Israël, een bijzondere zakenreisbestemming

Israël, een bijzondere zakenreisbestemming

Twee jaar geleden heb ik, Merel – Business Travel Consultant, het bijzondere Israël mogen bezoeken. Het is een land van uitersten waar je het nachtleven van de moderne stad Tel Aviv of de historie van Jeruzalem kunt ontdekken. In Israël kom je van een wereldstad uit in de woestijn, en van een intense en eeuwenoude cultuur bij ongerepte natuur. Het is voor velen ook wel het “beloofde land”. Maar wat kun je verwachten wanneer je een zakenreis naar deze bestemming op de planning hebt staan? Wij nemen je in dit blog mee naar het Midden-Oosten!

Tel Aviv vs. Jeruzalem

Tel Aviv en Jeruzalem verschillen als dag en nacht. Tel Aviv is een bruisende stad waar men de perfecte combinatie vindt van stad, strand en cultuur. Hier kun je overdag op het strand liggen, vervolgens heerlijk uit eten gaan om daarna het nachtleven te verkennen. Jeruzalem daarentegen is één van de heiligste steden op aarde. Deze stad ademt cultuur en de mengelmoes van geloven is hier overal heel erg voelbaar. Een bijzondere en intense ervaring om deze stad te bezoeken.

Israël, een bijzonder zakenreisbestemming

Op zakenreis naar Israël

Vanuit Nederland vliegen verschillende maatschappijen richting Tel Aviv, namelijk KLM, Delta, Transavia, Easyjet en de nationale luchtvaartmaatschappij El Al. Waar je al vliegend met KLM, Transavia of Easyjet de normale procedures zult doorlopen op de luchthaven, kun je tijdens de vlucht met El Al een aantal afwijkende procedures verwachten. Zo heeft El Al haar eigen security check in een afgesloten ruimte in vertrekhal 3 op de luchthaven van Schiphol. Hier word je ondervraagd door de Shin Beth (Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst) over onder andere de plannen tijdens je reis. Zorg dan ook altijd dat je ruim op tijd op de luchthaven bent (3 uur wordt geadviseerd). Verder is er aan boord ook altijd een viertal bewakers aanwezig en de maatschappij geeft aan op elk toestel een raketafweersysteem te hebben geplaatst. Kortom, een hele ervaring, maar uiteindelijk is het allemaal bedoeld voor jouw veiligheid. Na een vlucht van circa 4,5 uur is de aankomst op de luchthaven Ben Gurion van Tel Aviv. De luchthaven is vernoemd naar David Ben Gurion, de belangrijkste oprichter van de staat Israël in 1948. Daarnaast werd hij de eerste premier van Israël.

“How to get around”

Eenmaal aangekomen in Israël zijn er verschillende mogelijkheden om op jouw reisbestemming te komen. Afhankelijk van waar je heen gaat en naar hoeveel verschillende plekken, doen wij graag passende aanbevelingen. Zelf koos ik voor een huurauto via Hertz, omdat ik diverse plekken wilden bezoeken tijdens mijn reis door Israël. Men rijdt hier, net als in Nederland, aan de rechterkant van de weg. Daarnaast zijn alle verkeersborden zowel in het Hebreeuws als in het Engels. Onderweg kom je waarschijnlijk ook meerdere malen controle posten tegen. Echter, in mijn geval, omdat er aan de zijkant een sticker van Hertz zat, hoefde ik hier niet te stoppen.

Mocht je liever niet zelf rijden in de stad, dan is een taxi uiteraard altijd een goede mogelijkheid voor enkele ritten. Een taxi bestel je eenvoudig bij aankomst in Terminal 3 op de bagage grond en in Terminal 1 nabij Gate 3. Uiteraard assisteren wij je ook graag met het vooraf regelen van vervoer zodat je onbezorgd op reis kunt gaan. Een andere mogelijkheid is het openbaar vervoer. Houd er echter rekening mee dat het openbaar vervoer in Israël niet is zoals wij het hier gewend zijn. Treinverbindingen zijn er alleen langs de kust tussen Tel Aviv en Jeruzalem. Vanaf de luchthaven is er een rechtstreekse verbinding naar Akko en Haifa in het noorden, maar niet naar Jeruzalem. Bovendien is de dienstregeling op de treinstations alleen in het Hebreeuws en Latijn geschreven. Liever als een echte local van A naar B in de stad? Kies dan voor een ritje per paard en wagen 😉

Israël, een bijzonder zakenreisbestemming

Verblijven in Tel Aviv vs. Jeruzalem

Wij adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden voor jouw verblijf in Israël. Er zijn enorm veel mogelijkheden maar je zult direct het verschil merken tussen het hotelaanbod in Tel Aviv ten opzichte van Jeruzalem. In Tel Aviv vindt men vooral de bekende, grote ketens, zoals Hilton, Sheraton en Renaissance. Veel van deze hotels liggen of direct aan het strand, of op loopafstand. In Jeruzalem daarentegen is het aanbod anders, hier vindt men de meer “Israëlische” hotels in traditionele stijl, zoals Jerusalem Gardens Hotel and Spa, Hosh Al-Syrian Guesthouse en het David Citadel Hotel. Alle genoemde hotels zijn zeer geschikt voor een comfortabel verblijf tijdens jouw zakenreis!

Tips voor de vrije uurtjes in Israël

Mocht je naast jouw zakelijke afspraken nog vrije tijd hebben, dan wil ik je aanraden de oude stad van Jeruzalem te bekijken. Jeruzalem is voor allerlei religies en culturen een erg belangrijke stad en dat merk je! De hele stad ademt historie. Zelfs als je niet zo veel met geschiedenis en oude gebouwen hebt, zul je een bezoek aan Jeruzalem echt de moeite waard vinden. Het is alsof je door een geschiedenisboek wandelt, waarbij je zo veel plekken uit verhalen herkent. Bezoek ook zeker Yad Vashem; het meer dan indrukwekkende Holocaust museum en onderzoekscentrum net buiten het centrum van Jeruzalem. Een prachtige manier van herdenken van een vreselijk zwarte pagina in de geschiedenis. Verder is ook een bezoek aan de Dode Zee zeker een aanrader. De Dode Zee is een zoutwater meer gelegen tussen Jordanië, Israël en Palestina. Een duik in de Dode Zee staat voor veel reizigers hoog op hun bucketlist, vanwege het extreem hoge zoutgehalte in het meer. Dit zorgt ervoor dat je zonder moeite blijft drijven en zelfs rustig een boekje kunt lezen terwijl je drijft. Het meer is zo zout dat er geen vissen of planten kunnen (over)leven. Vandaar ook de toepasselijke naam; de Dode Zee.

Israël, een bijzonder zakenreisbestemming

Handige weetjes

Elke vrijdagmiddag tot en met zaterdagavond is het Sabbat, oftewel, de belangrijkste rustdag in het Jodendom. Dit is enigszins te vergelijken met onze zondag, echter leeft men in Jeruzalem deze regels een stuk strikter na. Dit betekent dat de winkels en restaurants gesloten blijven, er geen auto gereden wordt, het openbaar vervoer stilligt en dat er geen elektriciteit te pas komt aan het koken. Verder is het belangrijk te weten dat je waarschijnlijk niet overal kunt pinnen. Niet alle banken in Israël accepteren namelijk Nederlandse passen. Kijk daarom goed of het pinloket het logo van jouw bankpas laat zien. Staat het logo erop? Dan kan je hier met jouw bankpas pinnen (mits je gebruik buiten Europa hebt ingesteld bij je bank). De meeste hotels, restaurants, tankstations en winkels accepteren een creditcard.

Na een bijzondere reis ging ik weer op weg naar huis. Bij het inchecken op de luchthaven van Tel Aviv, is de controle is wel streng, ongeacht de bestemming of maatschappij. De luchthaven wordt beschouwd als één van de 10 beste luchthavens ter wereld, vanwege de passagierservaringen en het hoge beveiligingsniveau.

Smullen van de lokale keuken

Tot slot nog een tip voor de lunch of het diner tijdens een verblijf in Israël; probeer de St. Peters Fish! Dit gerecht is vernoemd naar de apostel Petrus. Mijn favoriete restaurant om dit gerecht te eten was Decks Restaurant, gelegen in Tiberias. Hieronder een recept voor een stukje Israël in Nederland!

Ga je binnenkort naar Israël op zakenreis en heb je na het lezen van dit blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Update: Dit blog verscheen voor het eerst op 10 september 2020 en werd op 19 april 2022 geactualiseerd met nieuwe informatie.

Start typing and press Enter to search