Twintig jaar geleden hadden nog maar heel weinig mensen gehoord van Dubai, een bescheiden emiraat in het Midden-Oosten. Daar is de afgelopen decennia met duizelingwekkende vaart verandering in gekomen. Dubai is tegenwoordig een supermoderne wereldstad die veel te bieden heeft op het gebied van internationale handel en transport, zakelijke dienstverlening en niet te vergeten het toerisme.
Ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkelt de huidige leider van Dubai, Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum een visie over de toekomst van het emiraat waar zijn familie de scepter zwaait. Van Noord-Afrika tot India en van Ethiopië tot Rusland is er geen enkel goed georganiseerd zakencentrum met adequate infrastructuur en goede verbindingen met de rest van de wereld. Tijd dus om daar verandering in aan te brengen, stelt de sjeik.
Zakenreizen naar Dubai: de EXPO 2020 in Dubai
Op dit moment staat alles in het teken van de voorbereidingen voor de EXPO 2020. Deze wereldtentoonstelling moet alle vorige EXPO’s overtreffen en Dubai doet er alles aan om dat ook waar te maken. De verwachting is dat de investeringen en de meer dan twintig miljoen bezoekers een miljarden bijdrage aan de economie zullen leveren. Bovendien zal het evenement naar schatting ruim 250.000 banen opleveren.
De bekende skyline van Dubai
Met behulp van een meerjarenplan staat in Dubai in no-time het grootste aantal hijskranen ter wereld. Emirates is op weg om de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld te worden en de havens van Dubai groeien als kool. De IT en infrastructuur wordt in hoog tempo ontwikkeld en het wegennet in Dubai groeit hard. In de woestijn ontstaat een architectonisch sprookje en inmiddels heeft Dubai een wereldwijd bekende skyline. Op die skyline prijken bijvoorbeeld de Burj al Arab (het meest exclusieve hotel ter wereld) en de Burj Khalifa (het hoogste gebouw ter wereld). Ook de Palmeilanden zijn wereldwijd bekend en spreken tot de verbeelding van veel mensen en bedrijven. Uit de hele wereld komen daarom bedrijven, van start-ups tot multinationals, naar de businesscentra van het golfstaatje om handel te drijven of om zich te vestigen.
Smeltkroes van nationaliteiten in Dubai
Dubai is een echte smeltkroes van nationaliteiten. Op een totaal inwonersaantal van 2,7 miljoen is 85 procent afkomstig uit het buitenland, verreweg het grootste aantal komt uit Azië. De ruim honderdduizend Britse expats vormen de grootste groep binnen de westerse expats, maar er wonen en werken ook ruim vijfduizend Nederlanders. Dubai heft geen inkomstenbelasting en dat is natuurlijk geen onbelangrijke bijdrage aan het succes en de aantrekkelijkheid van het emiraat.
Zaken doen in Dubai
Wie regelmatig op zakenreis gaat naar Dubai, doet er goed aan om rekening te houden met een aantal gewoonten en gebruiken die gangbaar zijn in de Verenigde Arabische Emiraten. Zo is het normaal om je zakenpartner met zijn titel aan te spreken en wordt formele kleding verwacht. Ook moeten buitenlandse gasten stipt op tijd zijn voor een afspraak, terwijl het niet ongewoon is dat degene met de afspraak ‘gemaakt’ te laat komt. In Dubai geldt ‘business is personal’ en tijdens een zakelijk gesprek is het heel normaal om persoonlijke onderwerpen, zoals de gezondheid van de gesprekspartners, het weer en het land van herkomst, te bespreken. Wel is het beter om weg te blijven bij onderwerpen die met politiek of religie te maken hebben. Een relatiegeschenk wordt gewaardeerd, vooral met pennen, agenda’s en typisch Nederlandse producten (behalve alcoholische dranken) kun je niet fout gaan.
Zakendoen in Dubai draait om vertrouwen. Een enkele ontmoeting is daarom vaak niet genoeg om afspraken te maken. Wil je echt iets bereiken, dan zal je veel tijd en energie moeten steken in het contact met de zakenpartner en zeker een paar keer naar Dubai moeten reizen.
Culinair walhalla
Het toerisme is een van de belangrijkste pijlers in de ontwikkeling van Dubai. De stad is met haar grote aantal hotels uitstekend voorbereid op de miljoenen mensen die de stad ieder jaar weer bezoeken. De kwaliteit van de kamers en faciliteiten in alle prijsklassen is over het algemeen erg hoog. Wat restaurants betreft is Dubai niets minder dan een culinair walhalla. Waar je ook trek in hebt, je kunt het hier vinden. Indiaas, Spaans, Japans, Frans, Braziliaans, Zuid-Afrikaans, Thais, Iers, Australisch, de hele wereldkeuken is hier ruim vertegenwoordigd. Wil je een avondje mosselen met Vlaamse frieten en mayonaise, dan kun je die bij een van de Belgische biercafé’s bestellen. Maar ga ook eens een avondje bij restaurant Ravi op straat eten. Voor een paar euro eet je er de lekkerste gerechten uit de Pakistaanse keuken. Alcohol is in de hotels en in restaurants met een vergunning gewoon verkrijgbaar, maar is vaak wel erg duur. Bezoekers in Dubai kunnen geen drank kopen in de speciale alcoholwinkels,. Maar bij aankomst op het vliegveld mag je voordat je door de douane gaat wel vier flessen per persoon in de taxfree winkels kopen en invoeren.
Oude stad
In Dubai is bijna alles nieuwer, hoger, groter of duurder, maar als je het leuk vindt dan kun je ook rondkijken in het oude oorspronkelijke Dubai. Je kunt een paar uur heerlijk ronddwalen in de oude stad met haar smalle straatjes en de historische, gerestaureerde wijk Bastakya. Steek het water van de oude haven over met een abra (= bootje) en breng een bezoek aan een van de vele marktjes die de stad rijk is. De goudsouk, kruidensouk en stoffensouk zijn echte aanraders. Daar vind je ook gelijk het oude Dubai Museum, dat een mooi beeld geeft van de geschiedenis van de stad.
Door de moderne skyline zou je het bijna vergeten, maar Dubai ligt natuurlijk midden in de woestijn. Van april tot oktober lopen de temperaturen op tot ver boven de veertig graden en daar moet je echt rekening mee houden. Je vindt veel minder terrasjes dan wij als Nederlanders zouden verwachten in een land waar de zon bijna altijd schijnt. Veel mensen zoeken verkoeling in een van de vele winkelcentra die het land rijk is. Iedere shopping mall heeft naast honderden winkels ook tientallen restaurants, bioscoopzalen en allerlei attracties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een schaatsbaan, klimwand, skydive training of een compleet indoor ski-paradijs?
Wie tussen oktober en april reist heeft geluk: in die periode zijn de temperaturen wat aangenamer. Leuk is het dan om met een zakelijke relatie te gaan golfen op een van de tientallen fantastische golfbanen. Ook woestijnsafari’s en een dagje aan het strand staan hoog op de lijst bij zakenreizigers die wat tijd over houden voor leisure. Want business en pleasure combineren, dat kan in Dubai als geen ander.
Zakenreizen van- en naar Dubai
Emirates is de nationale trots van de Dubai en een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Ze vliegen iedere dag twee keer met een Airbus A380 superjumbo tussen Dubai en Amsterdam. Binnenkort komt daar vier dagen per week een derde vlucht bij. KLM vliegt dagelijks op Dubai en breidt binnenkort eveneens uit met twee extra vluchten per week.
De do’s en dont’s in Dubai
Dubai is een van de veiligste steden ter wereld. Een van de oorzaken hiervan is de strenge wetgeving en het strakke handhavingsbeleid. Als je je normaal en bescheiden gedraagt is er niets aan de hand, maar dronkenschap, zoenen in het openbaar, middelvingers en vloeken kunnen zomaar leiden tot een verlenging van je vakantie in de gevangenis. Ook het meenemen van ‘verboden’ medicijnen kan aanleiding zijn voor arrestatie. Onderzoek in dat geval voordat je op reis gaat of jouw medicijn ook in Dubai geaccepteerd wordt.
MICE: Meetings, Incentives, Congressen en Events in Dubai
Als er een plek op aarde is waar alle ingrediënten voor het organiseren van MICE evenementen voor het oprapen liggen, dan is het wel in Dubai. Naast de vele hotels en conferentiecentra ligt in het centrum van de stad het Dubai World Trade Centre, een complex met tientallen zalen. Werkelijk ieder evenement kan hier uitstekend gefaciliteerd worden. Voor het organiseren van MICE kunt u terecht bij goMICE. Zij helpen u graag verder.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de Traveletc. van UNIGLOBE. Editie najaar 2018