Vliegen: wat doet het met je smaak?

De meeste mensen vinden vliegtuigeten niet bepaald lekker. Echter besteden airlines heel veel tijd en geld om de gerechten toch smaakvol en passend te maken. KLM schakelt zelfs een 3-sterren kok in om haar gerechten samen te stellen. De smaak van het eten op grote hoogte heeft veelal te maken met het feit dat je weinig proeft als je in het vliegtuig zit. Als je vaak op zakenreis bent komt je dit waarschijnlijk bekend voor. Hoe dat nou precies zit lees je in dit artikel.

De verschillende smaken en je smaakpapillen

Voor we je meer vertellen over de smaak van vliegtuigeten, is het goed om wat meer te weten te komen over de verschillende smaken en de werking van je smaakpapillen. Hierna begrijp je namelijk beter waarom je in het vliegtuig minder proeft.

De meeste mensen vinden vliegtuigeten niet bepaald lekker. Hoe dat nou precies komt leggen we uit in dit artikel.

We onderscheiden zes verschillende primaire smaken, namelijk zout, zoet, zuur, bitter, vet en umami (een hartige smaak). De smaak van een product wordt bepaald door de combinatie én concentratie van stoffen. Daarnaast wordt de smaak van een product bepaald door de temperatuur, de geur, het uiterlijk en de consistentie van voedingsmiddelen. Het proeven van eten is namelijk een samenspel van datgene wat je ziet, wat je ruikt en wat je voelt.

Smaakpapillen zitten op je tong, in je gehemelte en in je keelholte. De smaakpapillen in je mond zorgen ervoor dat je eten proeft. Hierbij speelt speeksel ook een rol. Speeksel zorgt er namelijk voor dat vast voedsel opgelost wordt. Het speeksel zorgt vervolgens voor een smaakoverdracht naar de smaakpapillen. De zes primaire smaken proef je op je hele tong. Hoe ouder je wordt, des te minder je proeft. Dit verklaart waarom je smaak en smaakbeleving door de jaren heen verandert.

De meeste mensen vinden vliegtuigeten niet bepaald lekker. Hoe dat nou precies komt leggen we uit in dit artikel.

Je smaakvermogen in het vliegtuig

Door het vliegen op hoogte neemt je reukvermogen af. Door het afnemen daarvan, verandert je smaak ook. Je kunt dit vergelijken met een kleine verkoudheid. Als je minder kunt ruiken omdat je verkouden bent, verandert je smaak ook. Door een hevige verkoudheid kan je smaak zelfs gedeeltelijk verdwijnen.

Daar komt nog bij dat de luchtvochtigheid en de luchtdruk in een vliegtuig relatief laag zijn. Door de lage luchtvochtigheid en de lage luchtdruk worden je smaakpapillen in feite gedeeltelijk uitgeschakeld. Hierdoor proef je minder.

De meeste mensen vinden vliegtuigeten niet bepaald lekker. Hoe dat nou precies komt leggen we uit in dit artikel.

Extra kruidig vliegtuigeten

Smaken van zout en suiker nemen tijdens het vliegen met 20 tot 30 procent af. Om het smaakverlies te compenseren, wordt vliegtuigeten extra gekruid. Sommige vliegmaatschappijen voegen bovendien synthetische smaakversterkers toe aan de gerechten die ze serveren. Andere maatschappijen werken met natuurlijke kruiden en zuren om vliegtuigeten meer smaak te geven.

 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op het blog van KLM: https://blog.klm.com/nl/

Start typing and press Enter to search