Duurzame accommodaties tijdens jouw zakenreis

Duurzame accommodaties tijdens je zakenreis

Het klimaatakkoord 2030 houdt veel mensen, maar ook veel bedrijven bezig. Met zijn allen naar een duurzame nieuwe economie! Maar zijn we allen bereid om concessies te doen? In sommige gevallen zullen we namelijk anders moeten gaan denken en handelen. Zodra we op (zaken)reis gaan en een keuze moeten maken uit de vele hotels die er op de markt beschikbaar zijn, kijken we toch al snel naar criteria zoals het aantal sterren, de recensies, de foto’s, de kwaliteit van de bedden etc. Niet verkeerd natuurlijk, maar er wordt nog weinig gekeken naar duurzame accommodaties.

Kijk een volgende keer ook eens naar de mate van duurzaamheid van een hotel of de stappen die hotels ondernemen om te verduurzamen. Om je vast een stapje op weg te helpen richting duurzame accommodaties, geef ik, Jizlia- Business Travel Consultant, je in dit blog een aantal voorbeelden van acties die hotels ondernemen én acties die jij zelf tijdens een zakenreis kan ondernemen om te verduurzamen.

Tips om duurzaam te verblijven tijdens jouw zakenreis.

Duurzaamheidsacties vanuit duurzame accommodaties

Allereerst geef ik je graag een paar voorbeelden van acties die duurzame accommodaties tegenwoordig veel ondernemen om hun verblijf te verduurzamen.

  1. Minimale impact op het milieu: Dit is dan ook meteen het belangrijkste kenmerk van duurzaamheid. Wanneer een hotel echt volledig klimaatneutraal wil zijn, moet hier vaak vanaf de bouw al rekening mee worden gehouden. Bestaande hotels kunnen nog wel maatregelen nemen om zoveel mogelijk te verduurzamen of gaan soms voor een complete renovatie met duurzame materialen en energiebesparende ingrepen.
  2. Energiebesparing: Er zijn verschillende zaken waar een duurzame accommodatie rekening mee kan houden. Denk aan goede isolatie of duurzame verlichting in de kamers en in de publieke ruimtes.
  3. Electra en verlichting: Veel hotels werken met zogenaamde sleutelkaarten. Zodra je op je kamer komt en de sleutelkaart in het daarvoor bestemde vakje steekt, gaat de tv aan en gaan de lampen branden. Dit werkt andersom dan ook als een besparing, zodra je deze eruit haalt en de kamer verlaat.
  4. Hervullen van shampoo en zeep: De leuke zeepjes, shampoo en bodylotion die vroeger meegingen als aandenken naar huis, worden nu veelal vervangen door hervulbare of plasticvrije verpakkingen.
  5. Handdoeken: Voorheen werden iedere dag nieuwe handdoeken op de kamer gelegd, tegenwoordig zijn deze regels veranderd en worden de handdoeken alleen vervangen wanneer deze door de gast op de grond of in een aparte wasmand worden gelegd.
  6. Ecologisch schoonmaken: De schoonmaakkarren van de housekeeping zijn steeds vaker ingericht met duurzame ecologische schoonmaakproducten.
  7. Opvangen van regenwater: Het opvangen van regenwater is een heel duurzame en uitstekende methode om water te besparen en voor toekomstig gebruik op te slaan. Het water kan worden gefilterd en worden gebruikt voor doeleinden als het schoonmaken van groenten en de was.

Wat kunnen accommodaties doen om hun gasten duurzaam te laten verblijven? - Duurzame accommodaties

Duurzaamheidsacties vanuit boeker & zakenreiziger

Ook als boeker en bezoeker van een hotel kan je voorafgaand aan je reis al “duurzame” keuzes maken. Denk aan de volgende punten:

  1. Green Key: Controleer of het hotel dat je boekt een Green Key Certificaat heeft. Green Key is een internationaal duurzaamheidslabel voor bedrijven in de toerisme-, recreatie-, vergader- en congresbranche. De accommodaties die het internationale Green Key keurmerk hebben behaald voldoen aan strenge normen op het gebied van duurzaamheid, milieu en MVO. Het doel vanuit Green Key is dat bedrijven altijd een stap verder gaan dan de wet- en regelgeving vereist. Green Key is momenteel in meer dan 50 landen bekend en heeft in Nederland een grote bekendheid. Nederland heeft dan ook de meeste Green Key certificaathouders ter wereld!
  2. Green Globe: Ook bestaat internationaal het Green Globe certificaat. Green Globe is speciaal ontworpen voor de reis- en gastvrijheidsindustrie. Vaak wordt er bij duurzaamheidscertificaten met name gefocust op de ecologische kant (het besparen van ons milieu). Bij Green Globe zijn milieu, economische én sociale maatregelen goed vertegenwoordigd. Voorbeelden van ketens die een Green Globe Certificate hebben zijn; Scandic, Clubmed, Radisson, Mövenpick en Intercontinental.
  3. Eigen toiletspullen meenemen. Het zelf meenemen van shampoo en douchegel is natuurlijk ook erg duurzaam. De 100 mililiter flesjes mogen mee in de handbagage en zijn er ook in een handige 2 in 1 versie (bijv. shampoo en conditioner). Dat is al 1 flesje minder aan gewicht in de koffer, maar ook 1 flesje minder aan verspilling. Daarnaast kan je handdoek na gebruik, vaak prima een extra dag mee wanneer je deze na het douchen op het daarvoor bestemde haakje of rekje hangt.

Wat kun jij zelf doen om duurzaam te verblijven? - Duurzame accommodaties

Gelukkig wordt de stap voor het kiezen van duurzame accommodaties steeds makkelijker en inzichtelijker. Hopelijk helpen bovenstaande tips je tijdens het boeken van je een duurzamere zakenreis! Oh, en vergeet ook zeker niet de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren! Bij Uniglobe Alliance Travel bieden we de mogelijkheid om je CO2-uitstoot automatisch te berekenen en te compenseren. Wil je hier meer over weten? Kijk dan hier hoe wij voor jouw organisatie eenvoudig de CO2-uitstoot compenseren.

There is no plan(et) B!

Travel Well and Sustainable

Jizlia Telussa,
Business Travel Consultant

Update: Dit blog verscheen voor het eerst op 10 augustus 2021 en werd op 26 januari 2023 geactualiseerd met nieuwe informatie.

Start typing and press Enter to search