Israël, het land van uitersten

Twee jaar geleden heb ik, Carin Stadhouders – Business Travel Consultant, het bijzondere Israël mogen bezoeken. Het is een land van uitersten waar je het nachtleven van de moderne stad Tel Aviv of de historie van Jeruzalem kunt ontdekken. In Israël kom je van een wereldstad uit in de woestijn en van een intense en eeuwenoude cultuur bij ongerepte natuur. Het is voor velen ook wel het “beloofde land”.

Tel Aviv vs. Jeruzalem

Tel Aviv en Jeruzalem verschillen als dag en nacht. Tel Aviv is een bruisende stad waar men de perfectie combinatie vindt van stad, strand en cultuur. Hier kun je overdag op het strand liggen, vervolgens heerlijk uit eten gaan om daarna het nachtleven te verkennen. Jeruzalem daarentegen is één van de heiligste steden op aarde. Deze stad ademt cultuur en de mengelmoes van geloven is hier overal heel erg voelbaar. Een bijzondere en intense ervaring om deze stad te bezoeken.

Op weg naar Israël

Vanuit Nederland vliegen verschillende maatschappijen richting Tel Aviv, namelijk KLM, Transavia, Easyjet en de nationale luchtvaartmaatschappij El Al. Waar u al vliegend met KLM, Transavia of Easyjet de normale procedures zult doorlopen op de luchthaven en tijdens het vliegen, kunt u, indien u een ticket boekt bij El Al, een aantal afwijkende procedures verwachten. Zo heeft El Al haar eigen security check in een afgesloten ruimte in vertrekhal 3, op de luchthaven van Schiphol. Hier zult u worden ondervraagd door de Shin Beth (Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst) over onder andere de plannen tijdens uw reis. Zorg dan ook altijd dat u ruim op tijd op de luchthaven bent (3 uur wordt geadviseerd). Verder is er aan boord ook altijd een viertal bewakers aanwezig en de maatschappij geeft aan op elk toestel een raketafweersysteem te hebben geplaatst. Kortom, een hele ervaring, maar uiteindelijk is het allemaal bedoeld voor uw veiligheid. Na een vlucht van circa 4,5 uur is de aankomst op de luchthaven Ben Gurion van Tel Aviv. De luchthaven is vernoemd naar David Ben Gurion, de belangrijkste oprichter van de staat Israël in 1948. Daarnaast werd hij de eerste premier van Israël.

“How to get around”

Eenmaal aangekomen in Israël zijn er verschillende mogelijkheden om op uw bestemming te komen. Afhankelijk van waar u heen gaat en naar hoeveel verschillende plekken doen wij graag passende aanbevelingen. Zelf koos ik voor een huurauto via Hertz, omdat ik diverse plekken wilden bezoeken tijdens mijn reis door Israël. Men rijdt hier, net als in Nederland, aan de rechterkant van de weg. Daarnaast zijn alle verkeersborden zowel in het Hebreeuws als in het Engels. Onderweg kom je waarschijnlijk ook meerdere malen controle posten tegen, echter in mijn geval, omdat er aan de zijkant een sticker van Hertz zat, hoefde ik hier niet te stoppen.

Mocht u liever niet zelf rijden in de stad is een taxi uiteraard altijd een goede mogelijkheid voor enkele ritten. Een taxi bestelt u eenvoudig bij aankomst in Terminal 3 op de bagage grond en in Terminal 1 nabij Gate 3. Uiteraard assisteren wij u ook graag met het vooraf regelen van vervoer zodat u onbezorgd op reis kunt gaan. Een andere mogelijkheid is het openbaar vervoer. Houd er echter rekening mee dat het openbaar vervoer in Israël niet is zoals wij het hier gewend zijn. Treinverbindingen zijn er alleen langs de kust tussen Tel Aviv en Jeruzalem. Vanaf de luchthaven is er een rechtstreekse verbinding naar Akko en Haifa in het noorden, maar niet naar Jeruzalem. Bovendien is de dienstregeling op de treinstations alleen in het Hebreeuws en Latijn geschreven. Liever als een echte local van A naar B in de stad? Kies dan voor een ritje per paard en wagen 😉

Uw verblijf

Wij adviseren u graag over de verschillende mogelijkheden voor uw verblijf in Israël. Er zijn enorm veel mogelijkheden maar u zult direct het verschil merken tussen het aanbod aan hotels in Tel Aviv vs. Jeruzalem. In Tel Aviv vindt men vooral de bekende, grote ketens, zoals Hilton, Sheraton en Renaissance. Veel van deze hotels liggen of direct aan het strand, of op loopafstand. In Jeruzalem daarentegen is het aanbod anders, hier vindt men de meer “Israëlische” hotels in traditionele stijl, zoals Jerusalem Gardens Hotel and Spa, Hosh Al-Syrian Guesthouse en het David Citadel Hotel.

Tips voor de vrije uurtjes

Mocht u naast uw zakelijke afspraken nog vrije tijd hebben, wil ik u aanraden de oude stad van Jeruzalem te bekijken. Jeruzalem is voor allerlei religies en culturen een erg belangrijke stad en dat merk je. De hele stad ademt historie. Zelfs als je niet zo veel met geschiedenis en oude gebouwen op hebt, zul je een bezoek aan Jeruzalem erg de moeite vinden. Het is alsof je door een geschiedenisboek wandelt, waarbij je zo veel plekken uit verhalen herkent. Bezoek ook zeker Yad Vashem; het meer dan indrukwekkende Holocaust museum en onderzoekscentrum net buiten het centrum van Jeruzalem. Een prachtige manier van herdenken van een vreselijk zwarte pagina in de geschiedenis. Verder is ook een bezoek aan de Dode Zee zeker een aanrader. De Dode Zee is een zoutwater meer gelegen tussen Jordanië, Israël en Palestina. Een duik in de Dode Zee staat voor veel reizigers hoog op hun bucketlist, vanwege het extreem hoge zoutgehalte in het meer. Dit zorgt ervoor dat je zonder moeite blijft drijven en zelfs rustig een boekje kunt lezen terwijl je drijft. Het meer is zo zout dat er geen vissen of planten kunnen (over)leven. Vandaar ook de toepasselijke naam; de Dode Zee.

Handige weetjes

Elke vrijdagmiddag tot en met zaterdagavond is het Sabbat, oftewel, de belangrijkste rustdag in het Jodendom. Dit is enigszins te vergelijken met onze zondag, echter leeft men in Jeruzalem deze regels een stuk strikter na. Dit betekent dat de winkels en restaurants gesloten blijven, er geen auto gereden wordt, het openbaar vervoer stil ligt en dat er geen elektriciteit te pas komt aan het koken. Verder is het belangrijk te weten dat u waarschijnlijk niet overal kunt pinnen. Niet alle banken in Israël accepteren namelijk Nederlandse passen. Zo kan het dus voorkomen dat u bij de ene bank wel kunt pinnen, maar bij de andere weer niet. Ook het maximale bedrag dat u kunt pinnen, kan per bank verschillen.

Na een bijzondere reis ging ik weer op weg naar huis. Bij het inchecken op de luchthaven van Tel Aviv, is de controle is wel streng, maar anders dan op Schiphol en ook ongeacht de bestemming of maatschappij. De luchthaven wordt beschouwd als een van de 10 beste luchthavens van de wereld, vanwege de passagierservaringen en het hoge beveiligingsniveau.

Smullen van de lokale keuken

Tot slot nog een tip voor de lunch of het diner tijdens een verblijf in Israël; probeer de St. Peters Fish. Dit gerecht is vernoemd naar de apostel Petrus. Mijn favoriete restaurant om dit gerecht te eten was Decks Restaurant, gelegen in Tiberias. Hieronder een recept voor een stukje Israël in Nederland!

Gaat u binnenkort naar Israël op zakenreis en heeft u na het lezen vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Start typing and press Enter to search

Click to Hide Advanced Floating Content