Het vliegveld van de toekomst

Het vliegveld van de toekomst

Je herkent het wel: drukte, rijen met wachtende passagiers voor de incheckbalies en veiligheidscontroles en de vele borden die je de weg moeten wijzen in het doolhof dat een luchthaven heet. Maar hoe leid je die enorme passagiersstromen in goede banen? Vooral in een tijd dat consumenten steeds meer eisen stellen aan comfort en soepele geïndividualiseerde dienstverlening. We nemen je mee in een korte reis om de wereld in de nieuwste ontwikkelingen richting het vliegveld van de toekomst.

Biometrie, kunstmatige intelligentie & robotica

Het antwoord is uiteraard technologie. Machine-learning wordt snel geïntegreerd om processen zowel voor consumenten als operators te verbeteren. Denk hierbij aan bagagetracking en monitoring van de passagiersstromen op de luchthavens. Hierbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologieën als augmented reality (AR), Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie (KI), chatbots en biometrie.

Robotica

Neem chatbot FRAnky van de luchthaven Frankfurt. FRAnky helpt passagiers in het Duits en Engels bij het zoeken naar vluchten, verstuurt vluchtstatusupdates en geeft informatie over winkels, restaurants en servicefaciliteiten in de buurt. Ook in Nederland worden robots ingezet en wel bij het tillen van de bagage. De bagagerobots nemen het fysiek zware deel van bagageafhandeling, het tillen van de koffers, over van de medewerkers. In 2024 worden nog meer van deze robots aangeschaft door om het werk in de bagagekelder voor iedereen lichter te maken en een vliegveld van de toekomst te worden!

Biometrie op het vliegveld

En wat denk je ervan om voortaan gewoon je gezicht te laten zien in plaats van je paspoort en instapkaart? Changi Airport in Singapore heeft gezworen om in 2024 ‘paspoortvrij’ te gaan en in plaats daarvan op biometrie te vertrouwen. Dit zal zich uiten in verschillende geautomatiseerde contactpunten, van bagageafgifte tot immigratie en toegang tot het vliegtuig. En niet alleen in Singapore streven ze naar deze wijze van reizen. Biometrie wordt ook al gebruikt bij de incheckkiosken, pre-security en boarding gates op luchthavens als Hongkong, München en Frankfurt. Voorlopers op het gebied van luchtvaart innovatie en helemaal klaar als vliegveld van de toekomst! What’s next?!

Schiphol lanceert app voor Apple Watch

Ben je een gebruiker van een Apple Watch? Dan is het handig om de app van Schiphol te downloaden! Deze app stelt je in staat om gemakkelijk en snel via jouw horloge de belangrijkste informatie over jouw vlucht te ontvangen. Denk aan vertrek- en aankomsttijden, de vertrekhal en gate, tot aan vluchtupdates. Handig toch?

In de terminal

Op verschillende luchthavens van de toekomst wordt robotica al volop ingezet om de processen te verbeteren. In Seoul en Guangzhou wordt al gebruik gemaakt van robots, deze geven aan wanneer mensen geen mondkapje dragen en andere zorgen voor het steriliseren van veel aangeraakte oppervlaktes zoals liftknoppen en bagagewagentjes. Op New York JFK airport wordt met geautomatiseerde camera’s de drukte al in de gaten gehouden en alarmeert wanneer op bepaalde punten opstoppingen ontstaan zodat andere routes opengesteld kunnen worden.

Instappen

De laatste stap in het proces is contactloos instappen. In de U.S. A. wordt al op verschillende “vliegvelden van de toekomst” getest met een geautomatiseerde gate. Hier wordt je gezicht gescand en je identiteit biometrisch gecontroleerd.

Amsterdam Airport Schiphol

Short Connection Pass

Ook dichtbij huis wordt volop gewerkt aan automatisering en duurzaamheid. Zo zet Amsterdam Airport Schiphol nu versneld in op gezichtsherkenning, dat moet de paspoortcontroles onnodig maken. De Koninklijke Marechaussee bekijkt ook hoe contactmomenten omlaag kunnen. In de toekomst zullen de paspoortcontroles geheel verdwijnen en kom je Schiphol binnen via een gang waarin iedereen met technische hulpmiddelen gecontroleerd zal worden. Voor overstappers wordt momenteel al getest met de ‘Short Connection Pass’. Men ontvangt deze pas door bij een overstap van minder dan een uur de boarding pass te scannen en zo bij de controles via een versneld traject te kunnen lopen.

Photo source: Schiphol
Het vliegveld van de toekomst: Schiphol Short Connection Pass

Verduurzaming

Schiphol heeft het voortouw genomen in het maken van afspraken in het verduurzamen van de luchtvaart. In Nederland heeft dit geleid tot een gezamenlijk doel van de hele luchtvaartsector. In 2030 wil de sector de CO2-uitstoot van de luchtvaart vanuit Nederland hebben teruggebracht naar het niveau van 2005. In 2050 is de luchtvaart dan CO2-neutraal. Schiphol is een van de Europese luchthavens waar biokerosine verkrijgbaar is. Een van de afspraken is dat in 2030 14% van de brandstof die op de Nederlandse luchthavens wordt getankt duurzaam is. Daarom investeert Schiphol Group ook in de eerste Europese raffinaderij voor duurzame vliegtuigbrandstof. Daarnaast neemt Royal Schiphol Group deel aan 2 startups die de ontwikkeling en productie van synthetische kerosine een flinke stap verder brengen.

Van en naar Schiphol

Schiphol heeft verschillende duurzame manieren om de luchthaven te bereiken:

  • Elektrisch openbaar vervoer: Sinds maart 2018 rijden er op en rond Schiphol ruim 200 elektrische openbaar vervoerbussen van Connexxion en stoten dus geen CO₂, ultrafijnstof en stikstof uit.
  • Elektrische taxivloot: Sinds maart 2018 rijden er op en rond Schiphol ruim 200 elektrische openbaar vervoerbussen van Connexxion en stoten dus geen CO₂, ultrafijnstof en stikstof uit.
  • Deelauto parking: Ook heeft Schiphol een speciaal parkeerterrein voor deelauto’s. Want autodelers zijn bewuste rijders!
  • Laadpalen: Schiphol heeft een flink aantal laadpalen, waarvan de stroom afkomstig is van Nederlandse windenergie.

Elektrisch en op waterstof vliegen

Daarnaast zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van elektrische vliegtuigen en vliegen op waterstof. Commerciële vluchten op deze manier zijn nog ver weg, maar er wordt veel samengewerkt tussen de verschillende luchthavens in Nederland om hierin vooruitgang te boeken.

Zoals je ziet, is er al veel in ontwikkeling en gaat er zeker nog veel veranderen op vliegvelden van in de toekomst. Alles voor jouw veiligheid, comfort en persoonlijke beleving. Wij houden de ontwikkelingen scherp in de gaten en houden je uiteraard op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen om jouw zakenreis nu en in de toekomst zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Op naar het vliegveld van de toekomst!

Travel Well!

Eveline Repko
Manager Operations Uniglobe Alliance Travel Goes

Update: Dit blog over vliegvelden van de toekomst verscheen voor het eerst op 6 oktober 2020 en werd op 18 maart 2024 geactualiseerd met nieuwe informatie.

Kantoor Alkmaar (AFAS Stadion AZ)

Kantoor Goes

Kantoor Arnhem

Kantoor Almere

Kantoor Rotterdam