Super blij met ons eigen zakenreis-kantoor: UNIGLOBE Alliance Travel

Op 7 Maart 2020 begon ik, Merel Kolenberg (Business Travel Consultant in Arnhem), samen met mijn partner aan een avontuurlijke reis met bestemming Sri Lanka. Een land dat al langer op onze wensenlijst stond. Op de genoemde datum stapten wij, ondanks het al rondwarende Coronavirus, nietsvermoedend in het vliegtuig.

Nog geen twee uur na aankomst in ons hotel in Negombo, hadden we voor ons gevoel de hele gemeenschap al de hand geschud en naar mooie levensverhalen geluisterd onder het genot van een kop thee. Negombo, een stad die leeft van inkomsten uit de visserij en het toerisme. Ook een stad die, sinds de mini-Tsunami in 2018 en de verschrikkelijke aanslagen vorig jaar op 2e Paasdag, net als de rest van het land, al flink had ingeboet op inkomsten uit het toerisme.

Terug naar onze eerste week. Wat een lieflijk land en wat een gastvrije mensen! Wij hebben nog nooit meegemaakt dat een Hindoetempel, stupa, kerk en moskee vanaf een punt allemaal zichtbaar zijn en dat verschillende religies naast elkaar leven.

Natuurlijk kijk ik als ik op vakantie ben ook altijd met een scheef oog naar de zakelijke kant. Ik probeer zo veel mogelijk informatie tot me te nemen, waarover ik zakenreizigers kan informeren wanneer ik weer terug aan het werk ben. Zo kan ik onderstaande bijvoorbeeld delen omtrent zakendoen in Sri Lanka:

Begroeting

Sri Lankanen hebben een nette zakenetiquette. Geef een stevige handdruk. Een man wacht bij een begroeting met een vrouw totdat zij als eerste de hand uitsteekt.

Vergadercultuur en beslissingen

Goede en betrouwbare zakenrelaties zijn erg belangrijk voor de Sri Lankanen. Een zakenrelatie opbouwen kost tijd. Daarom is de eerste vergadering vaak alleen een kennismaking.

Sri Lankanen zeggen niet altijd direct waar het op staat. Luister daarom goed tussen de regels door.

De top beleidsmakers wonen vergaderingen vaak zelf niet bij. Het middensegment van de staf wel. Is er een goed en solide zakenvoorstel? Dan wordt dit doorgestuurd naar de top. Uw geduld kan hierdoor op de proef worden gesteld. Het heeft geen zin om extra druk uit te oefenen.

Visitekaartjes

Het uitwisselen van visitekaartjes gaat zoals u gewend bent. Zet waar mogelijk uw titel(s) erop. Geef uw kaartje altijd met twee handen.

Tot zover mijn tips over zakendoen met Sri Lankanen.

Weer terug naar mijn reis. Na Negombo bezochten wij Anuradhapura, Triecomalee en Sigiriya. Het avontuurlijke deel van onze reis moest nog gaan beginnen, toen wij merkten dat de situatie in Sri Lanka ook begon te veranderen en we snel keuzes moesten gaan maken. In plaats van door te reizen naar Kandy en “De Tand van Buddha”, zijn wij teruggekeerd naar Negombo, waar we dichter bij de luchthaven van Colombo zaten.

Super blij met ons eigen zakenreis-kantoor

Nu ben ik zelf werkzaam bij Uniglobe Alliance Travel, maar hebben wij nu ook zelf aan den lijve ondervonden hoe het is wanneer je in het buitenland letterlijk strandt.  Ik ben zo blij dat ik gebruik kon maken van een full service reisorganisatie met dedicated medewerkers, mijn eigen collega’s wel te verstaan. Onze eigen pogingen op lokaal niveau, om thuis te komen, liepen op niets uit. Met de hulp van mijn lieve collega’s zijn we alsnog snel en veilig thuisgekomen.

Duty of care staat inmiddels hoog in het vaandel van de meeste bedrijven. Meteen een van de redenen waarom wij worden ingeschakeld. Want met één druk op de knop kunnen wij van één bedrijf alle reizigers traceren, contacten en eventueel terugbrengen naar Nederland of (soms) ook naar andere landen.

Toch zijn er nog altijd veel MKB bedrijven die alles zelf boeken en de reizigers daardoor niet gemakkelijk terug konden. Immers, waar moet je beginnen? Wie bel je? Lijnen zijn overbezet of niet bereikbaar. Daarom hebben wij ons tijdens deze crisis ook beschikbaar gesteld om gratis advies te geven aan gestrande reizigers. Hiermee hebben we vele zakenreizigers alsnog geholpen.

Wanneer het mogelijk is, gaan wij Sri Lanka zeker weer bezoeken en onze reis voortzetten. Gelukkig hebben we wel volop kunnen genieten van het heerlijke eten, zoals Kothu Rotti. Een Sri Lankaans gerecht gemaakt van godhamba roti, groenten, eieren en / of vlees en kruiden. Hieronder deel ik dit heerlijke recept om jullie ook mee te laten genieten van alle geuren en kleuren uit de Sri Lankese keuken!

Kothu Rotti
Ingrediënten

Wat heb je nodig voor 3 personen?

  • 6 kleine tortilla wraps of roti (240 gram)
  • (Je kunt ook zelf roti maken: 400 gram zelfrijzend bakmeel en lauwwarm water, laat het deeg 45 minuten rijzen en maak hier 6 rotipannenkoekjes van, bak deze kort op iedere kant)
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram gesneden groente (ik gebruikte een zak roerbakmix champignon, maar je kunt zelf kiezen wat je lekker vind)
  • 300 gram kipfilet
  • 2 eieren
  • Olijfolie of kokosolie
  • 1 groente bouillonblokje
  • Kaneel
  • Kerrie
  • Peper
  • Zout
  • Eventueel sambal of chilikruiden

Bereidingswijze

  • Snijd de kipfilet in kleine stukjes.
  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Bak hier de stukjes kipfilet kort in aan, ze hoeven nog niet door en door gaar te zijn.
  • Bestrooi met flink wat kaneel en kerrie.
  • Snijd ondertussen de knoflook fijn.
  • Doe deze en de rest van de groente bij de stukjes kipfilet in de pan.
  • Laat dit een poosje gaar worden en snijd ondertussen de roti/wraps in kleine stukjes of reepjes.
  • Breek 2 eieren boven de pan en laat deze al roerend stollen.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan, voeg de stukjes roti/wrap toe en roer dit goed door elkaar. Laat het een beetje zacht worden.
  • Voeg naar smaak peper, zout en eventueel sambal of chilikruiden toe.

Vinoden kanna! (Eet smakelijk in het Singalees)

Groetjes, Merel
Business Travel Consultant
Uniglobe Alliance Travel

Start typing and press Enter to search