luchtvaartmaatschappijen bij vertraging van je vlucht ook etens- en drinkbonnen aan, het is altijd aan te raden om hier naar te vragen. Heb je toch op eigen gelegenheid gegeten en gedronken? Bewaar dan altijd het bonnetje en dien deze achteraf in bij de luchtvaartmaatschappij. In de meeste gevallen zullen zij dit (gedeeltelijk) vergoeden.

Bij een vertraging van je vlucht tot de volgende ochtend zal een luchtvaartmaatschappij vaak een accommodatie regelen. Het vervoer van en naar de luchthaven wordt dan ook door hen verzorgd. Doen zij dit niet? Regel dan zelf een accommodatie en transfer en bewaar ook hiervan de bon. Uiteraard kan je ook altijd contact opnemen met je Alliance Travel Consultant. Wij kunnen door onze geavanceerde systemen snel zien welke hotels er in de buurt van de luchthaven nog beschikbaar zijn en direct een boeking maken.

5. Beweeg!

Iedereen die wel eens heeft gevlogen kent het: zware benen. Vooral bij lange vluchten hebben veel reizigers hier last van. Probeer van te voren dan ook zoveel mogelijk in beweging te blijven. Heb je een uurtje vertraging? Loop een extra rondje over de luchthaven en blijf zo lekker in beweging. Extra goed als je daarna weer een lange vlucht voor de boeg hebt!

Travel well!

Mariska den Hartogh,
Business Travel Consultant

Update: Dit blog verscheen voor het eerst op 11 augustus 2020 en werd op 8 april 2022 geactualiseerd met nieuwe informatie.

Start typing and press Enter to search