Wat gebeurt er met de ruimbagage na het inchecken op Schiphol?

Wat gebeurt er met de ruimbagage na het inchecken op Schiphol?

Als je onderweg bent voor een zakenreis (of voor een welverdiende vakantie), dan willen wij allemaal dat onze bagage op de juiste locatie, maar natuurlijk ook zonder schade aankomt op bestemming. Een vliegtuig staat maar een korte periode aan de grond en gaat vaak snel na het landen alweer bepakt en beladen de lucht in. Binnen deze korte periode dat het vliegtuig aan de grond staat moet er een hoop gebeuren om het vliegtuig weer te laten vertrekken. Eén van de grootste uitdagingen is het aan boord krijgen van alle bagage die passagiers meenemen. Hoe zorgt een luchthaven zoals Schiphol ervoor dat al die duizenden koffers en andere ruimbagagestukken op de juiste bestemming komen? In dit artikel laten we zien welke reis jouw ruimbagage aflegt op een luchthaven.

Registratie van de ruimbagage

Op het moment dat je je koffer incheckt bij de incheckbalie of bij een selfservice bagage drop-off begint de lange reis voor jouw koffer. Bij de incheckbalie of bij de selfservice bagage drop-off wordt een label met een streepjescode aan de koffer bevestigd. Op dit kleine labeltje met streepjescode staat alle informatie die van belang is voor de reis van de koffer. Op dit label staat bijvoorbeeld het vluchtnummer, de bestemming en de vluchtdatum. In het label zit ook een extra chip, op deze manier kan de koffer zijn hele route binnen het proces worden gemonitord.

In deze video kun je zien wat er met jouw koffer gebeurt wanneer je de deze hebt afgegeven op de luchthaven:

Wat maakt een koffer mee?

Op Schiphol, maar ook op andere moderne luchthavens ligt voor honderden kilometers aan lopende banden om alle koffers te verwerken. Je eigen koffer legt zeker niet altijd deze volledige route af, maar maakt de juiste en kortste route om in het vliegtuig te komen. Op Schiphol lopen al deze bagagebanden onder de grond. Tijdens het afleggen van zijn route over de bagagebanden maakt een koffer heel wat mee. De koffer zal bijvoorbeeld worden gescreend door beveiligingsmedewerkers of machines. Tijdens de gehele route over de lopende banden monitort de luchthaven de koffer aan de hand van dat kleine labeltje. Op deze manier weten ze bijna altijd waar je koffer is.

Wat gebeurt met jouw ruimbagage na het inchecken op Schiphol?


In sommige gevallen slaat de luchthaven een koffer eerst op in een buffer, dit kan je zien als een soort ‘koffer-hotel’. Hier komen koffers te liggen die nog niet het gehele proces hoeven te doorlopen, omdat je bijvoorbeeld te vroeg bent ingecheckt of als een vliegtuig flinke vertraging heeft. Op deze manier zorgt het systeem automatisch voor ruimte van koffers die wel zo snel mogelijk naar het vliegtuig moeten.

Mensenwerk

Ondanks de geavanceerde geautomatiseerde systemen blijft het verwerken van koffers voor een gedeelte mensenwerk. Je koffer zal voor de veiligheid niet alleen door machines worden gecontroleerd, maar ook door mensen. Soms raakt je koffer zijn data kwijt en dan zal iemand zorgen dat hij weer op de juiste plek in het systeem terecht komt. Uiteindelijk moet een koffer ook vanuit het systeem naar het vliegtuig en dit is en blijft voorlopig nog steeds mensenwerk. Ook als je na een vlucht op bestemming aangekomen bent, zal de koffer door mensen uit het vliegtuig moeten worden gehaald. Vanaf dat moment gaat de koffer opnieuw een mooie reis maken. In onderstaande video kun je zien wat de koffer doorstaat voordat deze weer bij de eigenaar belandt.

Bekijk het proces in 3D

Zou je wel eens een ritje willen maken door het gigantische bagagesysteem van Schiphol? In onderstaande video kun je het proces van een koffer zelf beleven. De opname is gemaakt met een 3D-camera die op een koffer in het bagagegebied is gemonteerd.

Foutpercentage

Ondanks alle techniek en alle mensen die elke dag hun best doen alle koffers op de juiste bestemming te krijgen, gaat er soms ook wel eens wat mis. De meeste koffers die worden ingecheckt komen in één keer goed aan op hun bestemming. Bij minder dan 1% van de koffers gaat wel eens iets mis en bij slechts 0,5% zijn er grotere problemen. Bij deze koffers is de eigenaar niet altijd direct te achterhalen. Het is daarom altijd verstandig om op de koffer een sticker te plakken met je adresgegevens en eventuele bestemmingsgegevens. Probeer zo min mogelijk losse touwtjes en frutseltjes aan een koffer te doen, dit vergroot de kans dat er iets mis gaat!

Update: Dit blog verscheen voor het eerst op 21 december 2018 en werd op 25 januari 2022 geactualiseerd met nieuwe informatie.

Geraadpleegde bronnen:

  • https://nieuws.schiphol.nl/wat-gebeurt-er-met-je-koffer-na-het-inchecken/

Start typing and press Enter to search